Navigation
13
Ιούλ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
1 Οκτ 2015

Ρέγκλινγκ: Ο Τσίπρας ψηφίστηκε για να κάνει μεταρρυθμίσεις

regling Οικονομία

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο κ. Τσίπρας, αλλά τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε την πρώτη του κυβέρνηση, δεν είχε εντολή να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Είχε την αντίθετη εντολή. Για αυτό τον λόγο προέκυψαν αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε. «Τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, μεγάλη ευθύνη για την σύγκρουση έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα, ο οποίος όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε αναδείξει ως κεντρικό αίτημα την αναδιάρθρωση χρέους.

«Είχε τόσες περίεργες ιδέες, δεν νομίζω ότι θέλω να κάνω σχόλιο για συγκεκριμένα σημεία» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ο κ. Τσίπρας διαφέρει πολύ από τον κ. Βαρουφάκη γιατί υπέγραψε την συμφωνία στην Σύνοδο του Ιουλίου και έκανε προεκλογική καμπάνια με την υπόσχεση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ρητορική σε σχέση με πριν».

Ο επικεφαλής του Ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ύψους 500 δισ. ευρώ, υποβαθμίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα λάβει μεγάλη διαγραφή χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη για να συνεφέρει την οικονομία της χώρας και είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία».

Σε συνέχεια της επανεκλογής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή απομείωση χρέους αργότερα φέτος.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση», δηλώνει. «Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, και για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πουλήσει’ ότι έχει συμβεί ήδη -και αυτό ίσως να έγινε- πολύ θετικά στους ψηφοφόρους της, τον ελληνικό λαό, γιατί τα οφέλη είναι εδώ σε κάθε περίπτωση».

Ο κος Ρέγκλινγκ (του οποίου ο ESM θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ) μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Το επιχείρημα του κου Ρέγκλινγκ είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει τώρα σε ετήσια βάση αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους. Επιμένει ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και συνεχίζει να αυξάνει.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «μια ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει εξεταστεί ως τώρα – και από ότι έχει προταθεί από τον ESM». Το αίτημα προκάλεσε ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα δεσμευτεί τελικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί πολύ σημαντικό να κερδίσει την έγκριση της Bundestag για τα πακέτα διάσωσης.

«Μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε ανάλυση του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος τριάντα ετών.

«Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος» σημείωσε. «Και πολλές μεταβλητές αλλάζουν συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η οποία είναι φυσικά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Μερικές από αυτές είναι ήδη ξεπερασμένες».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ