Navigation
24
Φεβ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
21 Οκτ 2015

Πρεμιέρα για τα βιολιά του Κουαρτέτου

Τρόικα Θέσμοι Οικονομία

Ξεκίνησαν τα όργανα και οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 9.30 το πρωί τις συναντήσεις με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει και νέος γύρος επαφών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το Γιώργο Χουλιαράκη.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται προτάσεις σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν τις, για ακόμη μια φορά, μεγάλες φορολογικές απαιτήσεις των δανειστών, που θα επιβαρύνουν τους υπερφορολογημένους Έλληνες.

Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς παραμένει μεγάλη, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το 70% των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί, ενώ ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Euroworking Group που θα ενέκρινε την καταβολή των πρώτων 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ασφαλιστικό, οι συντελεστές ΦΠΑ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα “κόκκινα” δάνεια.

Οι “πονοκέφαλοι” της κυβέρνησης:

Ασφαλιστικό και συντάξεις

Με το ασφαλιστικό να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το πόρισμα «δεν απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης», ενώ και οι υπουργοί συμφώνησαν μαζί του. Όσο για τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, αδιαμφισβήτητα γίνεται δέκτης σκληρής, αλλά καλόπιστης, κριτικής καθώς κάθεται, κατά γενική ομολογία, σε «ηλεκτρική» καρέκλα. Πηγές, πάντως προϊδέαζαν ότι ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ανεβάζουν ταχύτητα  στην κυβέρνηση, «για να διαμορφωθούν καινούργιες και βελτιωμένες προτάσεις», αφήνοντας στην άκρη αυτές της Επιτροπής Σοφών.

Φορολογία

Επιμέρους αλλαγές θα υπάρξουν και στο φορολογικό καθεστώς. Στην ψήφιση του δεύτερου «πακέτου» μέτρων, αλλάζουν οι κλίμακες φορολογίας μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τους αγρότες -και όχι μόνο. Ακόμα θα 0ριστικοποιεί  το καθεστώς φορολόγησης σε επιμέρους εισοδήματα (ενοίκια, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κ.ά.).

 

Οι δανειστές θα αποφανθούν επίσης και για τα δημοσιονομικά αντίμετρα που θέλει να προτείνει η κυβέρνηση, για να μην αντικατασταθούν βασικά μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο.

Ακόμα και για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση όμως, παρά τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, δεν φαίνεται πως έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα
Τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Μείζον ζήτημα είναι και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκτασή της. Προς το παρόν και τα δυο θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, με τις συζητήσεις να ξεκινούν από σήμερα.

Οι δανειστές ζητούν επίσης να πέσουν κατά πολύ τα όρια προστασίας του νόμου Κατσέλη, περίπου στις 70.000-80.000 ευρώ αξίας ακινήτου που προστατεύεται, αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει την  ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, διότι το 2016 ενεργοποιείται το bail in. Δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων….

Δεν βρίσκουν ισοδύναμα

Το μόνο δεδομένο τη στιγμή αυτή πάντως είναι πως ισχύει ακόμα το 23% και ότι ακόμη και αν αλλάξουν τελικά οι συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα της τάξεως των 100 ή 150 εκατομμυρίων ευρώ, αν και -όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες- «οι θεσμοί μπορεί να μπλοκάρουν μία απόφαση επειδή διαφωνούν σε ένα κόμμα ή μία τελεία».

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress