Navigation
25
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Αραιή συννεφιά
25 Αυγ 2015

“Ρίχνουν” 150 δισ γουάν για να σταματήσει η κατρακύλα

Κίνα Γουαν Κόσμος | Οικονομία

H κίνηση της Κίνας να επιτρέψει την υποτίμηση του γιουάν πριν από δέκα μέρες, μαζί με τα χειρότερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία που φουντώνουν τους φόβους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ασιατικού “γίγαντα” έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο “ντόμινο” σχεδόν σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί.

Η Τράπεζα της Κίνας μπροστά στις νέες μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν και σήμερα αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει απ’ τη στάση της μη παρέμβασης που προσπάθησε να τηρήσει τις τελευταίες ημέρες και τελικά σήμερα έριξε στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos.

Με επίκεντρο την Κίνα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες εποπτικών αρχών, χρηματιστών και επενδυτών έστω να σταθεροποιήσουν τις μετοχικές αγορές σε Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν…. ανέβει στο «τρενάκι του τρόμου». Για του λόγου το αληθές – κι ενώ η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε για τις κινεζικές αγορές περίπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους για να κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τον περασμένο Ιούνιο και έως σήμερα – οι αγορές στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν πια σε χαμηλά έτους εδώ και κάποιες ώρες, οι αραβικές αγορές δοκιμάστηκαν με χαμηλά έτους ήδη από το άνοιγμά τους προχθές Κυριακή, ενώ η σειρά της Wall Street ήρθε το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες άνω των 1000 μονάδων κι έκλεισαν τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 4 ετών, με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες.

Η «Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές πέρασε και στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε ελεύθερη πτώση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία έκλεισαν με απώλειες ακόμα και άνω του 5% λόγω της μεγάλης έκθεσης ευρωπαϊκών ομίλων στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης έκλεισαν στο -4,6% και στο – 4,7% αντίστοιχα. Ο δε ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Οκτώβριο του 2008!

Η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση και με την αγορά εμπορευμάτων ομοίως να βρίσκεται στα χαμηλά της (χθες Δευτέρα σε νέο χαμηλό 16 ετών), αλλά και την τιμή του πετρελαίου κάτω από 38 δολάρια το βαρέλι, οι μόνες εναλλακτικές για τους επενδυτές, τα μόνα σχετικά ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, είναι το ευρώ και τα ομόλογα, ιδίως τα γερμανικά. Χθες το βράδυ το ευρώ βρέθηκε σε νέα εκτίναξη άνω του 1,14 έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι. Το βασικότερο πρόβλημα, που έχει οδηγήσει τις κινεζικές και κατ’ επέκταση τις ασιατικές αγορές βαθιά στα «κόκκινα» είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί με απλές παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και με τη γνωστή συνταγή της τόνωσης της ρευστότητας.

Το πρόβλημα για την Κίνα, που αντικατοπτρίζεται στις μετοχικές αγορές, είναι πως η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάλλαξης, σε μια «μεταμόρφωση», όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταδιακά μετατρέπεται από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη στην βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων, σταδιακά και νομοτελειακά μετατρέπεται σε μια οικονομία με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσει κι άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες ή οι εξειδικευμένες αγορές, σε μια οικονομία δηλαδή πιο εκσυγχρονισμένη, πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα. Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως η Κίνα, ο μέχρι χθες νούμερο ένα πελάτης στη διεθνή αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, δεν έχει πια τόση ανάγκη για τις κολοσσιαίες ποσότητες που κατανάλωνε μέχρι πρότινος. Ούτε έχει πια τόση ανάγκη να παρουσιάζει στις αγορές προϊόντα ΣΑΝ τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά: τώρα πια έχει ακόμα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να εξάγει προϊόντα που δεν στηρίζονται στη φτηνή τιμή, αλλά στην ποιότητα. Με δυο λόγια η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Συνεπακόλουθα και στις αναδυόμενες αγορές το πλήγμα ήταν βαρύ, ιδίως για όσες εξ αυτών στηρίχθηκαν στις εισροές κεφαλαίων και/ή στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εξαγόμενων προϊόντων που παράγουν. Αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα…

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα οι επενδυτές συμφωνούν πως το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει την πορεία είναι μια ολοκληρωμένη κίνηση στήριξης από τις κρατικές κινεζικές αρχές, ουσιαστικά με παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών και κυρίως των κεντρικών τραπεζών.

Η διοίκηση της κεντρικής κινεζικής τράπεζας έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει να παρέμβει, έχοντας χορηγήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο γουάν, ήτοι περισσότερο από 155 δισο δολάρια, στις αγορές, έχοντας μειώσει τα υποχρεωτικά μερίδια ιδίων κεφαλαίων που ισχύουν σήμερα (για να τονώσει κατά το δυνατόν την όποια εσωτερική ζήτηση), και προσπαθώντας να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων μέσω της εφαρμογής περισσότερο ορθών δημοσιονομικών πολιτικών.

Τυπικά και ουσιαστικά η νέα παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι μάλλον πιο καίρια στην προοπτική πως η χώρα διαθέτει σήμερα τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο. Τα νέα απ΄το μέτωπο μιλούν για ένα πακέτο προς τις τράπεζες άνω των 106 δισεκατομμυρίων…

Τι προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές

Την ίδια ώρα στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές αξίες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Mοχάμεντ Ελ Ερίαν. Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Allianz το selloff θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένας εκ των ακόλουθων στόχων: «είτε οι αρχές ελέγχου των αναδυόμενων αγορών θα εφαρμόσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην αιμορραγία, είτε οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν τόσο πολύ ώστε οι αγοραστές θα επανακάμψουν».

Τις ανησυχίες του κ. Ελ Ερίαν δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι αναλυτές σχεδόν των περισσοτέρων επενδυτικών οίκων που σε γενικές γραμμές παραμένουν επιφυλακτικοί μεν, πλην όμως όχι και τόσο απαισιόδοξοι απ’ όσο θα περίμενε κανείς με βάση την τωρινή εικόνα των αγορών.

Για του λόγου το αληθές η Goldman Sachs μειώνει μεν τις προοπτικές των ασιατικών μετοχών, αλλά παράλληλα τονίζει πως «βλέπει» εφικτή ακόμα και μια συμφωνία με τις αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ