Navigation
19
Φεβ
location
Αθήνα
15oC
Αίθριος - καθαρός
8 Οκτ 2015

Πόσο στοιχίζει η “οικονομία διαμοιρασμού” στην Ελλάδα

Τουρισμός Οικονομία

Συνολικά 15 χιλ. θέσεις εργασίας και 350 εκατ. ευρώ σε φόρους χάθηκαν για την ελληνική οικονομία εξ’αιτίας των παράνομων καταλυμάτων σε έναν μόλις χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδος εκτιμάται από 1,38 δισ. έως 1,46 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τίτλο «Λειτουργία και επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», σύμφωνα με την οποία η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Τούτο σημαίνει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ περίπου λιγότερο έσοδα από τη διαμονή, τα οποία αν είχαν, θα μπορούσαν να στηρίξουν επιπλέον 15 χιλ. θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρευρέθηκε κατά την παρουσία της εταιρείας ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία αποτύπωσης της τρέχουσας λειτουργίας, εξετάζοντας παράλληλα και τα παραδείγματα άλλων χωρών: «Η περίπτωση της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, συμπυκνώνει μία σειρά προκλήσεων και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της τεχνολογίας. Δημιουργεί προβλήματα όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η φοροδιαφυγή και αμφιβόλου ποιότητας παροχή υπηρεσιών, γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη διαβούλευσης με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τους ξενοδόχους». Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αναγκαιότητα «να προσαρμοστούμε στις νέες εξελίξεις, με στόχο την απλοποίηση, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα, προβλήματα διαφυγής εσόδων, μαύρη εργασία και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις».

Από την πλευρά της, η αν. υπουργός Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά ανέφερε ότι απαιτούνται κανόνες που θα προστατεύουν τον κλάδο και το κανονιστικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι «θα σταθούμε αντίθετοι σε οτιδήποτε πλήττει αθέμιτα τους επαγγελματίες του τουρισμού».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα το Επιμελητήριο θα καταθέσει τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία για το θέμα των παράνομων καταλυμάτων. «Προγραμματίζουμε δύο βήματα ενεργειών, το άνοιγμα του δημοσίου διαλόγου και την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το μέλλον της οικονομίας του διαμοιρασμού και σε αυτή την πραγματικότητα θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε, με νέα εργαλεία μάρκετινγκ κ.τ.λ., ωστόσο θα πρέπει να συνδράμει και η ελληνική Πολιτεία».

Κατά τη μελέτη, η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος των εσόδων που θα είχε το κράτος αν φορολογούσε τα έσοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αντίστοιχα πράττει γενικά στα εισοδήματα από ενοίκια. Από την άλλη πλευρά η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ έως 28 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικότητας που εκτιμάται ότι δημιουργεί η οικονομία του διαμοιρασμού. Αν τώρα εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού μια αντίστοιχη φορολόγηση με εκείνη που υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα είναι δυνατό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 εκατ. ευρώ έως 353 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οικονομία διαμοιρασμού εκτιμάται πως ασκεί πρόσθετες επιδράσεις στη λειτουργία των θεσμικών φορέων, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο κοινωνικό-περιβαλλοντικό σύνολο. Όπως τονίζεται, η απουσία ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δεν οδηγεί τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να ακολουθούν κάποια σχετική αδειοδοτική διαδικασία. Αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της τουριστικής αγοράς για το οποίο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος και το είδος των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρουν.

«Ως εκ τούτου θεσμικοί φορείς όπως το Υπουργείο Τουρισμού ή το ΞΕΕ δεν είναι σε θέση να εκπληρώνουν πλήρως το ρόλο τους, καθώς ένα μέρος της τουριστικής αγοράς βρίσκεται έξω από το πεδίο αρμοδιοτήτων τους. Ζητήματα εγείρονται ακόμα σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού, λόγω π.χ. έκθεσης σε συνθήκες διαμονής που δεν διασφαλίζουν την προσωπική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα δύναται να προκύψουν και θέματα δημόσιας ασφάλειας καθόσον δεν καταγράφονται τα στοιχεία των επισκεπτών. Η παροχή υποβαθμισμένων τουριστικών υπηρεσιών θα επιδράσει αρνητικά στη συνολική προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, βλάπτοντας το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου», επισημαίνει η μελέτη της Grant Thornton.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης έκανε λόγο για την σκόπιμη παραπλάνηση που προκαλεί ο όρος Sharing Economy δεδομένου ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιριών που πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές κρατήσεις παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, παραδέχονται ότι το 75% της εν λόγω δραστηριότητας τους είναι επαγγελματική και το 25% διαμοιρασμός. Το ΞΕΕ υπολογίζει ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην χώρα μας κυμαίνεται στο 90% – 10%. « Sharing λοιπόν δεν είναι. Ούτε διαμοιράζεται κάτι, καθόσον όλες οι υπηρεσίες πληρώνονται και με το παραπάνω! Economy όμως είναι και μάλιστα μεγάλη, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα, είχε στη χώρα μας τζίρο, το 2014, πάνω από 1,4 δις ευρώ. Μια παράνομη οικονομία, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες», αναφέρει ο κ. Τσακίρης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress