Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
28 Σεπ 2015

Πότε θα ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank

FINANSBANK Τράπεζες

Τελειώνει πλέον το σίριαλ με την πώληση της Finansbank καθώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδείξουν τα stress tests θα οδηγήσουν σε υποχρεωτική αναδιάταξη του επιχειρηματικού σχεδίου της ΕΤΕ.

Ούτως ή άλλως, το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης για την πώληση του 40% της θυγατρικής στην Τουρκία είναι πρακτικά ανενεργό και είναι μια από τις σημαντικότερες αποκλίσεις που παρουσιάζουν τα επιχειρησιακά πλάνα για τα οποία δεσμεύτηκαν οι τράπεζες στην DG Comp.

Η διοίκηση της Εθνικής, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να πάρει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ανέθεσε στη Morgan Stanley και στην Goldman Sachs να διερευνήσουν την αγορά και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διαγωνιστικές και άλλες διαδικασίες για την πώληση της Finansbank. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν προγραμματισμένο την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές για το 100% της Finansbank.

Η αλήθεια είναι πως η  προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία. Οι διεθνείς αγορές είναι σε φάση νευρικότητας που πιθανόν να οδηγήσει σε διόρθωση, ειδικά καθώς οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους έχουν πληγεί, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Τουρκία να έχουν αυξηθεί.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να πουληθεί η τουρκική τράπεζα τουλάχιστον μία φορά το book value της, που σημαίνει ένα τίμημα περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Δεδομένης και τη διαγραφής του goodwill, η Εθνική έχει στα βιβλία της τη Finansbank με αξία περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η ΕΤΕ είχε αποκτήσει την τράπεζα καταβάλλοντας τίμημα κατά τι άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τότε προς 5,2 φορές το book value. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι προφανής και από το γεγονός ότι η τελευταία κρούση εξαγοράς της Finansbank είχε γίνει στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΕ τo 2013 από επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ, τα οποία φέρεται να προσέφεραν τίμημα ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Η πώληση της τουρκικής τράπεζας στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να έχει σχέση με το παρελθόν, αλλά παρά τα προβλήματα των αναδυόμενων αγορών, και ιδιαίτερα της Τουρκίας, η Finansbank παραμένει υπό όρους μια ελκυστική επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία που τρέχουν Morgan Stanley και Goldman Sachs μετατέθηκε από τις 9 Οκτωβρίου προς τα τέλη του Οκτωβρίου εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εντόπισαν οι δύο επενδυτικές τράπεζες. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσουν και άλλες προσφορές, υποχρεώθηκαν να μετατοπίσουν για λίγες ημέρες την ημερομηνία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών ώστε να δώσουν χρόνο επαρκούς προετοιμασίας και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Η διοίκηση της ΕΤΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, θα γνωρίζει τι χρήματα προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Finansbank. Ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού των stress tests που θα έχει μπροστά της, η διοίκηση της ΕΤΕ θα πάρει αποφάσεις, σταθμίζοντας και προσμετρώντας πόσο καλύπτει το κεφαλαιακό κενό η πώληση της Finansbank.

Στο εγχείρημα της πώλησής της είναι κρίσιμο Morgan Stanley και Goldman Sachs να καταφέρουν στον διαγωνισμό να υπάρξουν τουλάχιστον δύο προσφορές. Η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών επιτρέπει βάσιμα την υπόθεση πως ο συγκεκριμένος στόχος έχει εξασφαλιστεί. Αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση της Εθνικής να κάνει την καλύτερη επιλογή για τα συμφέροντα της τράπεζας μεταξύ των δύο – τριών προσφορών που θα είναι στο τραπέζι. Στη συνέχεια οι δύο επενδυτικές τράπεζες, που ενεργούν ως σύμβουλοι της ΕΤΕ, θα χρειαστούν ελάχιστο χρόνο προκειμένου να μετατρέψουν σε δεσμευτικές τις προσφορές.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η πώληση του 100% της συμμετοχής που έχει η ΕΤΕ στη Finansbank, σε συνδυασμό με την πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να μηδενίσουν ή και να περιορίσουν αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες της. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις της Finansbank, και ακολούθως της Εθνικής Ασφαλιστικής και της NBGI, μπορούν να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό της Εθνικής. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της ΕΤΕ αντιστέκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή των 50 λεπτών και δεν συμπιέζεται περαιτέρω, όπως συνέβη με τις μετοχές άλλων τραπεζών.

Ωστόσο, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδείξουν τα stress tests είναι άγνωστο. Τα νούμερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι υπολογισμοί των ίδιων των τραπεζών, οι οποίοι όμως βασίζονται σε διάφορα μοντέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος είχε την πρώτη επίσημη, αλλά αρχική εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Η διοίκηση της Εθνικής στη στρατηγική της θα χρειαστεί να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ εκκρεμεί και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι το 2016 θα γίνουν και πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο stress tests για ορισμένες τράπεζες. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι στο δείγμα αυτών που θα στρεσαριστούν. Από την πλευρά της ΕΚΤ απαιτούν οι ελληνικές τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να περάσουν με άνεση και τη δοκιμασία που έρχεται τον επόμενο χρόνο.

Οι τράπεζες πήραν παράταση για έναν ακόμη μήνα και στο τέλος Οκτωβρίου θα εκδώσουν τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις. Σε αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα των AQR και των stress tests, στα οποία άλλωστε θα αναφέρονται οι ορκωτοί ελεγκτές στα πιστοποιητικά με τα οποία θα συνοδεύουν τα αποτελέσματα. Συνεπώς το χρονοδιάγραμμα είναι: 25/10 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Μετά από περίπου δέκα ημέρες, κάπου στις 3-4 Νοεμβρίου, θα πρέπει να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα εξαμήνου ώστε αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, να κατατεθούν τα ενημερωτικά δελτία των αυξήσεων κεφαλαίου προς έγκριση. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να αρχίσουν να πραγματοποιούνται και να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του κουρέματος των ομολογιούχων των ελληνικών τραπεζών. Αν τελικά -όπως υποστηρίζουν ορισμένες πηγές- η ζυγαριά έχει ήδη κλίνει προς την πλευρά του κουρέματος και των senior ομολόγων (θα αντικατασταθούν με μετοχές), τότε θα πρέπει να νομοθετηθεί και το κούρεμα των ομολογιούχων. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο. Δηλαδή μέσα στις επόμενες δυόμισι εβδομάδες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ