Navigation
19
Ιαν
location
Αθήνα
8oC
Ασθενής Βροχή
30 Ιαν 2017

Ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια όπως και τις συντάξεις

Αυτιάς-Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Η μέθοδος Κατρούγκαλου στις συντάξεις… πιάνει δουλειά και στα ειδικά μισθολόγια!

Έρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες συνδέονται και με τα προαπαιτούμενα, δραματικές αλλαγές, όπως μειώσεις αποδοχών, καταργήσεις επιδομάτων και παγώματα μισθολογικών προαγωγών.

Επίσης, κατ’ απαίτηση της τρόικας, πολλά μισθολόγια ενοποιούνται, ενώ η προσωπική διαφορά θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Έτσι, μετά τις συντάξεις, η προσωπική διαφορά προκαλεί τριγμούς και στα ειδικά μισθολόγια! Αφορά στις περικοπές στις αποδοχές ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματών, ανώτατων κληρικών.

Οι νέες μειώσεις θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Στους νέους θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις. Αυτές θα γίνουν με τρόπο που θα κινείται σε διπλή βάση.

2. Πολλά μισθολόγια που σήμερα υπάρχουν, κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, θα γίνουν μόνο οκτώ. «Αυτό», τονίζει η κα Νικολοπούλου, «οφείλεται στη σκληρή απαίτηση των δανειστών, ενώ άλλα θα περικοπούν μερικώς, άλλα θα μπουν στο Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τη μέθοδο της συγχώνευσης, και άλλα θα καταργηθούν πλήρως. Ίσως σε μερικά να μην υπάρξουν αλλαγές για λόγους ισορροπιών».

3. Σε τρίτη φάση, κατά τον γενικό διευθυντή του Δημοσίου κ. Καλάκο, «όσα διασωθούν θα ενσωματωθούν στον καινούργιο βασικό μισθό. Εδώ θα παρατηρηθεί και μία κατάργηση επιδομάτων, η οποία στο σύνολο των αποδοχών θα πιέσει αρκετά τους μισθούς».

4. Διασώζονται το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών. Παραμένει το επικινδυνότητας, επίδομα των μάχιμων μονάδων.

5. Όλοι οι νέοι των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή στρατιωτικοί γιατροί κ.ά., θα δουν χαμηλότερους μισθούς απ’ ό,τι έως τώρα ισχύουν, αφού τα επιδόματά τους θα πιεστούν αρκετά.

6. Για όσους ήδη υπηρετούν η διαφορά μεταξύ των νέων και των υπαρχουσών αποδοχών θα έχει τη μορφή των συντάξεων, δηλαδή θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά! Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Οι ειδικοί μιλούν για πάγωμα αποδοχών…

7. Κορυφαίοι νομικοί στον χώρο των μισθολογίων, όπως οι κ.κ. Νικολοπούλου, Μπούρλος, εκτιμούν ότι «η μέθοδος της προσωπικής διαφοράς εισάγει ουσιαστικό πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών».

8. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιλέξει τη μέθοδο της μισής παρέμβασης, ώστε να λυτρωθεί από την πίεση των δανειστών και να μην αγγίξει πανεπιστημιακούς και γιατρούς στο πλαίσιο μιας επιλογής πολιτικής καθησυχασμού στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

9. Όλα τα νέα δεδομένα τελούν υπό την πιεστική έγκριση των δανειστών, θα περάσουν από τη Βουλή και είναι προαπαιτούμενο του περασμένου Ιουνίου. Η πίεση από το ΔΝΤ είναι ισχυρή και όλα δείχνουν δραματική τροπή.

10. Δεν αποκλείεται να δούμε ομαδικές προσφυγές ενδιαφερομένων στη Δικαιοσύνη, ενώ η κυβέρνηση θα πιέζει για τις αλλαγές αυτές.

Πάντως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Οι μειώσεις στους μισθούς

Μειώσεις από 2 έως 83 ευρώ διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εξαιτίας των νέων αυξημένων κρατήσεων έως 6,67%, στο σύνολο των αποδοχών που εισπράττουν. Η μείωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που όλα αυξάνονται σε τιμές και φόρους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται προσοχή στον υπολογισμό των μειώσεων. Κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, υπάρχουν 8 σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

1. Η κράτηση θα επιβάλλεται στα επιδόματα θέσης, αλλά όχι στις έκτακτες απολαβές, δηλαδή σε συμμετοχή σε επιτροπές.

2. Αποκλείστηκε η ασφαλιστική κράτηση και στα ποσά των υπερωριών, που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές.

3. Ο υπολογισμός των κρατήσεων θα γίνεται στο σύνολο των αποδοχών.

4. Οι κρατήσεις στους μισθούς του Ιανουαρίου θα γίνουν αναδρομικά, με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου.

5. Στους πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό, η μείωση θα κυμανθεί από 14 έως 23 ευρώ.

6. Σε όσους εισπράττουν επίδομα θέσης, που είναι για τους τμηματάρχες 290 ευρώ, για τους προϊσταμένους 350 ευρώ και για τους προϊσταμένους Διευθύνσεων 450 ευρώ, η μείωση θα είναι 46 ευρώ.

7. Στους γενικούς διευθυντές, που λαμβάνουν και το υψηλότερο επίδομα θέσης των 1.000 ευρώ, η μείωση θα φτάσει τα 83 ευρώ.

8. Αύξηση 4 ευρώ θα λάβουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), χωρίς ανθυγιεινό επίδομα.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28/1

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress