Navigation
20
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
23 Μαρ 2021

Προ των πυλών τρεις εμβληματικές αυξήσεις κεφαλαίου

ekso12 Επιχειρήσεις

Στους ρυθμούς των αυξήσεων κεφαλαίου θα κινηθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς δρομολογούνται τρεις τουλάχιστον μεγάλες, κρίσιμες και εμβληματικές υπό μία έννοια κεφαλαιακές ενισχύσεις από τρεις αντίστοιχους εισηγμένους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλου βεληνεκούς. Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται οι εισηγμένες που θα τις πραγματοποιήσουν, αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο Χρηματιστήριο.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο λοιπόν, θα έχουν ολοκληρωθεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean, που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει την κρατική στήριξη, αλλά και τη σημαντική αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Τα βλέμματα στην Πειραιώς

Προφανώς και τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στις διεργασίες που σχετίζονται με την επερχόμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με συμβούλους την Goldman Sachs και την UBS, με τους αναλυτές να θεωρούν δεδομένη την παρουσία των ιδιωτικών κεφαλαίων και των ξένων funds, εν αναμονή της απόφασης του ΤΧΣ για το δικό του μερίδιο (ελέγχει το 61,5%). Μια κίνηση που θα δώσει κεφαλαιακή ισχύ στην τράπεζα θα αποκαλύψει τις προθέσεις των ξένων επενδυτών για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα γενικότερα και, αναμφίβολα, θα στείλει και το μήνυμα ότι υπάρχει χώρος για ιδιωτικοποιήσεις. Μένει να αποφασιστεί το ύψος, οι όροι και το χρονοδιάγραμμα από το ΔΣ της τράπεζας και να οριστεί το «άνοιγμα του βιβλίου προσφορών», ενώ ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί Απριλίου.

Το σχέδιο «Sunrise» και η επανα-ιδιωτικοποίηση

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο με την ονομασία «Sunrise», που σκοπό έχει να επιταχύνει δραστικά την προσπάθεια μείωσης των NPEs και να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου μέσω ενός συνδυασμού συντονισμένων δράσεων. Παράλληλα, η τράπεζα θα κάνει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 7 Απριλίου, ώστε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Έτσι, η τράπεζα προχωρά σε σειρά ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης, με σωρευτικό όφελος περίπου 2,6 δισ. ευρώ:

·    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 1,0 δισ. ευρώ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μαζί με τις υπόλοιπες εταιρικές ενέργειες που ενισχύουν τα κεφάλαια, θα ισχυροποιήσει την ικανότητα της τράπεζας να απορροφήσει ζημιές που απορρέουν από την επιταχυνόμενη μείωση των NPEs ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο (υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

·    Έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1 ύψους 0,6 δισ. ευρώ από την Πειραιώς Financial Holdings.

·    Επιπρόσθετες ενέργειες άντλησης κεφαλαίων, όπως: (i) πραγματοποίηση κερδών από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, (ii) απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας merchant acquiring της τράπεζας και (iii) αγορά πιστωτικής προστασίας σε χαρτοφυλάκια επιλεγμένων εξυπηρετούμενων δανείων (συνθετική τιτλοποίηση). Οι δύο τελευταίες συναλλαγές ανακοινώθηκαν σήμερα.

·    Ένα ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο εξορθολογισμού για την ενίσχυση της προ προβλέψεων κερδοφορίας μέσω συνδυασμού ενίσχυσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους λόγω βελτιώσεων της απόδοσης και ψηφιοποίησης της λειτουργίας του Ομίλου. Αυτή η αυξημένη απόδοση θα βοηθηθεί εν πολλοίς από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς Financial Holdings, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του τον Νοέμβριο του 2020, το ΤΧΣ σχεδιάζει να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό μερίδιο.

Θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι στην Aegean;

Μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου για την Aegean Airlines. Ήδη, σε σχετική γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας (στις 12/03), «άναψε πράσινο φως» ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί ΑΜΚ ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία με τη σειρά της θα «ξεκλειδώσει» την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, αλλά και το αν τελικά θα υπάρξει «παράθυρο» ώστε να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean νέοι μέτοχοι. Να σημειωθεί ότι τα 120 εκατ. ευρώ κρατικής στήριξης καθώς και τα 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα προστεθούν στο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19.

Όπως ανέφερε στην έκτακτη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, οι μέτοχοι που εκπροσωπούν άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Περιγράφοντας τη συνεισφορά της αεροπορικής εταιρείας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως η εταιρεία έχει αποφέρει 300 εκατ. ευρώ σε φόρους και υποδομές το 2019, χρονιά κατά την οποία η πανδημία δεν είχε εκδηλωθεί, και 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. To 2020, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ή 230 εκατ. μετά από φόρους, ενώ την ίδια χρονιά η απώλεια κύκλου εργασιών αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, η περίπτωση της Aegean έχει ενδιαφέρον τόσο σε στενά επιχειρηματικό επίπεδο (για την ίδια), καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πληγεί πάρα πολύ από την πανδημία, όσο και ευρύτερα για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, που «ποντάρει» πολλά στο «άνοιγμα» της τουριστικής αγοράς και, προφανώς, στην καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα του βασικού αερομεταφορέας της Ελλάδας.

Η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το ΔΣ έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 2 Απριλίου με θέμα, μεταξύ άλλων, και την κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας υπάρχουν μέτοχοι, όπως οι Ολλανδοί, που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, ενώ μένει να φανεί πώς θα κινηθούν οι άλλοι μετοχικοί πόλοι (π.χ., η πλευρά των εφοπλιστών με μερίδιο σχεδόν 26%).

Τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα ανέλθουν σε 120,5 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν ως εξής:

·    Ποσό περίπου 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας.

·    Ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα της κατασκευής του Ομίλου ανήλθε στις 30/09/2020 σε 1,6 δισ. ευρώ. Κατά το 2020 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας 671 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 203 εκατ. ευρώ, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου 1,8 δισ. ευρώ).

Η στρατηγική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη δραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευής στο εξωτερικό εστιάζει στη Ρουμανία, που έχει σημαντικές ανάγκες σε έργα υποδομών. Η έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου στη Ρουμανία δίνει τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της συσσωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχει ο Όμιλος στη χώρα αυτή. Επιπρόσθετα, ακολουθεί πολύ επιλεκτική προσέγγιση ως προς τη διεκδίκηση συμβάσεων στο Κατάρ, στοχεύοντας σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Facility Management. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού. Στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Πέραν αυτών των σημαντικών διεργασιών, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, μικρότερου μεγέθους, κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, στις οποίες αν συνυπολογιστούν και οι ομολογιακές εκδόσεις από τη ΔΕΗ, τη Motor Oil, την Alpha Bank και τις εκτιμήσεις για ανάλογες κινήσεις από Μυτιληναίο, Εθνική κ.λπ., ο λογαριασμός μπορεί να «γράψει» περί τα 2 δισ. ευρώ και άνω αθροιστικά. Και μπορεί όλες αυτές οι κινήσεις να «στεγνώνουν» την αγορά, ωστόσο από την άλλη αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα προς επένδυση σε ελληνικά assets για περιπτώσεις με ισχυρό «story» και προοπτικές.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict