Navigation
18
Ιαν
location
Αθήνα
5oC
Ασθενής Βροχή
12 Οκτ 2015

Printec και Mellon: Η δύναμη πίσω από τα POS

POS-bancomat-roma-1024x781 Επιχειρήσεις

Μπορεί η περίοδος των capital controls να αποτελεί τροχοπέδη για  τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα υπάρχουν όμως  και…δύο   επιχειρήσεις που άνθισαν στις αντίξοες αυτές συνθήκες. Ο λόγος για την Printec και την Mellon τις δύο εταιρείες που μεταξύ άλλων εισάγουν και εμπορεύονται τα POS τις μηχανές  χρέωσεης καρτών με τις οποίες προμηθεύουν την αγορά οι τράπεζες και η Viva. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από 50% μερίδιο στην αγορά αυτή και πωλούν τις μηχανές Verifone και Inzenco αντίστοιχα στις τράπεζες οι οποίες το προωθούν και το διανέμουν στους πελάτες τους. Το κόστος του μηχανήματος για τον πελάτη εξαρτάται από το μέγεθός του, αφού οι τράπεζες που λαμβάνουν προμήθεια από την επιχείρηση από το τζίρο που πραγματοποιείται μέσω της μηχανής, το κάνουν δώρο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών και της χρήσης πλαστικού χρήματος από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα εκτινάξει  τις πωλήσεις των μηχανών POS και εκτιμάται πως πάνω από μισό εκατομμύριο συσκευές  θα γεμίσουν την αγορά. Μάλιστα για την προμήθεια των POS το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να συμμετάσχουν και ξένες τράπεζες.

Ηδη ομως μέχρι σήμερα αιτήσεις για εγκατάσταση συσκευών για πληρωμή με πιστωτικές κάρτες σε καταστήματα (POS) έχουν δεκαπλασιαστεί και η τάση δείχνει ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί τόσο λόγω των περιορισμών στη ρευστότητα όσο και γιατί προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών η χρήση πλαστικού χρήματος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Και είναι μεγάλη η αύξηση τους αριθμού των μηχανών POS στην ελληνική αγορά. Σήμερα υπολογίζονται σε  των 160.000 – 180.000 τα τερματικά POS συνδεδεμένα με τράπεζες από 120.000 – 140.000 για το 2014 ενώ η εκτίμηση για το 2017 είναι ότι θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα.

Οι περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς των POS είναι τεράστιες αφού υπολογίζονται σε 250.000 οι επιχειρήσεις που θα προσθέσουν το επόμενο διάστημα μηχανές, ενώ  ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που θα μπορούσαν να αποκτήσουν σταδιακά μηχανές.

Τα POS αποτελούν περίπου το 30-35% του τζίρου της Printec στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι    υπάρχει προοπτική αύξησης των τερματικών που θα πουληθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016.

«Οι πωλήσεις των τερματικών στην Ελλάδα το 2015, κινούνται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών. Η εκτίμησή μας είναι ότι το μέγεθος της αγοράς των τερματικών τουλάχιστον θα διπλασιαστεί μέχρι το 2017» σημειώνει η κα Σύλβια Τρακάδα εκ μέρους της εταιρείας Printec.

Η εποχή των capital controls αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για πολλούς στη σχέση τους με τις κάρτες. Η Εθνική Τράπεζα έχει εκδώσει 500.000 νέες κάρτες από την ημέρα της τραπεζικής αργίας, ενώ οι συναλλαγές μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια (Internet, ATMs, POSes κ.λπ.) διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα.

Ο κ. Ευθύμιος Γκατζώνας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ),   το κόστος διαχείρισης των μετρητών στην Ε.Ε. φτάνει το 1% του ΑΕΠ ετησίως. Ο ίδιος επισήμανε, απαντώντας στην κριτική για την προμήθειας των τραπεζών στις κάρτες,  πως οι έμποροι πρέπει να γνωρίζουν πως και η διαχείριση των μετρητών έχει κόστος, το οποίο μάλιστα έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,3% της αξίας κάθε συναλλαγής, όταν οι χρεώσεις των τραπεζών (προς τους καταστηματάρχες) για χρήση πιστωτικών καρτών δεν ξεπερνούν το 1,5%.

 Φοροδιαφυγή

Η επέκταση της χρήσης καρτών θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών μια αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα επιτευχθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τους καταναλωτές. Στόχος μάλιστα είναι η απόκτηση συσκευών να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να μειωθούν δραστικά οι προμήθειες ανά συναλλαγή που χρεώνουν οι τράπεζες και σήμερα ανέρχονται ακόμη και στο 2%.

Την ανάπτυξη της αγοράς των ανέπαφων συναλλαγών θα ενισχύσει η  υποχρεωτική πληρωμή με πλαστικό χρήμα συναλλαγών πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 50 ευρώ και άλλα κίνητρα που εξετάζονται όπως:

– Η μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών POS για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

– Το άνοιγμα ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις στον οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που εισπράττουν από τη χρέωση καρτών των πελατών τους. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς τράπεζες ή ιδιώτες και το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι άμεση παρακράτηση ΦΠΑ από την εφορία.

– Η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες που πληρώνονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών,

– Οι κληρώσεις ακινήτων για όσους φορολογούμενους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

– Η παροχή έκπτωσης φόρου από τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους μόνο εφόσον οι σχετικές πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα (π.χ. γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ).

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict