Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
26 Οκτ 2020

Πρωταγωνιστής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Νέα

Η στόχευση του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ «παραμένει και ενδυναμώνεται» και όπως μας δήλωσε –σε ένα διάλειμμα των πιεστικών υποχρεώσεών του– ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας ,η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται: «Να τετραπλασιάσει, τουλάχιστον, την εγκατεστημένη της ισχύ στο χαρτοφυλάκιό της μέχρι το 2024, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία των μεγάλων παικτών, με μερίδιο αγοράς που θα ξεπερνά το 15%. Η δυσχερής συγκυρία του COVID-19, η οποία, πέραν της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε, είχε και αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την εταιρεία που εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία και την εφαρμογή των επιχειρησιακών της σχεδίων. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό». Και έχει ως «μεσοπρόθεσμο στόχο να έχει αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 250 MWμέχρι τα μέσα του 2021». Προβλέπεται δε «να ξεπεράσει τα 500 MW τους επόμενους 24 μήνες».

Πηγές του Ομίλου αναφέρουν ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε: «στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της σε αιολικά έργα, είτε μέσω αποκλειστικής ανάπτυξης αυτών είτε μέσω επιχειρηματικών συμπράξεων. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, συμμετείχε στις ανταγωνιστικές διαδικασίες που διοργάνωσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τον τελευταίο χρόνο, εξασφαλίζοντας τιμή αναφοράς για νέα φωτοβολταϊκά έργα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ισχύος 230 MW».

Ενίσχυση θέσης

Εν τω μεταξύ σχεδιάζεται «η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην αγορά των μικρών υδροηλεκτρικών, μέσω επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων έργων. Στον τομέα της γεωθερμίας, με την επιλογή στρατηγικού εταίρου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θέτει ψηλά στην ενεργειακή της ατζέντα το ζήτημα της αξιοποίησης των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε Λέσβο, Μήλο-Κίμωλο-Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα». Εξάλλου, «η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξης ΑΠΕ στη χώρα και ενσωματώνεται στους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Ομίλου».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί «τη μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει δραστηριότητα και στις πέντε μορφές Ανανεώσιμης Ενέργειας (σ.σ. στοχεύει και στα υπεράκτια αιολικά), συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση των ανεξάντλητων και ανανεώσιμων πόρων που διαθέτει η χώρα μας». Και ίσως να είναι και η πρώτη εταιρεία που θα ανοίξει την αγορά των διμερών συμβολαίων, όπως φάνηκε από την ομιλία του κ. Μαύρου στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist»: «Στα τέλη του 2021 θα έχει συναφθεί διμερές συμβόλαιο με τη μητρική ΔΕΗ για το φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW, για το οποίο έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό η εταιρεία στη Μεγαλόπολη» (σ.σ. έχει δημοσιεύσει τους όρους του διαγωνισμού για την κατασκευή και αναμένει προσφορές μέχρι τον Νοέμβριο).

Προτεραιότητα για τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της είναι «η ανάπτυξη των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στις λιγνιτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, το mega-project των 230 MW στην Πτολεμαΐδα (τα πρώτα 30 MW έχουν αρχίσει ήδη να κατασκευάζονται) κι εκείνο των 50 MW στη Μεγαλόπολη».

Κατά την επόμενη πενταετία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα: Η ανάπτυξη των νέων μεγάλων φωτοβολταΐκών έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που αποτελούν έργα-ορόσημα για τον κλάδο, θα συμβάλει στη μεγέθυνση της εταιρείας. Η ανακατασκευή των παλαιών και η κατασκευή των νέων αιολικών πάρκων αναμένεται, επίσης, να έχουν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο του «Economist» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είπε ότι «στόχος της εταιρείας είναι να έχει παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – πρόθεσή της είναι να δραστηριοποιηθεί και στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών και να συμμετάσχει στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο και του Target Model που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στους επόμενους μήνες».

Η «ΔΕΗ υπήρξε καινοτόμος στην ανάπτυξη ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή με την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου της Ευρώπης, ισχύος 100 kW,το 1982, στην Κύθνο. Έκτοτε, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της σε αιολικά έργα και διατήρησε τον καινοτόμο της χαρακτήρα μέσα από την υλοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών πάρκων της στο Αιγαίο – οκτώ εκ των συνολικών δέκα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία».

Αλλαγή δεδομένων

Η ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για στροφή στις ανανεώσιμες αποκτά δυναμική που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς, λένε στελέχη της: Έχοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με τιμές που διαμορφώνονται στον ανταγωνισμό και όχι εγγυημένες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται με την έναρξη του Τarget Μodel να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διμερείς συμβάσεις. Το μοντέλο των PPA στηρίζεται σε συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών ενέργειας και παραγωγών ΑΠΕ για μεγάλη χρονική περίοδο, σε μια ανταγωνιστική τιμή που διαμορφώνεται με δημοπρασίες και λειτουργεί στον αντίποδα της αποζημίωσης μονάδων ΑΠΕ μέσω εγγυημένων τιμών που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Εκτός από την οργανική ανάπτυξη, η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών αποτελεί κομμάτι της εφαρμοζόμενης στρατηγικής της Εταιρείας, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει ήδη προβεί σε υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης και Συνεργασίας με σημαντικές πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η γερμανική RWE και η Masdar Taaleri, στο πλαίσιο των οποίων εξετάζονται οι δυνατότητες συνεργασίας με στόχο την από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με έμφαση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Οι εν λόγω συμφωνίες αναφέρονται σε μεγάλο όγκο έργων που δυνητικά ξεπερνά το 1GW.

Νέο περιβάλλον

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η πρόοδος του εξηλεκτρισμού αποτελούν κύριους άξονες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Τo νέο περιβάλλον δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στην ενεργειακή αγορά. Η ηλεκτροκίνηση, οι αντλίες θερμότητας στα κτίρια και η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου αποτελούν τεχνολογικές πρακτικές που αναμένεται, σύντομα, να αλλάξουν την αγορά και να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ενίσχυσης των επενδύσεων για την επόμενη μέρα των νέων έργων ΑΠΕ στο μέλλον.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υποστηρίζει ότι «η συμμετοχή των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μείγμα οδηγεί στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μειώνουν την οριακή τιμή του συστήματος, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να αγοράζουν φθηνότερα και να τους δίνεται η δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να μετακυλίσουν τις χαμηλές αυτές τιμές στα τιμολόγια των πελατών τους, δηλαδή στον καταναλωτή».

Φιλόδοξοι στόχοι

Το ανανεωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) «θέτει φιλόδοξους εθνικούς στόχους, και συγκεκριμένα κατ’ ελάχιστον 35% μερίδιο ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με τον αντίστοιχο στόχο για ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να υπερβαίνει το 60%. Η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ τίθεται στον πυρήνα της ενεργειακής μετάβασης με τις εκτιμώμενες επενδύσεις, με βάση το ΕΣΕΚ να είναι στα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2030». Επιπλέον, «η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, καθώς και η πλήρης απένταξη του λιγνίτη από το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2028 ενισχύουν τον ρόλο των ΑΠΕ στην Ελλάδα». Εξάλλου, «η ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (Ν. 4685/2020) από την Ελληνική Βουλή κρίθηκε ως θετικό μέτρο πολιτικής από τους φορείς των ΑΠΕ όσον αφορά το αδειοδοτικό πλαίσιο που υιοθετείται για νέα έργα».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ