Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
2 Οκτ 2018

Προϋπολογισμός σαν το “Πάμε Στοίχημα” και τα… διπλά βιβλία!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις, ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να υιοθετήσει την εισήγηση Τσακαλώτου και να περιληφθεί η σχετική περικοπή ύψους 2,065 δισ. ευρώ. Δεν είμαστε για τέτοια, τέτοια ώρα… Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουμε δύο υποθέσεις εργασίας. Μία με την περικοπή των συντάξεων αλλά χωρίς αντίμετρα και μία με τις περικοπές και με ενεργοποίηση των αντιμέτρων. Κάτι σαν τα… διπλά βιβλία των επιχειρήσεων ή ακόμη και κάποιων Δήμων, από τους οποίους είχαν περάσει στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Γνώριμη η μέθοδος, για να φάει… σανό το πόπολο.

Χθες, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι θεσμοί. Οι οποίοι, θεσμοί, το περασμένο καλοκαίρι επικύρωσαν τη συμφωνία του Eurogroup που προβλέπει την ελάφρυνση χρέους αφού όμως μειωθούν οι συντάξεις! Τις οποίες, συντάξεις, η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει γιατί, όπως διατείνεται, δεν αποτελούν δομικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο. Τώρα, πώς γίνεται να έχουν συμφωνήσει τόσοι υπουργοί Οικονομικών, να έχει επικυρωθεί η συμφωνία του Eurogroup από τα κοινοβούλια 5-6 χωρών με το βασικό σενάριο των περικοπών (για να έχει νόημα η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους), αυτό όντως είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον που θα μας απασχολήσει σε περίπου δύο μήνες. Τότε θα μάθουμε αν… τετραγωνίζεται ο κύκλος είτε από την Ελλάδα, είτε από τους δανειστές!

Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό μειωμένης αξιοπιστίας, αυξημένου ρίσκου, αναιμικής ανάπτυξης και στασιμοχρεοκοπίας. Η ανάπτυξη κατά 2,5%, οφείλεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στους φόρους, ενώ δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναμένεται πολύ οριακή αύξηση των επενδύσεων ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου. Εν ολίγοις, το… κάρο για ακόμη φορά θα σηκώσουν οι ήδη εξαντλημένοι φορολογούμενοι και μάλιστα στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια διεθνής… περιπέτεια, να κάνουμε και τον σταυρό μας που θα τη γλιτώσουμε τόσο… φθηνά! Πάντως, από σοβαρές επενδύσεις ευρείας κλίμακας ας μην περιμένουμε…

Η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις και στο δημοψήφισμα της “Βόρειας Μακεδονίας” θα επιδιώξει να αγοράσει κατά το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την ελπίδα ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο μείωσης των συντάξεων. Ένα μέτρο, το οποίο θα… δυσαρεστήσει τουλάχιστον 1.300.000 συνταξιούχους αν εφαρμοστεί. Αν όμως δεν περικοπούν οι συντάξεις, τότε δεν θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Αυτό θα… εξοργίσει τουλάχιστον 2.000.000 οικογένειες και φορολογούμενους, καθώς θα ακυρώσει μέτρα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, στην επιδότηση ενοικίου και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Συνεπώς, η κυβέρνηση καλείται να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, την οποία η ίδια έκανε δυσεπίλυτη με τα εγκληματικά λάθη του 2015. Γιατί αν δεν είχαμε την “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 και το κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έως το 2060, τότε σήμερα δεν θα μιλούσαμε ούτε για περικοπές, αλλά ούτε και για τόσο χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Δεν θα μιλούσαμε για μέτρα κατακρεούργησης της μεσαίας τάξης και ισοπέδωσης των αδύναμων, αλλά για αυξήσεις μισθών, μαζικές επενδύσεις, μειώσεις φόρων και θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα θυμίζει ολίγον… “Πάμε Στοίχημα” και σε σημαντικό βαθμό τη μέθοδο των “διπλών βιβλίων”. Δεν ξέρουμε τι θα τους κάτσει. Δεν τους κάθεται σχεδόν τίποτα! Είναι σαν ένα… κακό ριζικό που κυνηγάει αυτούς για τα εγκληματικά λάθη τους και εμάς για την ατυχία μας να τους έχουμε στην κυβέρνηση. Αν δεν τους… κάτσει όλο αυτό το έργο που παίζουν με τόσο κακόγουστο και ερασιτεχνικό τρόπο, τότε, παίζει να μην προλάβουν να ψηφίσουν και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού σε δύο μήνες…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ