Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
31 Ιαν 2018

Προσεχώς πλειστηριασμοί σε… χολυγουντιανή έκδοση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Από αύριο και έως το τέλος Απριλίου ξεκινάει ένας απίστευτος εφιάλτης για 500.000 “κόκκινους δανειολήπτες” και πάνω από 2.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με σκηνές… αποκάλυψης λόγω πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον περιβόητο “Νόμο Κατσέλη”, ο οποίος στο τέλος του έτους εκπνέει και σχεδόν παύει να προστατεύει και τους τελευταίους… φτωχοποιημένους αυτής της κοινωνίας. Το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένες και απειλείται η κεφαλαιακή τους επάρκεια,, αλλάζει τα δεδομένα και θέτει πλέον τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Η… επιτυχία του προγράμματος διάσωσης περνάει μέσα από την ταχεία, ανεμπόδιστη και ισοπεδωτική εφαρμογή δρακόντειων νόμων και διατάξεων έτσι ώστε όποιος δεν έχει να πληρώσει, τότε θα υφίσταται τα… προβλεπόμενα. Κι όμως, αν δεν είχαν φύγει τα 36 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα έως τον Ιούλιο του 2015 και δεν είχαν γίνει… κόσκινο οι τράπεζες λόγω της “περήφανης διαπραγμάτευσης” και της ανακεφαλαιοποίησης του Νοεμβρίου 2015, τότε στο σύστημα θα υπήρχαν επιπλέον αξίες 36 δισ. ευρώ.

Καθίσταται σαφές ότι με απώλεια περιουσίας 36 δισ. για τις τράπεζες (δηλαδή τους φορολογούμενους, τους ασφαλισμένους και τους μετόχους) και με αιμορραγία 36 δισ. τους πρώτους μήνες του 2015 από τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος, δεν θα υπήρχε ούτε θέμα επιβολής capital controls, αλλά πολύ περισσότερο η ανάγκη για μαζικούς και εξοντωτικούς πλειστηριασμούς για να καλυφθούν οι “μαύρες τρύπες” του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να κάνουν γενναίες διευκολύνσεις, θα έδιναν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος έναντι πολύ χαμηλών δόσεων και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα ήταν σε καλύτερη οικονομική μοίρα χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους με εφιαλτικό τρόπο.

Τώρα, η κυβέρνηση της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015 είναι υποχρεωμένη να έρθει αντιμέτωπη με μια σκληρότατη πραγματικότητα. Θα πρέπει να διαθέσει αστυνομικές δυνάμεις για να φρουρούν τα συμβολαιογραφεία όπου θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πρέπε να ψάξει και να βρει όσους έβγαλαν λεφτά και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη, κάτι που εφόσον αποδειχθεί ότι υπέκρυπτε σκοπιμότητα θα στείλει στη… λαιμητόμο χιλιάδες δανειολήπτες που σήμερα προστατεύονται και κατά κάποιο τρόπο είναι… ήσυχοι ή ανύποπτοι. Ταυτόχρονα, όποιος προστατεύεται από τη νομοθεσία πρέπει να βάλει την υπογραφή του ώστε να ψάξουν οι αρμόδιες αρχές τις καταθέσεις και την κίνηση των λογαριασμών του. Όποιος δεν συνανέσει δεν πρόκειται να σωθεί από καμία… Κατσέλη. Ακόμη και αυτοί που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό πρέπει να… συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το όνειρο της προστασίας θα μετατραπεί σε εφιάλτη.

Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πρέπει να θωρακιστεί για να μην χρειαστεί η ανάγκη να διαλυθεί εντελώς μέσα από ένα καταναγκαστικό “κούρεμα” καταθέσεων που προς το παρόν δείχνει μάλλον απίθανο. Όμως, στη μέση βρίσκεται και το Δημόσιο, το οποίο θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο παίκτη των ακινήτων με δεδομένους τους κατιαγιστικούς ρυθμούς που θα κατάσχει περιουσίες.

Μέσα στο προσεχές διάστημα, οι δικαστικοί επιμελητές θα έχουν τεράστιο… φόρτο εργασίας. Άνθρωποι που ενδεχομένως θα αψηφήσουν τα νέα δεδομένα θα βρεθούν σε μια κατάσταση όπου μια μέρα θα ανοίξουν την πόρτα στους… νέους ιδιοκτήτες και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες σκηνές μπορεί να εκτυλιχθούν. Σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων κάμποσοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν πολύ… άγαρμπα. Και μέσα σε όλα αυτά το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποτελέσει το εργαλείο για να χάσει ο κόσμος τα σπίτι του. Οι σκηνές που θα δούμε τα επόμενα χρόνια μετά τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αποτέλεσμα της συμφοράς που προκάλεσαν, δεν θα έχουν προηγούμενο. Προς το παρόν όλοι βλέπουν την κορυφή του παγόβουνου. Σε λίγο μάλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με το παγόβουνο! Ακόμη και οι πιο δραματικές ταινίες του Χόλυγουντ θα φαντάζουν ως… κωμωδίες!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ