Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
6 Μαΐ 2019

Πώς βγαίνουν χαμένοι από την αύξηση του κατώτατου μισθωτοί, μη μισθωτοί και Ταμεία

Δημόσιο Νέα

Κατά προτεραιότητα μπαίνει στο μικροσκόπιο των δανειστών το μέτρο του κατώτατου μισθού, καθώς τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού δεν συνοδεύεται από αύξηση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να ισχύει από το 2017, εφόσον όμως συνεχιζόταν απρόσκοπτα το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανακόπηκε το 2015. Λόγω του τεράστιου κόστους της «περήφανης διαπραγμάτευσης», υπήρξε δραματική επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδήγησε στον εκτροχιασμό του χρέους αλλά και των μακροοικονομικών δεικτών.

Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η αύξηση του μισθού συνοδεύεται από μείωση εσόδων! Όπως είχε γράψει το «Π» στο φύλλο της 16ης Φεβρουαρίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτός από το στοιχείο της προεκλογικής… κοροϊδίας, θα έφερνε κατ’ αρχάς αναστάτωση στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Ειρήσθω εν παρόδω, η κοροϊδία έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της αύξησης θα αφαιρεθεί το 2020 λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ.

Οι πρώτες ενδείξεις για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τον Μάρτιο δείχνουν ότι ο στόχος για επιπλέον εισπράξεις 320 εκατ. ευρώ φαντάζει ως ιδιαίτερα φιλόδοξος. Από το ποσό αυτό, τα 240 εκατ. αφορούν τις επιπλέον εισφορές μισθωτών και τα υπόλοιπα 80 εκατ. τους μη μισθωτούς. Μέχρι στιγμής, οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι μικρότερες από τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που σημαίνει ότι διαμορφώνεται πτωτική και όχι ανοδική τάση. Οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένες να βρουν εναλλακτικές «θεραπείες» για να αντισταθμίσουν το κόστος εφαρμογής του μέτρου, το οποίο δεν είναι… ώριμο σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας.

Οι ωφελούμενοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 650.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι του χρόνου θα… επιστρέψουν όσα επιπλέον λεφτά θα λάβουν φέτος, καθώς θα έχουμε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το επιχείρημα αυτό ήταν πολύ καίριο για να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι, μπορεί να συζητήσουν διατήρηση του υπάρχοντος αφορολόγητου ορίου μόνο στην περίπτωση που γίνει ένα… θαύμα στην ελληνική οικονομία. Προφανώς, το «θαύμα» αφορά σε μια πολιτική αλλαγή και μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να πείσει ότι βάζει την Ελλάδα σε τροχιά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και ουσιαστικής αύξησης των επενδύσεων και του ΑΕΠ.

Οι μειωμένες εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον συνεχιστούν και τους προσεχείς μήνες, αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι για άλλα ήταν προετοιμασμένοι και άλλα βλέπουν να συμβαίνουν. Προφανώς είναι αυτονόητη η αναθεώρηση και των οικονομικών στόχων του ΕΦΚΑ, έτσι όπως αυτοί αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό του 2019.

«Μύλος» σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας

Τα νέα δεδομένα από την εφαρμογή του μέτρου έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μεγαλύτερα ποσά από τον κατώτατο μισθό, αλλά και στους μη μισθωτούς

Η μείωση των εσόδων από εισφορές, σύμφωνα με εργατολόγους και παράγοντες της αγοράς, αποδίδεται είτε στο ενδεχόμενο να μην έχει δοθεί το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού στους δικαιούχους είτε να έχει δοθεί αλλά οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αντιστάθμιση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, μειώνοντας τους μισθούς εργαζομένων που αμείβονταν αρκετά πάνω από τον κατώτατο. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις «απάντησαν» στην αύξηση του κατώτατου μισθού με πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης αλλά και κατάργηση του έξτρα ποσού που έδιναν σε εργαζομένους για το επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων οι εισφορές καθορίζονται πλέον από τον νέο κατώτατο μισθό. Ήδη, πολλές δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με βάση τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, οπότε τώρα έρχεται η χαριστική βολή. Η νέα αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνδέεται έως έναν βαθμό και με την κακή ψυχολογία που δημιουργήθηκε στην αγορά, αλλά και την προσδοκία για ένταξη στον νόμο των 120 δόσεων.

Η κίνηση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού ως προεκλογικό «κόλπο» ουσιαστικά θα καταστήσει τους πάντες ζημιωμένους. Από τη μία, οι 650.000 που είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται (όσοι από αυτούς είδαν κάτι τέτοιο…) θα χάσουν τα πάντα του χρόνου με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί με υψηλότερες αποδοχές βλέπουν να «ψαλιδίζονται» τα έξτρα ποσά που έπαιρναν μέσω του επιδόματος γάμου και των τριετιών, με αποτέλεσμα να τείνουν προς τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον, χιλιάδες μη μισθωτοί θα βρεθούν να πληρώνουν εισφορές που γι’ αυτούς θα είναι δυσβάστακτες και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες όσων προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ