Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιούν 2018

Ρύθμιση χρέους διά… σωφρονισμού έως το 2060!

ελληνικο χρεος Οικονομία

Συνθήκες εποπτείας σε σημείο… σωφρονισμού επιφυλάσσουν για την Ελλάδα, το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πατώντας στη συμφωνία του Eurogroup του 2012, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε το… ατύχημα του 2015.

Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν καταλήξει πλέον στο σχέδιο το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη του τα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε πολλές… δόσεις και υπό συγκεκριμένους όρους. Κατ’ αρχάς οι δανειστές συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί κανονικότατα έως το 2022. Από κει και πέρα, θα υπάρξει ρύθμιση ανά περιόδους με βάση την εκπλήρωση των στόχων που θα έχουν τεθεί. Σ’ αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ουσιαστικά έως το 2030 δεν υπάρχουν πολύ πιεστικές ανάγκες ως προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Στόχος των εταίρων-δανειστών και κυρίως του άξονα Βερολίνου – Ουάσινγκτον είναι να μην υπάρξει έστω… υπόνοια αποκλίσεων τις επόμενες δεκαετίες και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Το μοντέλο ρύθμισης του χρέους, ως προς τη βασική φιλοσοφία του, βασίζεται στο «σχέδιο Σόιμπλε» που είχε κατατεθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ωστόσο, λόγω του… ατυχήματος του 2015, έχει προσαρμοστεί πλέον ποιοτικά και ποσοτικά στα σημερινά δεδομένα. Η ρύθμιση του χρέους, που θα κλείσει στις 21 Ιουνίου, βασίζεται πλέον στη συμφωνία ότι έως το 2021 δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι εξασφαλισμένες.

Κυρίαρχο ρόλο για την επόμενη μέρα αναλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (δηλαδή το… Βερολίνο), το οποίο αποτελεί τον χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος και μέσω των δανείων του θα δημιουργηθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα πρώτα χρόνια τη αυστηρής εποπτείας. Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα μετά τις 21 Αυγούστου προβλέπεται ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συμφωνήσουν στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, στη βάση του μοντέλου που θα φέρει ο ESM. Προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται η μετακύλιση πληρωμών των δανείων του EFSF έως και 15 χρόνια, έτσι ώστε να πάνε πολύ μετά το 2030.

Ταυτόχρονα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έχει συναφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς το επιτόκιο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των δανείων του EFSF και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, υπάρχει και η έτοιμη πηγή με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά, για να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να οι ελληνικές Αρχές «να ματώσουν» ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με εξοικονόμηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πώς σφίγγει η μέγγενη για τις επόμενες… 10 κυβερνήσεις!

Η μεγάλη ανατροπή του προγράμματος το 2015 αναγκάζει τους δανειστές της Ελλάδας να θέσουν αυστηρότατο πλαίσιο, το οποίο θα δεσμεύσει τις επόμενες τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις που θεωρητικά θα έχουν τις τύχες της χώρας έως το 2060!

Ο φόβος επανάληψης της ελληνικής περιπέτειας του 2015 έχει αναγκάσει πλέον όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης να πάρουν αποφάσεις μακράς πνοής. Για τον λόγο αυτόν και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με αφοπλιστικό τρόπο την περασμένη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του διεθνούς οργανισμού. Και όλα αυτά τη στιγμή που αρκετοί πίστευαν ότι το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα λόγω μη ύπαρξης ασφαλούς μελέτης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποπτικό ρόλο στη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο θα αποτελεί στην ουσία τον χωροφύλακα και τον εγγυητή για τις αγορές, έτσι ώστε να μη διανοηθεί κανένας κυβερνητικός σχηματισμός στην Ελλάδα να ξανακάνει… αστεία.

Ο ρόλος του ΔΝΤ θα επικεντρώνεται σε αυτόν του… τροχονόμου και του… χωροφύλακα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η υψηλή ανεργία, η καθήλωση των μισθών και η απουσία ικανών επενδύσεων έχουν σημάνει συναγερμό στους κόλπους των δανειστών, ώστε από το 2022, όταν και η Ελλάδα θα ανοιχτεί για τα καλά στις αγορές, να μην αντιμετωπίσει νέα προβλήματα στη χρηματοδότηση του χρέους της. Μάλιστα, στους κόλπους των δανειστών «έχει φουντώσει» η κριτική και η αυτοκριτική σχετικά με τα οδυνηρά λάθη που έκαναν κατά την τελευταία τριετία αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακραίες φορολογικές πολιτικές, οι οποίες επιδείνωσαν περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Η… τραυματική εμπειρία της Ελλάδας έχει διαμορφώσει πλέον κοινό μέτωπο δράσης από τους δανειστές, το οποίο διαχωρίζεται σε διαφορετικές περιόδους και στάδια.

Κατ’ αρχάς, όπως προαναφέρθηκε, έως το 2021 η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη ως προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, έχοντας το απόθεμα του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, και την περίοδο 2022-2030, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τις αγορές θα είναι παγκοσμίως από τις χαμηλότερες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν αποφέρει καρπούς οι μεταρρυθμίσεις. Κυρίως, δε, ότι θα έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καταλήξει πλέον ότι το 2015 ήταν το έτος της μεγάλης ανατροπής για την Ελλάδα, καθώς το χρέος της μετατράπηκε σε μη βιώσιμο, λόγω της ύφεσης και της απώλειας κρίσιμων μονάδων στο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, η υψηλή ανεργία και η υποαμειβόμενη εργασία σε συνδυασμό με την επενδυτική άπνοια εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή αποπληρωμή του χρέους μετά το… 2030!

Η αποφυγή αρνητικών καταστάσεων θέτει ως κύριο μέλημα των δανειστών την ενισχυμένη εποπτεία με τη δυνατότητα διαρκούς πίεσης όταν υπάρχει χαλάρωση. Όλοι οι μηχανισμοί των δανειστών επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε παλιές πρακτικές, με κύριο στόχο τον αποκλεισμό ομάδων ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και συντεχνιών που θα επιδιώξουν μερίδιο από τη νομή της εξουσίας. Η αποκομματικοποίηση του κράτους άλλωστε είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του προγράμματος. Έτσι, ειδικά κλιμάκια θα ελέγχουν τη διαδικασία αυτή παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά «να ρολάρει» με υγιή τρόπο η οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνονται έλεγχοι ανά τρεις μήνες με τη συμμετοχή όλων των θεσμών και των μηχανισμών (EKT, ESM και ΔΝΤ), θα ζητούνται συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις και θα υπάρχουν ποινές όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ