Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
14 Σεπ 2018

Πρέπει να λογοδοτήσουν για τη ζημιά στις τράπεζες και τους πολίτες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν χάσει το 25% της κεφαλαιοποίησης τους.

Ήταν που ήταν απαξιωμένες, τώρα έχουν να διαχειριστούν και τα σοβαρά ζητήματα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λόγω των ανοησιών και των κόμπλεξ της σημερινής συγκυβέρνησης το 2015. Τότε, μέσα σε λίγους μήνες “πέταξαν” από τις τράπεζες 40 δισ. ευρώ, στη συνέχεια λόγω του δημοψηφίσματος επιβλήθηκαν τα capital controls και η ζημιά ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2015 με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρόσθεσε κόστος επιπλέον 40 δισ. ευρώ.

Την τριετία 2015-2018 το τραπεζικό σύστημα στερήθηκε 40 δισ. ευρώ που δεν υπάρχουν ως αποταμιεύσεις και 40 δισ που… εξαφανίστηκαν από τις πρωτοφανείς όσο και εγκληματικές πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι οι καταιγίδα πλειστηριασμών τα επόμενα χρόνια έχει να κάνει ακριβώς με αυτά τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα οι τράπεζες τρέχουν για να καλύψουν τις τρύπες και να ανακτήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα επίπεδα ρευστότητας. Αν οι σημερινοί κυβερνώντες δεν διέπρατταν σωρεία εγκληματικών λαθών ή (και σκόπιμων…) παραλείψεων το 2015, σήμερα η οικονομία θα είχε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από τις καταθέσεις και το ενεργητικό των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ήταν αισθητά πιο αυξημένο.

Τα κόμπλεξ των σημερινών κυβερνώντων κατά του τραπεζικού συστήματος εξελίχθηκαν σε αρρώστια για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς ισχυρές τράπεζες δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις και δεν μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας. Προφανώς αυτό δεν αφορά τους σημερινούς αριστερούς που βρίσκονται στην εξουσία και έχουν ως μοχλό της πολιτικής τους τη φτωχοποίηση των πολιτών. Σε μια κοινωνία που αναπτύσσεται και ευημερεί τα κόμματα που λειτουργούν με σταλινοκομμουνιστικές νοοτροπίες δεν υπάρχουν. Και δεν μπορούν να υπάρχουν γιατί πολύ απλά το κομμουνιστικό σύστημα και η Μαρξιστική Θεωρία έχουν καταρρεύσει. Για την ακρίβεια έχουν πεθάνει και απλά κάποιοι ανισόρροποι προσπαθούν να πιαστούν από το παράδειγμα της Βενεζουέλας για να συνεχίσουν να ζουν τη δική τους ουτοπία…

Η εμπειρία του 2015 είναι οδυνηρή. Τα… καλαμπούρια και η άφεση αμαρτιών πρέπει να τελειώσουν επιτέλους. Η τεράστια ζημιά στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στην κοινωνία πρέπει να προσωποποιηθεί και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν παίζουν με το μέλλον ενός λαού. Δεν μπορούν ερασιτέχνες, κομπλεξικοί και τυχοδιώκτες να κάνουν πειράματα πάνω σε ανθρώπους τους οποίους προηγουμένως είχαν φανατίσει και είχαν πείσει ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη… δύση! Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα και η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Οι αριθμοί της συμφοράς μαρτυρούν τα εγκληματικά λάθη και τους υπαίτιους.

Τα ψέματα για τους σημερινούς κυβερνώντες που παραμένουν στην εξουσία θα τελειώσουν σε λίγους μήνες. Η πολιτική αλλαγή στη χώρα πρέπει να σηματοδοτήσει και την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών. Όποιος διανοηθεί να μην το πράξει θα έχει βάλει σε περιπέτεια τη χώρα και θα απειλήσει την ποιότητα της δημοκρατίας. Τα εγκλήματα δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα. Το κόστος του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου είναι εδώ για να μας θυμίζει ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να βλέπουν κάθε βράδυ εφιάλτες για τις ψευδαισθήσεις που δημιούργησαν. Για να μη διανοηθούν να εμφανιστούν και άλλοι νοσταλγοί τους στο μέλλον…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ