Navigation
19
Ιούν
location
Αθήνα
32oC
Βροχή
31 Μαΐ 2016

“Πρεμιέρα” για τον αυξημένο ΦΠΑ-Τι ακριβαίνει στη ζωή μας

Ανεργία Κρίση Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Ένας άλλου είδους “κόφτης” έρχεται από αύριο στη ζωή των πολιτών καθώς την 1η Ιουνίου μπορεί να μην κόβονται με κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση οι μισθοί και οι συντάξεις όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, αλλά όλοι θα δουν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται ακόμα πιο γρήγορα. Ο λόγος; Μα η νέα αύξηση του ΦΠΑ που ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στα πορτοφόλια μας.

Με τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις που προκαλούν καρδιακά καθώς οι… “πλούσιοι” των 650-700 ευρώ θα δουν να χάνουν 15 ευρώ τουλάχιστον επιπλέον το μήνα ενώ δεν υπολογίζονται οι ανατιμήσεις που θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο και θα συνεχίζουν μέχρι την 1.1.2017!

Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου:

1. Αυξάνεται 1 ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ: από 23% πάει σε 24%. Επιβάρυνση φόρου 1% σημαίνει, για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ που βγάζει 9.600 ευρώ το χρόνο και δαπανά τα 3.600 ευρώ σε καταναλωτικά αγαθά (σε ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βενζίνες, εστιατόρια, καφέ, απορρυπαντικά κλπ) επιβάρυνση 30 ευρώ στους επόμενους έξι μήνες ή 5 ευρώ το μήνα.

Αν κατοικεί σε κάποια από τα νησιά που καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ (Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο) η επιβάρυνση θα είναι … 10πλάσια! Και αυτό γιατί από 16% ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ πάει στο 24%, αλλά επιπλέον θα πληρώσει και ΦΠΑ 13% αντί 9% για ΔΕΗ και ύδρευση, ενώ και ο μειωμένος ΦΠΑ 4% γίνεται 6%.

Αν κατοικεί σε νησί όπου δεν καταργείται ακόμα η έκπτωση αυτή (θα καταργηθεί όμως σε 6 μήνες) μέχρι τέλος του χρόνου θα χάσει και αυτός 5 ευρώ το μήνα ή 30 ευρώ ως τον Δεκέμβριο, γιατί από 16% ο ΦΠΑ πάει 17%.

2. Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς: τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι ένας ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά που ζει με μισθό 650 ευρώ, θα χάσει 10 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ έως τέλος του χρόνου, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος των 835 ευρώ θα χάσει 17 ευρώ το μήνα και 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

Οι αυξήσεις φόρου εισοδήματος από 1.1.2016 έως σήμερα δεν θα γίνουν αναδρομικά φέτος, αλλά θα πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2017.

«Τσουνάμι»  αυξήσεων έως τον Δεκέμβριο

Οι αυξησεις αυτές όμως είναι «ονομαστικές». Θα προκαλέσουν όμως ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:

– στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία
– σε Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
– Ρούχα- Παπούτσια
– Καύσιμα
– Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
– Εστιατόρια
– Μεταφορές κλπ.

Ο νέος ΦΠΑ όμως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, αφού θα μπει «καπέλο» και θα «φουσκώσει» περισσότερο όταν έρθουν και οι άλλες αυξήσεις που έχουν ψηφιστεί, όπως πχ στη μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση ή (τον Οκτώβριο) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict