Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
22 Σεπ 2015

Πότε θα ξεκινήσει η καταιγίδα μέτρων

εφορία Χρήμα & Πολίτης

Η ημέρα που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον που κρύβεται για τον έλληνα φορολογούμενο είναι η 5η Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2016 και θα ξεκινήσει να νομοθετεί όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον δεκαπενταύγουστο. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την πρώτη…παράσταση στο Eurogroup μετά τις εκλογές.

Η επιστροφή του κλιμακίου της τρόικα έρχεται για να κλείσει την πρώτη σειρά των διαπραγματεύσεων με την αξιολόγηση και τα πρώτα παζάρια με την νέα κυβέρνηση.

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως θα καταργήσει το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, αν και ήταν μέτρο το οποίο είχε καταθέσει ο ίδιος από την αρχή. Μια κίνηση που θα πυροδοτήσει μια σειρά αντίμετρων συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψουν τις απώλειες από τον ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και βοδινό κρέας.

Για να μην τιναχτεί στον αέρα πάντως η σχολική χρονιά, αν η Τρόικα δεν συμφωνήσει στην κατάργηση του φόρου, ίσως δεχτεί μία μείωση στο 13% ή 6,5%, ώστε να απορροφήσουν το κόστος τα εκπαιδευτήρια και οι εργαζόμενοι σε αυτά, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλο οι γονείς των μαθητών.

Επειδή φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να καλύψει σε λίγους μήνες η κυβέρνηση την τρύπα των 4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015,και τα 18 δισ. που πρέπει να εισπράξει ως τον Δεκέμβριο, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα φορτώσει όλα στον προϋπολογισμό του 2016.

Και πάλι όμως διατρέχει τον κίνδυνο, αντί για ελαφρύνσεις με ισοδύναμα οπως υποσχέθηκε, να κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να μετριάσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά σκληρών εισπρακτικών μέτρων, από τον Οκτώβριο κιόλας. Σε οκτώ μήνες δημιουργήθηκαν 7 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία την ώρα που με το νέο Μνημόνιο οι ρυθμίσεις χρεών των εκατό δόσεων αλλάζουν ή καταργούνται ακόμη και για όσους ήδη τις έκαναν, ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας, ετοιμάζεται λίστα οφειλετών με χρέη από 70.000 ευρώ και άνω, ενώ μειώνεται το ακατάσχετο για μισθούς στα χίλια ευρώ και για τραπεζικούς λογαριασμούς στα 1250 από 1500 που ήταν ως τώρα.

Επιπλέον μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχουν αλλάξει τα πάντα στις εφορίες, με τη μεταφορά των ελεγκτών και των υποθέσεων του ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ. Το θέμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των πρώην συναδέλφων (και συντρόφων) του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά τα χρονικά (και όχι μόνον) περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση είναι πολύ στενά. Ήδη η Τρόικα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη φορολογία, πριν καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα.

Από τον Οκτώβριο θα πρέπει να ισχύσουν και οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία θα επιλεγούν από τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Μέσα στο μήνα θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην φορολογία εισοδήματος, με μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και νέες κλίμακες με συντελεστές έως 50%, με κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες κλπ, με αλλαγές στα τεκμήρια και νέο περιουσιολόγιο.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εισπράττονται κανονικά ως τα τέλη της χρονιάς και τις αρχές του 2016 ακόμη, όλοι οι φόροι που καθυστέρησαν και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο υπουργός θα δίνει και αγώνα δρόμου για να κλείσει η ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών πριν τς 31 Δεκεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει ξανά φόβος για κούρεμα καταθέσεων. Μέχρι τότε πάντως, ή χώρα φαίνεται πως θα πρέπει να μάθει να ζει με τα capital controls.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ