Navigation
3
Δεκ
location
Αθήνα
15oC
Λίγα σύννεφα
19 Ιούν 2018

Ψέμα, κουτόχορτο, ΕΝΦΙΑ και σας… τελειώνουμε!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Είθισται στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις, όταν έχουμε πει αποδεδειγμένα ψέματα, είτε να αναζητήσουμε… λαγούμι να κρυφτούμε ή να έχουμε σκυμμένο ταπεινά το κεφάλι επιζητώντας τη συγχώρεση και αποφεύγοντας το θράσος. Αυτό βεβαίως ισχύει και στην πολιτική. Για την ακρίβεια ισχύει τόσο για κανονικούς ανθρώπους όσο και για κανονικούς πολιτικούς. Κανονικός είναι ο πολιτικός που λέει αλήθεια ή τέλος πάντων αποφεύγει να πει καραμπινάτα ψέματα, για τα οποία στη συνέχεια διαψεύδεται πανηγυρικά. Και το χειρότερο δεν είναι να διαψεύδεται, αλλά να είναι και θρασύτατος. Αυτό δείχνει ότι είναι αήθης, ανήθικος, ξετσίπωτος και αδίστακτος!

Πραγματικά τα τελευταία τριάμιση χρόνια, κάποιος πρέπει να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να βρει έστω και μια αλήθεια. Πιθανόν η μοναδική αλήθεια να σχετίζεται με το σύνθημα “Ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε”. Αυτή η συγκυβέρνηση τελικώς μας τελειώνει. Βέβαια και η ίδια βλέπει ότι… τελειώνει και αργά ή γρήγορα θα είναι ένα θλιβερό παρελθόν, το οποίο όμως θα θυμόμαστε στο απώτερο και απώτατο μέλλον. Χαρακτηριστικός τρόπος… τελειώματος των πολιτών είναι για παράδειγμα η περίπτωση των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.

Η αριστερή προπαγάνδα λέει ότι όταν περιμένεις να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και βλέπεις ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο δυσανασχετείς. Όταν σου έρχεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ οργίζεσαι. Όταν περιμένεις να αυξηθεί και πάλι, αλλά παραμένει σταθερός, τότε… ανακουφίζεσαι. Αν είσαι προετοιμασμένος για να πληρώσεις τα ίδια και το εκκαθαριστικό δείχνει ότι θα πληρώσεις 5 ευρώ λιγότερα, τότε… ηρεμείς! Κάπως έτσι σκέφτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και προσάρμοσαν τις αντικειμενικές αξίες στα δεδομένα μιας εν δυνάμει προεκλογικής συγκυρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να περισώσει ό,τι μπορεί να περισώσει προσπαθώντας να “χρυσώσει” το χάπι ή να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο. Όλα αυτά βεβαίως φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολα, ιδίως μετά και τις αντιδράσεις που προκαλεί η… βάπτιση των Σκοπίων σε “Μακεδονία”. Πώς έχουν όμως τα πράγματα;

Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι για 1.470.962 ιδιοκτήτες θα υπάρξουν μειώσεις, οι οποίες ισοδυναμούν με 4-5 πακέτα τσιγάρα. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, ήτοι 3.995.181 φυσικά πρόσωπα δεν θα υπάρξει μεταβολή, ενώ έως €50 περισσότερα θα πληρώσουν 737.709 ιδιοκτήτες κυρίως σε λαϊκές συνοικίες, όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Αύξηση από €50-€200 στον ΕΝΦΙΑ προκύπτει για 160.001 φυσικά πρόσωπα και πάνω από €200 θα επιβαρυνθούν 48.961 φορολογούμενοι. Μέχρι εδώ μια χαρά. Όμως, όλοι θυμούνται τη δήλωση του σημερινού ενοίκου του Μαξίμου “Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται, καταργείται”. Θα το θυμάστε όλοι φανταζόμαστε…

Η πολιτική στρατηγική της προσαρμογής του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στηρίζεται στη λογική κάποιων κυβερνητικών… εγκεφάλων, οι οποίοι πιστεύουν ότι 5.466.143 φυσικά πρόσωπα θα ξεχάσουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θα… θυμούνται ότι δεν πληρώνουν παραπάνω χρήματα. Ποντάρουν δηλαδή, ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα τρώνε… κουτόχορτο! Ωστόσο, από το 2019 με το αυτόματο σύστημα προσαρμογής των τιμών ζώνης, οι… σφαλιάρες θα έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Γιατί αν ακόμη κι αν κρατηθεί ο ΕΝΦΙΑ σταθερός λόγω αναπροσαρμογής των συντελεστών, εντούτοις τα συμβόλαια, οι λογαριασμοί ρεύματος, τα τεκμήρια, τα τέλη Κτηματολογίου, τα πρόστιμα για αυθαίρετα και πολλά ακόμη, θα είναι υψηλότερα. Και αν συμπεριλάβουμε τις αυξήσεις φόρων, τις επικείμενες μειώσεις συντάξεων για τους μισούς δικαιούχους, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και πλήθος άλλων επιβαρύνσεων, τότε το σκηνικό μετά το… τέλος των μνημονίων προμηνύεται άκρως εφιαλτικό και εκρηκτικό!

Το… κακό με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχές η λαϊκές συνοικίες. Σαν αυτές που έμεναν σημερινά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία κάποτε καλούσαν τον κόσμο να κάψει την Αθήνα και σήμερα πλασάρονται με τα κουστούμια τύπου ARMANI να κάνουν μαθήματα περί δημοκρατίας, απολαμβάνοντας τα οφέλη και τις ανέσεις της αστικής δημοκρατίας. Συνεχίζουν ακόμη και τώρα μετά από ένα αχρείαστο μνημόνιο να μας λένε ψέματα. Κινούνται ως θρασύτατοι τυχοδιώκτες ρίχνοντας στην αρένα διχασμό και εμπάθεια. Με ψέματα, μπόλικο σανό και φουλ κουτόχορτο προσπαθούν να μας πείσουν ότι… δεν μας έχουν τελειώσει! Μπορεί να μας… τελείωσαν, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι είναι τελειωμένοι και οι ίδιοι! Και μακάρι να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα λάθη και τα εγκλήματα τους… ανώδυνα. Γιατί, αν μπλέξουν σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες, τότε η λέξη “τελειωμένοι” σε πολιτικό επίπεδο θα φαντάζει ως… χάιδεμα!

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict