Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Νεφοσκεπής
10 Οκτ 2015

Πως χτυπήθηκε η αγορά μετάλλου από την κρίση

Βιομηχανία Οικονομία

H Kίνα διάγει το τρίτο τρίμηνο συνεχιζόμενης υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξής της. Η βιομηχανική παραγωγή της, η ναυαρχίδα της οικονομικής της ανάπτυξης, έχει τελματώσει εδώ και μήνες με φυσικό επακόλουθο τη δραστική μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες και ενεργειακά προϊόντα.

Την ίδια ώρα Ελβετία, Σουηδία και ΗΠΑ ανακοίνωναν την έναρξη μιας έρευνας, τη διερεύνηση ενός τραπεζικού σκανδάλου χειραγώγησης τιμών πολύτιμων μετάλλων με εμπλεκόμενες τουλάχιστον 10 μεγάλες τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι αρχές ανταγωνισμού της Ελβετίας ήταν αυτές που ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας κατά μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, UBS, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, Barclays, Morgan Stanley, Julius Baer Group και της Mitsui & Co., για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι συνέστησαν καρτέλ με σκοπό να χειραγωγήσουν τις τιμές του χρυσού, του αργύρου, της πλατίνας και άλλων πολύτιμων αλλά και βιομηχανικών μετάλλων όπως ο χαλκός ή το παλλάδιο.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση στις αρχές Αυγούστου όταν η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ότι διερευνά τις πρακτικές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα ήταν λογικό να υπάρξει μια γενικευμένη αναταραχή στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, η οποία κορυφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας με μια βουτιά στις μετοχές των εμπορευμάτων που πυροδοτήθηκε από την κατακρήμνιση της μετοχής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο παραγωγής και εμπορίας μετάλλων, του κολοσσού της Glencore. Η Glencore είδε τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της να πέφτουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας το 2011, ενώ ένα 24ωρο αργότερα και μετά από δύο συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Ασία, η μετοχή της κατέγραφε σωρευτική πτώση 30% στον μήνα και πάνω από 72% από τις αρχές του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να προβληματίζονται ανοιχτά για το χρέος της εταιρείας.

Η κρίση στην Glencore έδρασε ως ντόμινο για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου. Στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη η μετοχή της Noble, της μεγαλύτερης ασιατικής εταιρείας εμπορίας και μεσολάβησης στην αγορά των commodities, υποχώρησε κατά περισσότερο από 15% ενδοσυνεδριακά και επέστρεψε στα επίπεδα προ του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης το 2008. Αντιστοίχως στην Αυστραλία κλυδωνιζόταν ολόκληρος ο κλάδος των μεταλλευτικών και ενεργειακών εταιρειών, με γενικευμένη υποχώρηση των μετοχών εταιρειών όπως οι Origin Energy, Santos και Karoon Gas.

Το φρένο στην ανεξέλεγκτη πτώση της τιμής της Glencore ήρθε μέσα από μια συντονισμένη αντίδραση της διοίκησής της στα μέσα της εβδομάδας. Αρχικώς η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή της διανομής μερίσματος -για πρώτη φορά από τη δημόσια εγγραφή της και μετά-, καθώς και την αποδέσμευση νέου πακέτου μετοχών προς τρίτους επενδυτές με στόχο την ενίσχυση του ισολογισμού της. Παράλληλα ανακοίνωσε την επίσπευση του προγράμματος περικοπών στις δαπάνες και μείωσης του χρέους της, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ανακοίνωσε την πώληση των δικαιωμάτων της σε ένα μεγάλο project στην αγορά νικελίου της Βραζιλίας στην ντόπια μεταλλευτική Horizonte Minerals αντί τιμής μόλις 8 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα είδε και τις ομολογιακές της εκδόσεις να υποβαθμίζονται και ουσιαστικά να αντιμετωπίζονται περίπου ως junk από επενδυτές και διαχειριστές. Σε δεύτερο χρόνο η Glencore προχώρησε στην πρόσληψη των οίκων Citigroup και Credit Suisse, που εφεξής θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι στις πωλήσεις μειοψηφικών συμμετοχών της εταιρείας σε τρίτους κλάδους και τρίτες επιχειρήσεις. Στην παρούσα φάση εξετάζεται η πώληση μειοψηφικού ποσοστού των δραστηριοτήτων της Glencore στον γεωργικό τομέα σε σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής, με απώτερο στόχο φυσικά την περαιτέρω μείωση του χρέους της εταιρείας.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι αποδίδουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς η πτωτική πορεία της μετοχής της Glencore ανακόπηκε και ταυτόχρονα οι ασιατικές αγορές, που είχαν πληγεί και πιο καίρια, αντέδρασαν και φρέναραν την πτώση, ενίοτε με σημαντική επιστροφή από τα χαμηλά τριών και τεσσάρων ετών (!) στα οποία είχαν καταλήξει… Συνολικά πάντως τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές της Glencore έχασαν περί τα 14,4 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, με ακραίες διακυμάνσεις που στο αποκορύφωμά τους κινήθηκαν από την πτώση-ρεκόρ της Δευτέρας (-29%) στην άνοδο-ρεκόρ της Τετάρτης (+17%), με μια τελική μηνιαία πτώση της τάξης του 38% για τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο τριμήνου ο δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) σημείωσε τριμηνιαία πτώση 18,5%, ήτοι τη χειρότερη επίδοση τριμήνου την τελευταία τριετία. Το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων 4 ετών κατέγραψε και η Wall, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις μεγάλες ευρωαγορές!

Μπορεί πάντως η καταβαράθρωση της Glencore να επίσπευσε την ταχύτητα εξάπλωσης της κρίσης στις ασιατικές αγορές, χρηματιστηριακές και αγορές εμπορευμάτων, πλην όμως αρκετοί αναλυτές δεν μένουν σε αυτή την παρατήρηση – μερικοί μάλιστα δεν πείθονται καν ότι μπορούν αυτές οι πρωτοβουλίες που πήρε η Glencore να αντιστρέψουν την πορεία των commodities, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια σε καθοδική τροχιά, η οποία, όμως, επιταχύνθηκε τους τελευταίους 12 με 15 μήνες. Οι ίδιοι αναλυτές δεν διστάζουν να πουν ότι ενδεχομένως τα commodities να έχουν μπει εδώ και καιρό σε καθοδική τροχιά, σε έναν κύκλο δηλαδή που οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μία δεκαετία, αν όχι δύο! Για του λόγου το αληθές ήδη η Goldman Sachs έχει σχολιάσει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της εταιρείας για μείωση του χρέους της και ενίσχυση του ισολογισμού της είναι ανεπαρκείς. Κι αυτό γιατί ούτε η ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα δείχνει πιθανή, ούτε τα ενεργειακά αποθέματα ικανά να διατηρήσουν για τα επόμενα χρόνια την απρόσκοπτη κερδοφορία των εταιρικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον κλάδο.

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν στη συνέχεια τόσο η Κίνα -ιδίως εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι για κάποιο διάστημα θα παραταθεί η μειωμένη ζήτηση από τις βιομηχανίες της αχανούς αυτής αγοράς- όσο και οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι και στην αγορά εμπορευμάτων και μετάλλων το δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα συναλλαγών, είναι προφανές πως όταν υλοποιηθεί η πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της, με δυο λόγια να αυξήσει το κόστος χρήματος, αυτομάτως η αγορά των commodities θα περάσει σε νέα φάση αναταράξεων, τη στιγμή που ήδη ο δείκτης του Bloomberg για τα προθεσμιακά συμβόλαια στα εμπορεύματα έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του 2011. Επιπτώσεις φυσικά καταγράφονται και στις υποκείμενες χρηματαγορές, καθώς ενδεικτικό είναι ότι στη Wall Street 8 από τις 10 εταιρείες με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 φέτος δραστηριοποιούνται στα commodities. Προς επίρρωση αυτών την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου η Alcoa, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το σπάσιμό της σε δύο ξεχωριστές εταιρείες, μία με πλήρη ειδίκευση στα μεταλλευτικά και μία που θα συγκεντρώσει τις λοιπές δραστηριότητες και συμμετοχές του ομίλου. Επισήμως ο διαχωρισμός γίνεται «λόγω της υπερπροσφοράς που απορρέει από την εκτόξευση της παραγωγής του ομίλου». Ουσιαστικά αποκόπτεται το εμπορικό τμήμα που αποφέρει υπερδιπλάσιο κέρδος…

Οσον αφορά στον μεταλλευτικό κλάδο, τα υψηλά του τα είχε δει προ τεσσάρων ετών. Εκτοτε όμως η δυναμική του πέφτει συνεχώς γιατί πολύ απλά η ζήτηση δεν επαρκεί πια για να καλύψει την υπερπροσφορά. Στο παζλ πρέπει να προστεθούν και τα κομμάτια που αναλογούν στον καθαρά ενεργειακό τομέα. Οι τιμές του πετρελαίου ουσιαστικά υποχωρούν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο -μόνο το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του μαύρου χρυσού έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 24%-, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 70% με 75% από τα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν πιάσει το 2008.

Αυτά βλέπουν και οι αναλυτές και τονίζουν ότι το κυρίαρχο σενάριο για το εγγύς μέλλον είναι αυτό των περαιτέρω πιέσεων στην αγορά παρά την εξομάλυνση της κατάστασης. Αρκετοί επιμένουν στη θεωρία των 20ετών κύκλων, θεωρώντας ότι ήδη τα εμπορεύματα έχουν μπει σε καθοδικό κύκλο, όλοι, όμως, συμφωνούν πως για να αντιστραφεί η τάση θα πρέπει να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα, να υποχωρήσει δηλαδή η προσφορά μέσω του κλεισίματος εταιρειών, προφανώς των πιο μικρών και πιο χρεωμένων. Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι σε βάθος χρόνου ο μεταλλευτικός κλάδος θα πιεστεί περαιτέρω, όπως αναμένεται να συμβεί και σε όσους δραστηριοποιούνται γενικότερα στα commodities.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ