Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
27 Μαΐ 2019

Πού μας οδηγούν δώρα και επιδόματα

επίδομα Οικονομία

Η σκληρή στάση των δανειστών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων την επομένη των ευρωεκλογών, το προεκλογικό «μπρα ντε φερ» των παροχών και η αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων φέρνουν προ των ευθυνών τους τη σημερινή αλλά και την… επόμενη κυβέρνηση.

Ήδη, οι αγορές των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών προεξοφλούν εδώ και πολύ καιρό την αλλαγή πολιτικού σκηνικού στις εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν αυτές), αλλά ταυτόχρονα τιμολογούν τους κινδύνους της επόμενης μέρας. Την αρχή της αμφισβήτησης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 έκανε η Τράπεζα Ελλάδος και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι «θεσμοί» αλλά και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση τόσο για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση όσο κυρίως για τους δανειστές, με φόντο και τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο, αν όχι νωρίτερα. Το πακέτο παροχών της κυβέρνησης ανεβάζει το ρίσκο της χώρας, την ίδια στιγμή που το στοίχημα Τσίπρα είναι μια αξιοπρεπής ήττα και μια ατζέντα εθνικών εκλογών που θα βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και εν αναμονή κυβέρνηση. Η αύξηση του ρίσκου χώρας γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κάποιος ότι έρχονται και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των αναδρομικών όπου το κόστος υπολογίζεται σε 9,5 δισ. ευρώ!

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις αντανακλώνται στα επιτόκια των κρατικών τίτλων και κυρίως στο δεκαετές το οποίο βρίσκεται στο 3,5%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την κούρσα λόγω τραπεζών επιστρέφει και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τιμολόγηση των εξελίξεων στους κρατικούς τίτλους αλλά και στις μετοχικές αξίες είναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Από τη μία οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την εκλογή μιας φιλικής κυβέρνησης ως προς την επιχειρηματικότητα, οπότε έχουν κάθε λόγο να μειώνουν το ρίσκο χώρας, ενώ, από την άλλη, είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τους επενδυτές για το πακέτο των ανεξέλεγκτων παροχών αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας.

«Σοκαρισμένοι» οι ξένοι επενδυτές

Σαφή αντιστροφή του προγράμματος με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και ασάφεια ως προς την υλοποίηση του προγράμματος μείωσης των φόρων από την επόμενη κυβέρνηση διαπιστώνουν οι ξένοι οίκοι.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εξέφρασε προ ημερών την έκπληξή του για την ένταση και την έκταση των εξαγγελιών. Οι αυστηρές επισημάνσεις του οίκου ήρθαν λίγα 24ωρα μετά την παγωμάρα που επικράτησε στο Eurogroup της 16ης Μαΐου, όπου το θέμα της Ελλάδας άνοιξε και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω ευρωεκλογών, αλλά με σαφή μηνύματα, ότι από τη Δευτέρα θα επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο των εξελίξεων. Το «πακέτο» της κυβέρνησης, προκειμένου να μην καταρρεύσει στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυξάνει τις πιθανότητες για σύγκρουση με τους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς η επικράτηση για ακόμη μία φορά του Λαϊκού Κόμματος θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι διεθνείς οίκοι κρούουν πλέον ανοικτά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αντιστροφή των μέτρων του προγράμματος αυξημένης εποπτείας και δείχνουν έκπληκτοι με τις πρωτοφανείς… εκπτώσεις που γίνονται σε αυτό. Ουσιαστικά, οι παροχές της κυβέρνησης ανατρέπουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους έως το 2022 και επηρεάζοντας καταλυτικά τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι ρυθμισμένο έως το 2031. Οι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν ότι στον προϋπολογισμό του 2019 έγιναν πολλές… απρέπειες σε σχέση με όσα έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία φυσικά παίζει τα ρέστα της για να μη συντριβεί στις κάλπες που στήνονται μεθαύριο αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Τα μέτρα που προβληματίζουν

Το προεκλογικό πακέτο παροχών, οι ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων το 2020 και οι… περίεργες αλχημείες για το «μαξιλάρι» των υπερ-πλεονασμάτων έχουν σημάνει συναγερμό στις αγορές.

Οι μειώσεις φόρων αποτελούν μόνιμη συμβουλή των δανειστών, ωστόσο, ο χρόνος που γίνονται αλλά και θα ισχύσουν μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την οικονομία. Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις οικονομικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες είναι οι εξής:

1. Οι μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» έχουν μετατεθεί για το 2020 λόγω της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και αφού υπήρξαν… καταγγελίες ακόμη και για σύνδεση αυτή της… διευκόλυνσης με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Άρα, οι μειώσεις συντάξεων για 1.400.000 παλαιούς ασφαλισμένους είναι ανά πάσα στιγμή στο τραπέζι, καθώς έχουν ιδιαίτερο δημοσιονομικό βάρος.

2. Οι δανειστές αλλά και οι αγορές θεωρούν ως δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για την οποία η κυβέρνηση διατυπώνει… ευχολόγια ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως έγινε φέτος με την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο λόγω της τροπολογίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για μείωση του αφορολόγητου ορίου και αναμένεται να βρει μπροστά της στην περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση.

3. Η μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, σε συνδυασμό με το βοήθημα προς τους συνταξιούχους και το πακέτο της ρύθμισης των δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και κατά 3,4 δισ. ευρώ το 2020! Οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης για μείωση των φόρων θα γίνουν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν το 2020, όταν θα είναι άλλη κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας και πιθανόν να διακυβεύεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

4. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα μειώσει οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% καθώς και τους φόρους εισοδήματος και επιχειρηματικών κερδών από το 2020. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό αντίκτυπο και το ζητούμενο είναι εάν οι δανειστές δεχθούν τέτοιες παρεμβάσεις.

5. Οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 9,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους αναμένεται να αποτελέσουν βαρίδι για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, η Δικαιοσύνη δρομολογεί την ανακοίνωση τους όταν θα έχει εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση!

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ