Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
11oC
Βροχή
7 Σεπ 2015

Reuters: Τα “κόκκινα” δάνεια πνίγουν τις τράπεζες

Κόκκινα Δάνεια Τράπεζες

Στο φλέγον θέμα των επισφαλών δανείων που έχουν εξελιχθεί σε κανονική θηλιά για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters. Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «τα επισφαλή δάνεια στοιχειώνουν τις τράπεζες που αναζητούν μια νέα αρχή» και φιλοξενεί τις ιστορίες καθημερινών μικροεπιχειρηματιών που περιγράφουν πώς επηρεάζονται οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους από τον ανύπαρκτο πλέον δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Γιώργος Σαρρής είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρομεσαίας επιχείρησης. Η τράπεζα απέρριψε το αίτημά του για δάνειο 10.000 ευρώ.

Δείχνοντας με το δάχτυλο το κτήριο της Βουλής που είναι απέναντι από το μικρό καφέ που διατηρεί στο Σύνταγμα, ο 35χρονος κατηγορεί την πολιτική αστάθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

«Η χώρα χρειάστηκε τρία χρόνια για να πλησιάσει την κρίσιμη καμπή προς την ανάπτυξη», αναφέρει.
«Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όλα πήραν την κάτω βόλτα. Τα πράγματα τώρα είναι ζοφερά. Για μένα, εδώ δεν υπάρχει σωτηρία».

Το πρακτορείο περιγράφει εν συντομία όσα συνέβησαν τους έξι μήνες που ακολούθησαν τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου, μέχρι τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν βαρύ πλήγμα και περιόρισαν τον δανεισμό ακόμα περισσότερο, υπό το φόβο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η έκθεσή τους σε δανειστές που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», αναφέρει το Reuters.

Ο φόβος για αύξηση των λεγόμενων NPLs δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και πιθανούς επενδυτές τα χρήματα των οποίων είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κι όσο περισσότερα δώσουν οι επενδυτές, τόσο λιγότερα κεφάλαια θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπζών.

Με την επαναλειτουργία των τραπεζών, τα capital controls χαλάρωσαν κατά τι, αλλά οι ιδιοκτήτες μικτών επιχειρήσεων όπως ο κ. Σαρρής που αντιστοιχούν στο 75% της απασχόλησης ιδιωτικού τομέα, «διψούν» για δανεισμό.

Εξίσου ζοφερό είναι και το άμεσο οικονομικό outlook της Ελλάδας.

Μαζί με τις τράπεζες, η Αθήνα αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,3% φέτος και άλλο 1,3% το 2016 πριν μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία. Οι προβλέψεις αυτές αποτελούν το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον έλεγχο υγείας των τραπεζών, σύμφωνα με τραπεζική πηγή με γνώση του θέματος.

Η συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ωστόσο, συνεντεύξεις με κορυφαία στελέχη του κλάδου, όπως και με διεθνείς επενδυτές, υποδηλώνουν ότι αυτό δεν θα επαρκέσει για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων.

«Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η πολιτική αστάθεια, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διάσωσης, μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιας εκ των τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών τραπεζών.

Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστές μόλις ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις της ποιότητας των assets, που βρίσκονται υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και τα μετέπειτα stress tests, πιθανότατα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς δήλωσαν επίσης ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μικρές διαφορές στην «υγεία» των τεσσάρων τραπεζών, αν και η Εθνική Τράπεζα θεωρείται κάπως πιο ισχυρή λόγω των assets της στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Αλλά το να πειστούν οι ιδιώτες επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία εμπιστοσύνης. Όσο περισσότερα κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από ιδιώτες, τόσο λιγότερα κεφάλαια διάσωσης θα χρειαστούν.

«Πρέπει να κερδίσουν πάλι τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Απόστολος Γκουτζίνης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νομικής εταιρείας Shearman & Sterling LLP και παρείχε συμβουλές στην Τράπεζα Πειραιώς στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή της των 1,75 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις, οι οποίες έχουν καλυφθεί από τον ELA ή ακόμη και οι τιμές των μετοχών των τραπεζών που καταρρέουν, τις οποίες κάποιοι θεωρούν αγοραστική ευκαιρία. Είναι τα δάνεια που θα μπορούσαν να καταστούν ληξιπρόθεσμα, προκαλώντας υψηλότερες του αναμενόμενου κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν έκθεση άνω των 100 δισ. ευρώ σε τέτοια επισφαλή δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015, περίπου 40,8% των συνολικών τους δανείων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι τράπεζες προσπάθησαν να πουλήσουν κάποια από αυτά τα δάνεια πέρυσι, κυρίως αυτά έναντι επιχειρήσεων, τα οποία είναι και η πλειοψηφία των επισφαλών δανείων.

Μια επιλογή που αναφέρθηκε ήταν η δημιουργία μιας bad bank. Αν και αυτό βάζει περισσότερα λεφτά των φορολογούμενων σε κίνδυνο, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και να βάλει τις τράπεζες ξανά σε mood δανεισμού, αναφέρει το Reuters.

Άλλη μία λύση στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, που προτάθηκε κατ’ ιδίαν από στελέχη των ελληνικών τραπεζών, είναι η πώληση CoCos στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα ομόλογα μετατρέπονται σε τίτλους και λειτουργούν ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση που το κεφάλαιο μιας τράπεζας υποχωρήσει από ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Οι επενδυτές πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για αυτό το ρίσκο.

«Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων στο μέλλον; Θα αποκτήσουν αρκετά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες για να διατηρήσουν αυτού του είδους τις πληρωμές ομολόγων και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους; Εάν όχι, τότε αυτά τα ομόλογα μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Justin Craib-Cox, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aviva Investors.

Ο χρόνος για να βρεθεί μια λύση που θα προστατέψει τους καταθέτες των τραπεζών, δεν είναι αρκετός. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, που είναι πιθανό, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε καθίσταται εκτελεστή η BRRD της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ζημιές για τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Εάν, από την άλλη πλευρά, μια νέα κυβέρνηση σχηματιστεί γρήγορα, και τηρήσει τους όρους της διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και καθιστώντας τέτοια haircuts λιγότερο πιθανά.

«Η μόνη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εκείνων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να αποτιμήσει πράγματα», δήλωσε ο Brad Palmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sankaty Advisors LLC, η οποία επενδύει σε επισφαλή δάνεια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress