Navigation
25
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
2 Απρ 2018

Ρύθμιση χρέους με αυστηρούς όρους και μέτρα, αλλά χωρίς… αντίμετρα!

EUROGROUP Οικονομία

Μοντέλο αναδιάρθρωσης χρέους «win win» με αυστηρότατες ρήτρες, αδιαμφισβήτητα μέτρα και καθόλου αντίμετρα τουλάχιστον έως το 2021 περιλαμβάνει το σχέδιο των εταίρων-δανειστών που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου!

Στην ουσία πρόκειται για… κληρονομιά του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο φαίνεται να εκφράζει πλήρως το Βερολίνο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μάλλον λιγότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πρόκειται «για έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί την οικονομία και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας». Αυτό σημαίνει ότι επί καθημερινής βάσης θα παρακολουθείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αναλόγως της αποτελεσματικότητας θα δίνεται ως bonus η αντίστοιχη αναδιάρθρωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Οι βασικές παράμετροι του μοντέλου της ρύθμισης χρέους αναμένεται να είναι έτοιμες εντός του Μαΐου, αφού ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, αλλά και η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών. Ο μηχανισμός θα βασιστεί στις εξής παραδοχές:

1. Τα κεφάλαια που θα χρησιμεύσουν ως «μαξιλάρι ασφαλείας» μετά τη λήξη του προγράμματος θα πηγαίνουν απευθείας στην αναχρηματοδότηση των λήξεων κρατικού χρέους.

2. Ούτε… ευρώ από τα δάνεια που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τις αγορές δεν θα επιτρέπεται να προορίζεται για κοινωνικές δαπάνες, παρά μόνο για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων που λήγουν.

3. Έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινείται σταθερά στο 3,5% του ΑΕΠ και τα μέτρα που θα εφαρμόζονται, όταν υπάρχουν αποκλίσεις, θα είναι προαποφασισμένα.

4. Από το 2022 το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

5. Θα διακόπτεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απελευθέρωση αγορών, στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στη μείωση των κρατικών δαπανών και στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι συνδέονται με την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στο διηνεκές.

Τα δύσκολα που έρχονται…

Μόλις 82 μέρες έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση και να διαμορφώσουν τη νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου, όταν και θα εισέλθει σε καθεστώς «αυξημένης εποπτείας».

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η τελική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο στις 21-22 Απριλίου πραγματοποιεί την εαρινή σύνοδο του, ενώ μία μέρα μετά, στις 23, θα πρέπει να επισημοποιηθούν από τη Eurostat τα τελικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία του 2017, από τα οποία θα προσδιοριστεί το ύψος της τελικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτή θα είναι και η βάση μέτρησης για την αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα κατά την περίοδο 2019-2020. Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει σχετική στασιμότητα στις συζητήσεις με το Ταμείο, το οποίο πρέπει να επικαιροποιήσει το μνημόνιο που έχει συνάψει με βάση την επιστολή προθέσεων της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά μόνο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία για το Ταμείο…

Το ΔΝΤ αναμένει την 4η Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ α΄ τριμήνου, που θα αποτελέσει ουσιαστικά και την αφετηρία των τελικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους για τη συνέχιση της συμμετοχής στο πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022 με όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί και με… δεδομένη τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει έως τις 24 Μαΐου στη σύνοδο του Eurogroup, όπου αναμένεται να καθοριστεί σε τεχνικό επίπεδο η τελική συμφωνία που ακολούθως θα περάσει σε πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε όλες τις παραμέτρους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό πλαίσιο για τον μηχανισμό του χρέους, ο οποίος θα συνδέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης προς τις ελληνικές Αρχές την εφαρμογή των μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Τι… τρέμουν οι δανειστές

Ένα ενδεχόμενο διεθνές ντόμινο στις αγορές αλλά και μια παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ελλάδα λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 και του 2020 απειλούν το πρόγραμμα και κατ’ επέκταση τη συμφωνία που θα συνάψει η σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταμνημονιακή συμφωνία αποτελεί πεδίο… ασκήσεων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ξένους, που θα ήθελαν να περάσει το τελικό κείμενο με διευρυμένη πλειοψηφία. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των εταίρων-δανειστών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι παρενέργειες από έναν… πραγματικό εμπορικό πόλεμο από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, προβληματίζει η περίπτωση της Ιταλίας καθώς θεωρείται επιτακτική η ανάγκη για συγκρότηση αξιόπιστης κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα σε μια χώρα με χρέος 2 τρισ. ευρώ!

Από την άλλη πλευρά, το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους εταίρους-δανειστές. Από τη μία πλευρά το σκηνικό παραπέμπει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018 και από την άλλη το 2019 θα συνοδευτεί από την εφαρμογή σκληρών μέτρων που έχει υπογράψει η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα οποία θα εφαρμόσει η… επόμενη. Εντός του 2019 θα έχουμε ευρωεκλογές και περιφερειακές – δημοτικές εκλογές, ενώ, στην περίπτωση μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει φθαρεί πολύ γρήγορα από τα μέτρα που υπέγραψε η σημερινή, δεν αποκλείεται να μπλέξει η χώρα και πάλι σε περιπέτειες την άνοιξη του 2020, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές με την απλή αναλογική. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εταίροι-δανειστές ζητούν ισχυρές δεσμεύσεις από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

















  • pict
  • pict

pict

pict