Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
2 Απρ 2020

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

χρέη στα ταμεία Επιχειρήσεις | Νέα | Οικονομία

Σήμερα, εκτός απροόπτου, ανοίγει σήμερα η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγγραφούν έτσι ώστε να αξιοποιήσουν και να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 10 Απριλίου.

Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας:

  • αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους
  • η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση
  • η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis
    χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο
  • η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις
  • η επιλεξιμότητα της επιχείρησης θα ορίζεται από την πορεία του τζίρου της σε σχέση με το παρελθόν σε συνδυασμό με άλλα επιπλέον στοιχεία (μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό) όπως φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  • Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Την επόμενη εβδομάδα το συγκεντρωτικό σχέδιο για την ανεργία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΟΝΤΡΑ», την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα συγκεντρωτικό σχέδιο για την ανεργία το οποίο θα αφορά τόσο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα όσο και εκείνες που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι το επισπεύδων αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δράσεις για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία προσπαθούμε ουσιαστικά να παρουσιάσουμε όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον κλάδο του πολιτισμού

Σε σχέση με τον κλάδο του πολιτισμού, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού για την τόνωση του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζονται μέτρα και για κοινωνικές ομάδες οι οποίες δίνουν πραγματικό αγώνα αυτές τις ημέρες .

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δρομολογείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Η αρχή έγινε με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας με ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αξιολογούνται τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας ενώ αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στο πεδίο του τουρισμού, στην ακτοπλοϊα, στη ναυτιλία.

«Μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό αφού μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ