Navigation
29
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
11 Ιούν 2015

Που υποχωρεί η κυβέρνηση και φέρνει νέα μέτρα

Ευρώ Οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις τεσσάρων μηνών, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με τους δανειστές ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα σταματήσει την οικονομική αβεβαιότητα και θα φέρει την ανάπτυξη και ένα χρέος που είναι βιώσιμο.

 

Κρίσιμο για την πορεία των συζητήσεων θα είναι και το ραντεβού που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Αφού έλυσαν τις διαφορές τους, όπως φάνηκε χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναλαμβάνει και πάλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.

Στο κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες,  στο τραπέζι τέθηκαν τα εξής θέματα:

  • το δημοσιονομικό,
  • τα πρωτογενή πλεονάσματα και το πώς μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή από εδώ και πέρα,
  • το χρέος και η επίλυσή του
  • η λειτουργία των Θεσμών και το γεγονός ότι θα πρέπει να κινούνται από εδώ και πέρα με ισχυρή πολιτική κατεύθυνση

Μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:”Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη”.

Όμως υπάρχει και ο αντίλογος καθώς, όπως όλα δείχνουν, σύγκλιση καταγράφεται στα δημοσιονομικά, με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να ανεβαίνει από το 0,75% στο 1% για το 2015, κάτι που θα μεταφραστεί σε περισσότερα μέτρα και φόρους και για τον ελληνικό λαό.

Όσο για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει ήδη ο μεσαίος συντελεστής να ανέβει στο 12%, χωρίς όμως να αποκλείει και εδώ να υπάρξει μια νέα υποχώρηση άλλης μιας μονάδας, ενώ το πού τελικά θα… κλειδώσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που θα πρέπει να καλύπτει και τις δυο πλευρές, εξηγώντας πως εξακολουθεί να πιστεύει  ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, αρκεί και οι δανειστές να κάνουν κάποια βήματα πίσω στις απαιτήσεις τους.

Με δεδομένο πως οι τρεις αρχηγοί θα είναι εκ νέου σε ανοικτή γραμμή, στην περίπτωση που ανάψουν το «πράσινο φως», τότε δεν αποκλείεται στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου -ή και νωρίτερα- να «υπογραφεί» το άνοιγμα της συμφωνίας.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει πάντως να περάσει από τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών, με τα χρονικά περιθώρια να είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα. Κι αυτό γιατί στο τέλος του μήνα λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress