Navigation
16
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
18 Μαρ 2019

Προϋποθέσεις για ΑΠΕ στην ύπαιθρο

Φωτοβολταϊκά ΑΠΕ Ηλιακή Νέα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν για όλες τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας του αγροτικού χώρου που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και τελικώς στην αειφορία, απαντά η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ΠΕΝΑ στην τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ο οποίος δήλωσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ενεργειακού νομοσχεδίου, ότι «τα προνόμια που έχουν θεσπιστεί για τις ενεργειακές κοινότητες θα έχουν και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, όσον αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών εκτός διαγωνισμών».

Η ΠΕΝΑ συμφωνεί και επαυξάνει στο ζήτημα που διευκρίνισε και ο υπουργός, ότι «δεν πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ –κυρίως φωτοβολταϊκών– σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

«Θεωρούμε ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να καλύψουν τις περιθωριακές και περιφερειακές εκτάσεις, που, είτε λόγω κακής ποιότητας εδάφους είτε λόγω επέκτασης των δασικών ειδών, δεν έχουν κανένα παραγωγικό ενδιαφέρον. Δεν θέλουμε δηλαδή να συνεχιστεί η λανθασμένη πρακτική της εγκατάστασης μεγάλων πάρκων σε παραγωγικά, πεδινά χωράφια», τονίζουν ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Νικόλαος Παυλονάσιος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντιστοίχως της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών – από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών CEJA.

Οι θέσεις τους για την ενέργεια στην αγροτική οικονομία επεκτείνονται και στην πώληση ενέργειας: «Η βιομάζα θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι θα μπορούσαν μέσα από την εκμετάλλευση των υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες για τη θέρμανση και την άμελξή στους στάβλους τους, εξασφαλίζοντας ένα μικρό επιπλέον εισόδημα από την πώληση της ενέργειας».

Οικονομία υπαίθρου

«Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ με οποιαδήποτε μορφή πρέπει να αποτελεί στόχο για την οικονομία της υπαίθρου και ιδίως για τους αγρότες. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να επιλύσουν αρκετά προβλήματα στον αγροτικό χώρο, όπως την αυτονομία, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος», εξηγεί ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος: «Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να δώσουν λύση στην τροφοδοσία ενέργειας για τις απομακρυσμένες εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για σταυλικές είτε για εγκαταστάσεις τυποποίησης προϊόντων είτε για αντλητικά συγκροτήματα για αρδευτικά νερά. Επίσης, η χρήση και η εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των εκμεταλλεύσεων, συμβάλλοντας στην αειφορία των περιβαλλοντικών πόρων».

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα ή οι μικρές ανεμογεννήτριες μπορούν, για παράδειγμα, να συνδυαστούν με γεωργική αποθήκη, θερμοκήπιο ή στάβλο που έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, να συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία μικρών μονάδων τυποποίησης προϊόντων, προσθέτει ο Νικόλαος Παυλονάσιος: «Και, γιατί όχι, να συμβάλουν στη σταδιακή αλλαγή των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εργαλείων σε ηλεκτρικά, καταργώντας σταδιακά την εξάρτηση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης βενζίνης ή πετρελαίου. Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιριακών δομών θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα».

Ρύθμιση χρεώσεων

Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ότι «με ένα ορθό σύστημα ρύθμισης χρεώσεων πιστώσεων στο πλαίσιο του netmetering, οι αγρότες μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να εξοικονομήσουν και κάποια χρήματα αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους ή σε μικρό τμήμα των εκτάσεών τους, ώστε να βελτιώσουν το εισόδημά τους».

Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται: «Ρυθμίσεις και μέτρα υποστήριξης από το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα καθιστούν εφικτή την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αλλά και τη βιωσιμότητά τους». Με «απλά λόγια, οι νέοι αγρότες θα ήθελαν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες των θερμοκηπίων τους ή των στάβλων τους να αξιοποιούν την ενέργεια από αυτά και να λαμβάνουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, εάν αυτό προκύπτει».

Παραγωγικές γαίες

Οι νέοι αγρότες «θέλουν να παράγουν προϊόντα από τη γη και για αυτόν τον λόγο θεωρούν ότι η εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων δεν πρέπει να γίνεται σε παραγωγικές γαίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Αντιθέτως μπορούν να εγκαθίστανται σε μη παραγωγικά εδάφη, π.χ. στις πλαγιές των ορεινών όγκων, ωφελώντας την οικονομία της υπαίθρου. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα φωτοβολταϊκά. Η βιομάζα θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους κτηνοτρόφους».

Εύλογο το ερώτημά τους: «Γιατί να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια από τα κλαδέματα τον δέντρων για παραγωγή ηλεκτρισμού ή θέρμανση, αλλά συνεχίζουμε να τα καίμε στο χωράφι επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα; Υπάρχουν ήδη οι τεχνικές λύσεις, ιδίως στο εξωτερικό, αλλά εμείς ακόμα τις περιμένουμε. Εάν λοιπόν εφαρμοστούν έξυπνες λύσεις, θα έχουμε διπλά καλό αποτέλεσμα βελτιώνοντας την περιβαλλοντική κατάσταση της υπαίθρου, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων».

Κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής από τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών υποστηρίζει: «Ο αγροτικός τομέας κατηγορείται υπερβολικά και άδικα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η όποια έκλυση μεθανίου διοξειδίου του άνθρακα ή αμμωνίας από τη γεωργική δραστηριότητα γίνεται για την παραγωγή τροφίμων. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καλάθι αυτό με την παραγωγή τηλεοράσεων αυτοκινήτων ή κινητών τηλεφώνων και να μετράμε τους ρύπους και τη συμβολή στην κλιματική αλλαγή με ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Επίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαφορετική μορφή άσκησης της γεωργίας στα διαφορετικά μέρη του κόσμου αλλάζει το μερίδιο ευθύνης. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποτιμάται με τον ίδιο τρόπο η εκτατική εκτροφή αιγοπροβάτων σε 200-300 στρέμματα βοσκοτόπων σε σχέση με την εντατική εκτροφή σε μία σταυλική εγκατάσταση, από την οποία τα ζώα βγαίνουν μόνο για μία ώρα την ημέρα, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη. Κατανοούμε, συνεπώς, ότι τα αποτελέσματα των μελετών πρέπει να φιλτράρονται πριν αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες».

Αυτό βέβαια, λέει ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος «δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Θέλουμε να δούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροτικών δραστηριοτήτων να γίνεται καλύτερο. Και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνες λύσεις, όπως είναι η εκμετάλλευση των αποβλήτων και υποπροϊόντων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή ενέργειας και τη χρήση της ενέργειας του ήλιου και του ανέμου για τον ίδιο σκοπό».

«Αγρότες κατ’ όνομα δεν γίνονται μέλη μας»

H Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ιδρύθηκε το 2006. Τα μέλη της είναι νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών, αλλά αν… ενηλικιωθούν μέσα στην Ένωσή και περάσουν τα 50, δεν θα τους διώξουμε κιόλας λένε χαριτολογώντας στελέχη των «Νέων Αγροτών»: «Δεν έχουμε περιορισμούς, παραγωγική κατεύθυνση ή πολιτική ταυτότητα. Έχουμε μέλη γεωργούς και κτηνοτρόφους όλων των κατευθύνσεων και μεγεθών. Από μικρούς αγρότες των 20 στρεμμάτων και κτηνοτρόφους με 50 ζώα έως εκμεταλλεύσεις πτηνοτροφίας βιομηχανικής παραγωγής και κτηνοτροφίας εντατικής μορφής, αγρότες με θερμοκήπια, αμπέλια, δενδρώνες, αρωματικά φυτά κ.λπ., μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος.

Για την ΠΕΝΑ «ένας πτηνοτρόφος με μεγάλη σύγχρονη μονάδα παραγωγής δεν είναι βιομήχανος – είναι αγρότης με επενδύσεις και πάγια. Ομοίως και κάποιος με μεγάλο θερμοκήπιο ή μεγάλο σύγχρονο στάβλο. Έχουμε μόνο αγρότες μέλη, όχι βιομήχανους. Ένας ελαιοτριβέας ή τυροκόμος που δεν έχει αγροτική δραστηριότητα δεν γίνεται μέλος. Αυτά τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα στον γεωργικό τομέα».

Στόχος της Ένωσης «η ανάπτυξη και αναβάθμιση της γεωργίας και ολόκληρης της υπαίθρου. Εργαλεία της η γνώση, η καινοτομία, ο επαγγελματισμός και η ορμή των ανθρώπων της».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict