Navigation
18
Ιούν
location
Αθήνα
32oC
Βροχή
21 Ιαν 2019

Προαπαιτούμενα στον… αέρα, λύτρωση οι εκλογές, λένε οι οίκοι

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕΝΤΕΝΟ Οικονομία

Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι θεωρούν ως λύτρωση για τη χώρα τις εκλογές.

Σήμερα αρχίζει η δεύτερη αξιολόγηση στη μεταμνημονιακή εποχή και ήδη οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και σημαντικές. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η πλήρης εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς συνταξιούχους, προμηθευτές, εργολάβους και λοιπούς κινείται εκτός αρχικών στόχων και χρονοδιαγράμματος.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην παρούσα φάση, είχε κερδίσει μια… άτυπη ανοχή από τους δανειστές σε σχέση με την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Το «πάγωμα» στη μείωση των συντάξεων για περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχους είχε συνοδευτεί από δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ένα πιο επιθετικό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, η κυβέρνηση μάλλον φαίνεται ότι έχει κατεβάσει τα… μολύβια, κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις των πολιτικών της Ευρώπης, για να μην… παίξει το θέμα της Ελλάδας έως τις ευρωεκλογές, συναντά σοβαρές αντιστάσεις λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Η διατήρηση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4% (βρίσκεται στο 4,3%) και η απαξίωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντανακλούν την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν καταγράφονται οι αναμενόμενες επιδόσεις στους κρίσιμους τομείς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων. Ως εκ τούτου, το διεθνές περιβάλλον επιβάλλει την προώθηση άμεσων αποφάσεων προκειμένου να μην προκύψουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλες τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές αποτελεί προάγγελο για πίεση στην παγκόσμια οικονομία μέσα στο τρέχον έτος, το οποίο χαρακτηρίζεται καθαρά από την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, περιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πίεση αυτή στις αγορές θα προκαλέσει ντόμινο για την ελληνική οικονομία και, όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, υπάρχει η έκδηλη ανησυχία των δανειστών για αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί.

Η πίεση των ξένων οίκων

Η αναγκαιότητα για τη διενέργεια εκλογών, προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφεται από επενδυτικούς οίκους και οίκους αξιολόγησης.

Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι η Ελλάδα την επόμενη τριετία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,4% με βάση τα σημερινά δεδομένα και, προκειμένου να επιτύχει μια ουσιαστική ανάκαμψη, πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι πιο φιλική ως προς τις επενδύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανικός οίκος JP Morgan, ο οποίος βλέπει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τη λύση στον «γόρδιο δεσμό» των επενδύσεων. Μέσα σε όλα αυτά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπιστώνει «κοιλιά» στην ελληνική οικονομία από την περασμένη άνοιξη, η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών έρχονται για να αποτυπώσουν τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ασφαλέστερα συμπεράσματα για τον Προϋπολογισμό θα υπάρξουν με την έκθεση της Eurostat μέσα στον Απρίλιο. Ουσιαστικά, αυτή θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» ώστε να διαμορφωθεί το πλάνο για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, όταν θα ξαναέλθει στο προσκήνιο η Ελλάδα, πιθανόν και με νέα κυβέρνηση και με μεγαλύτερη ένταση.

Μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες, θα δημοσιοποιηθούν οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν για τις υποχρεώσεις της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, που άλλωστε ισχύει και για τις χώρες που είναι εκτός μνημονίων. Πάντως, μέχρι στιγμής η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα περιλαμβάνει τις 16 παρεμβάσεις που εκκρεμούν. Ουσιαστικά, μέσα στον επόμενο μήνα και στο Eurogroup του Μαρτίου θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα για την πορεία και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας που πρέπει να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο συνδέεται με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Όλα αυτά τα θέματα αποτελούν μέρος της συνολικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Δηλαδή εκτείνεται και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει πιθανή αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η οποία θα επιδράσει αρνητικά και ανασταλτικά σε πολλούς στόχους.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής και εθνικών εκλογών τον Μάιο θα έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση κρίσιμων εκκρεμοτήτων στην επόμενη διακυβέρνηση, ενώ αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, τίθεται εν αμφιβόλω το αν θα μπορεί η οικονομία να φτάσει μέχρι εκεί χωρίς προβλήματα με τη σημερινή κυβέρνηση. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, αλλά και οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου και η αναδιάρθρωση της ΑΑΔΕ. Χωρίς τις παρεμβάσεις αυτές, δεν υπάρχει θέμα υιοθέτησης των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση στον κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, όπως και στις 120 δόσεις.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ