Πολιτική συμφωνία υπήρξε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, το οποίο, σε συνέχεια των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ιδίως στην Ελλάδα για τη βελτίωση της σίτισης, στέγασης, φαρμακευτικής περίθαλψης και για άλλους τομείς πρώτης ανάγκης των προσφύγων.Σύμφωνα με το protothema.gr, η πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση 300 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και άλλα 400 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2018. Αυτό εξάλλου είχε προαναγγείλει, μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Μπερτ Κούντερς, την χαρακτήρισε ως “πρακτική έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα”.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η ολλανδική προεδρία θα καταβάλει “κάθε δυνατή προσπάθεια”, ώστε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ) της 15ης Μαρτίου να υιοθετήσει το σχετικό μηχανισμό.