Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
6 Απρ 2020

Πότε τελειώνει το ρευστό στα ταμεία του κράτους!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Αναζωπύρωση του φονικού κορονοϊού, διψήφια ύφεση, έκρηξη της ανεργίας στο 35%-40%, άγριο «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνική αναταραχή συνθέτουν το σενάριο… κόλασης που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση για το προσεχές φθινόπωρο.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι, λόγω της… διασωλήνωσης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15% εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, ενώ ζητούμενο για τις εξαγωγές αλλά και τις εισαγωγές προϊόντων αποτελεί η ένταση και η διάρκεια της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες και στην παγκόσμια οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το «Π» το περασμένο Σάββατο, θέτει ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο τη λήξη του συναγερμού στις αρχές Ιουνίου, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν έως το τέλος του ιδίου μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τη σημερινή εικόνα θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων έως το τέλος Μαΐου, ενώ, αν βγει από την… εντατική η οικονομία τον Ιούνιο, τότε θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ανάσα έως τον Σεπτέμβριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις του δεύτερου εξαμήνου, καθώς τα δημόσια έσοδα του Μαρτίου πλησίασαν τους στόχους, παρά το γεγονός ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο κατέβασε… ρολά η οικονομία. Το μαξιλάρι ασφαλείας που υπάρχει αυτήν τη στιγμή επιτρέπει τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως το τέλος Ιουνίου, αλλά, αν δεν υπάρξει restart στην οικονομία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, τότε η χώρα οδεύει προς μία… κόλαση.

Αγοράζοντας χρόνο

Στη λήψη μέτρων από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες, προκειμένου να αγοράσει χρόνο και να καλύψει τις ανάγκες έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι υπάρχει δυστοκία για κάποια συμφωνία σε σχέση με την κάλυψη της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση κορονο-ομολόγου εκτιμάται ότι θα καμφθεί, αν όχι αυτόν τον μήνα, τον επόμενο. Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Γερμανία θα έρθει αντιμέτωπη με στιγμές… αποκάλυψης, αφού η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της, οι οποίοι της εξασφαλίζουν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, θα έχουν… ισοπεδωθεί. Σημειώνεται ότι το 50% του ΑΕΠ της Γερμανίας διαμορφώνεται από τις εξαγωγές και, με δεδομένη την κατάσταση… πολέμου σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, θεωρείται σίγουρο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει μια πρωτοφανή ύφεση που ίσως να μην έχει μεταπολεμικό προηγούμενο.

Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ασφάλεια της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο «προσγείωσε» το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου από το 4% στο 1,6%. Ωστόσο, αν δεν ληφθούν αποφάσεις για την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ακόμη και τάσεις φυγής κάποιων μελών. Ήδη, στην Ιταλία με τα χιλιάδες θύματα λόγω κορονοϊού, ο αντι-ευρωπαϊσμός και ο αντι-γερμανισμός έχουν… φουντώσει και πάλι, ενώ προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επεσήμανε ότι αν δεν εκδοθεί κοινό ομόλογο για την Ευρωζώνη, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι ο κατακερματισμός της.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει πίσω όταν έρθει αντιμέτωπη με την κατάσταση στη χώρα της, τόσο σε επίπεδο επιδημίας του κορονοϊού όσο και σε επίπεδο οικονομικών επιπτώσεων. Για τον λόγο αυτόν θεωρούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει ένα πλαίσιο μέσω εισαγωγής νέου μηχανισμού, ώστε να «στεγανοποιηθούν» οι διαρροές στην οικονομία της Ευρωζώνης. Επιπλέον, με προγράμματα ρευστότητας και παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα κρατηθούν όρθιες οι περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ σαν μια αναγκαστική λύση προβάλλει και η κρατικοποίηση αρκετών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο, το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και στην εμπορική ναυτιλία, το λιανικό εμπόριο και τις εξαγωγές, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Άλλωστε, οι βασικές χώρες-πελάτες της Ελλάδας «νοσούν» βαριά από τον κορονοϊό, οι παραγγελίες για μεταφορά εμπορευμάτων έχουν μειωθεί παγκοσμίως στο μισό, τεράστιες επιχειρηματικές μονάδες έχουν κατεβάσει ρολά και ο κίνδυνος της ανεργίας για εκατομμύρια πολίτες περιορίζει τις προσδοκίες για τα διαθέσιμα εισοδήματα και την κατανάλωση.

Σκηνικό κατάρρευσης

Η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου προκαλεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, από τα έσοδα των €13 δισ., δεν θα μπορεί να εισπραχθεί ούτε το 30%!

Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί γενική παράταση 4 μηνών στην εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα θα έχει διαρροή εσόδων περίπου €20 δισ. έως το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το μαξιλάρι ασφαλείας διαμορφώνεται στα €15,7 δισ., ενώ άλλα €20 δισ. είναι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες.

Το «οπλοστάσιο» που διαθέτει η κυβέρνηση θεωρείται αρκετό, αλλά έχει ημερομηνία… λήξης. Από εκεί αρχίζει και το εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή κρατάει «με νύχια και με δόντια» την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Εκτιμάται ότι, σε επίπεδο τουρισμού, λιανικού εμπορίου και αυτοαπασχολούμενων, η είσοδος στο φθινόπωρο μπορεί να βρει κλειστές περί τις 200.000 επιχειρήσεις, οδηγώντας στην ανεργία περίπου 600.000 άτομα, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και επιπλέον 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς… αντικείμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανέργων θα εκτιναχθεί στα 1.800.000-2.000.000, εκτινάσσοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 37%-40%!

Μια πικρή γεύση για την πορεία της απασχόλησης πήρε η κυβέρνηση το α΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπου οι απολύσεις ήταν 41.000 περισσότερες από τις προσλήψεις, κάτι που δεν έχει συμβεί μεταπολεμικά. Μόνο και μόνο από αυτήν την εξέλιξη, προστέθηκε με το… καλημέρα 1,3 μονάδες στον δείκτης της ανεργίας! Για τον λόγο αυτόν και επιβλήθηκε η απαγόρευση απολύσεων με το κίνητρο προς τις επιχειρήσεις για αναστολή συμβάσεων και παράταση 4 μηνών στην εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Κραχ το φθινόπωρο

Η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και το «μπούκωμα» των δαπανών για την εξυπηρέτηση ανελαστικών υποχρεώσεων θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη από τον Οκτώβριο με μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση από πολιτική, οικονομική και κοινωνική πλευρά.

Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εδράζεται στο ενδεχόμενο πλήρους εξασθένισης των δυνατοτήτων για την πληρωμή μισθών στον δημόσιο τομέα, συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία και παροχών προς ειδικές κατηγορίες πολιτών. Το χειρότερο απ’ όλα είναι μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της επιδημίας, η οποία θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ξανακατεβάσει… ρολά στην οικονομία, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

Στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, όλα παραμένουν ανοικτά και, παρά τις εντυπώσεις που προσπάθησαν να διασκεδάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κίνδυνος γενικού «τσεκουρώματος» θα είναι κάτι παραπάνω από υψηλός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, φτάνοντας στις αρχές Οκτωβρίου, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει δαπανήσει περί τα €30 δισ. για ανελαστικά έξοδο, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα παρουσιάζουν απόκλιση περίπου €25 δισ.! Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης, θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τα «κεκτημένα» των μισθών στον δημόσιο τομέα αλλά και των συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε, θα πρέπει να καταρτίσει και τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, με την αβεβαιότητα μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού.

Η μείωση των μισθών των βουλευτών κατά 50% θεωρείται… προπομπός για μειώσεις μισθών σε ολόκληρο το εύρος της οικονομίας, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μείνουν αλώβητες και οι συντάξεις. Επιπλέον, για να αποτραπεί μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, αφού θα έχουν λήξει και τα μέτρα προστασίας, θα υιοθετηθούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε ένα πολύ μεγάλο εύρος με μειωμένες αποδοχές. Κάτι τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί μαζί με το «πάγωμα» της οικονομίας και ενδεχόμενη έξαρση ή φόβους για έξαρση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ύφεση εκτιμάται μεταξύ 1% και 3%, ωστόσο διεθνείς αναλυτές βλέπουν σκηνικό ανάλογο με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάθετη πτώση του ΑΕΠ στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό… πολέμου, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει θεαματικά το πρόγραμμά της, καθώς η ατζέντα με την οποία εξελέγη δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Γι’ αυτό, λόγω και των σκληρών αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει, δεν είναι λίγοι αυτοί που στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί υπ’ όψιν του εκλογικού σώματος, μέσα στο καλοκαίρι, η επόμενη μέρα για τη χώρα…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ