Navigation
6
Μαΐ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
19 Δεκ 2016

Προσοχή! Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για χρέη!

Ταμείο Χρέη Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Πλέον, οι διαδικασίες κατάσχεσης σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων, οι οποίοι δεν καταβάλλουν σε εύλογο χρόνο τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, θα γίνονται αμέσως και αυτόματα.

Τι αλλάζει, όμως; Η γρήγορη αυτή διαδικασία, μας λέει ο φοροτεχνικός κ. Χριστόπουλος, γίνεται γιατί «το Δημόσιο δεν θέλει να χάσει χρόνο στις διεκδικήσεις του». Το ίδιο θα γίνεται πάντα, για μικρές και μεγάλες οφειλές, τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Οι γρήγορες διαδικασίες στόχο έχουν να δρομολογούνται άμεσα μέτρα τόσο διαλεύκανσης όσο και άμεσης καταβολής οφειλών.

Ουσιαστικά, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «όταν η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, θα ενεργοποιείται η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου. Αυτό το μήνυμα κατάσχεσης θα απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες».

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι «και για πολύ μεγάλα χρέη κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, το σύστημα θα τρέχει γρήγορα. Στόχος μας, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, μέσω εφοριών, τελωνείων και κάθε διαδικασίας».

Όλα αυτά τίθενται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2017.

Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει: «Στην περίπτωση ακινήτων, μισθών και καταθέσεων, το σύστημα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει διασύνδεση με το Ληξιαρχείο, το Δημοτολόγιο, το Κτηματολόγιο, Δικαστήρια, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, Τράπεζες, Συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο και ΕΡΓΑΝΗ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα φωτογραφίζουν την εικόνα του κάθε οφειλέτη. Αμέσως μετά, θα ακολουθεί η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».

Η Εφορία δεν ξεχνά…

Πολλοί ρωτούν τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία. Κατ’ αρχάς, μπορεί να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ! Δηλαδή, κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, αν χρωστάτε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή σας, τότε μπορεί να σας σταλεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού σας ή κάποιου άλλου ακινήτου το οποίο κατέχετε.

Ακόμη, η Εφορία μπορεί, κατά την κα Νικολοπούλου, να δεσμεύσει και να κατάσχει ένα ακίνητό σας για ένα πολύ χαμηλό χρέος. Ο Νόμος λέει ότι «για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων».

Προσοχή, λοιπόν! Μην μπλέξετε σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία σας, αν χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο. Τέτοιες εποχές δεν κάνει αστεία η Εφορία… Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές Αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Ουσιαστικά, η κατάσχεση ενός ΙΧ αυτοκινήτου ή μιας βάρκας ή ενός σκάφους αναψυχής γίνεται για χρέος 550 ή 600 ή 1.000 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου ποσού άνω των 500 ευρώ. Το ίδιο γίνεται και με μισθούς, Εφάπαξ, ενοίκια, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Έχουμε και τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Οι κατασχέσεις των ποσών αυτών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου – όσο, δηλαδή, τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν, εργοδότες, ταμεία, ενοικιαστές κ.λπ. Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου μάς απαριθμεί όλες τις περιπτώσεις.

α) ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα γίνεται κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ.

β) Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του ποσού.

γ) Το μισό οποιουδήποτε ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

γ) Έως το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

δ) Έως το 1/2 του Εφάπαξ από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο.

ε) Έως το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

στ) Έως το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων, όπως απόλυση ή ζημιά.

ζ) Έως το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ., ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Εκ των πραγμάτων, η αυξημένη προσοχή είναι πλέον το ζητούμενο.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17/12

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ