Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
25 Σεπ 2018

Πώς το ασφαλιστικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον πλέον φυσικό τρόπο…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Με πολύ… φυσικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να… πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι η μείωση των συντάξεων δεν χρειάζεται γιατί σε 10, 20 χρόνια με… φυσικό τρόπο θα έχει μειωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων! Είναι απόλυτα φυσικό αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών μιας και αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου! Υποτίθεται όμως, ότι τέτοιου είδους ατάκες από ανθρώπους με… ηθικό πλεονέκτημα, μάλλον δεν θα ήταν… επιθυμητές. Όμως, δεν προκαλούν έκπληξη, από τη στιγμή που πριν 3 εβδομάδες ακούστηκε το ίδιο από τον σημερινό ένοικο του Μαξίμου. Η αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί για να αποφύγουν το “πικρό ποτήρι” της μείωσης των συντάξεων που έχουν υπογράψει, φαίνεται ότι μαρτυρά κάτι βαθύτερο ως προς τις συμπεριφορικές τάσεις τους…

Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της για να μετατεθεί το αναπόφευκτο μέτρο της μείωσης των συντάξεων στον επόμενο πρωθυπουργό. Ξέρει επίσης ότι το μέτρο αυτό προήλθε ως αποτέλεσμα της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015 που κοστίζει και θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η… περηφάνια του 2015 μεταφράζεται σε μετατροπή του χρέους σε μη βιώσιμο από το 2032 και μετά, σε εκχώρηση του συνόλου της απαξιωμένης δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Το μέτρο είναι αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια, με τέτοιου είδους… ανοησίες και μάλιστα με… φυσικό τρόπο δεν πείθονται οι διεθνείς επενδυτές. Το αντίθετο θα λέγαμε. Διαπιστώνουν το μέγεθος της προχειρότητας και της… παλαβομάρας που μας χαρακτηρίζει.

Αν ήθελε ο κ. Τσακαλώτος να κάνει… γκελ στους επενδυτές, θα έπρεπε να τους πει με απόλυτα… φυσικό τρόπο ποιο είναι το σχέδιο του για την απογείωση του ΑΕΠ. Γιατί αυτό καθορίζει τις παραμέτρους του ΑΕΠ, του ελλείμματος, των δαπανών, των εσόδων κλπ. Βέβαια, τώρα είναι πολύ αργά για να μιλάμε για απογείωση των επενδύσεων. Θέλει χρόνο μια τέτοια διαδικασία και η ζημιά που έγινε το 2015 είναι τεράστια. Επιπλέον, δεν μπορεί να ματαιώσει την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο έχει και σοβαρό νομικό ζήτημα. Πολύ απλά γιατί η αναβολή του μέτρου θα προκαλέσει κύμα προσφυγών από τους νέους συνταξιούχους που μπήκαν στην… Προκρούστεια κλίνη του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα ζητήσουν την εξίσωση των δικών τους συντάξεων με τους παλαιούς για τους οποίους υποτίθεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει το μέτρο.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι σημερινές συνθήκες, ο Νόμος Κατρούγκαλου θεωρείται πολύ… γαλαντόμος λαμβάνοντας υπόψιν ότι 1,3 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 1 συνταξιούχο, το 55% των μισθωτών αμείβονται με ποσά έως 500 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση. Για να αντέξει το ασφαλιστικό απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Μόνο τότε θα έρθει πακτωλός επενδύσεων σε μια χώρα που έχει τεράστιες δυνατότητες. Μόνο έτσι θα μειωθεί δραστικά η ανεργία, θα δημιουργηθούν σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι μισθοί βάσει της εξέλιξης της παραγωγικότητας.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να είναι κομμάτι του αριστερού αφηγήματος. Από τη στιγμή που η Αριστερά δεν πιστεύει στην ανοικτή αγορά των επενδύσεων αλλά στη φτώχεια, τότε είναι… φυσικό και επόμενο το αφήγημα να έχει και… μακάβρια χαρακτηριστικά. Αντί για αλματώδη ανάπτυξη, κάποιοι… ποντάρουν στη… φυσική έξοδο των συνταξιούχων από τον μάταιο αυτό κόσμο. Και δεν τους περνάει από το μυαλό ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Όπως και να ΄χει, ο… φυσικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει ως “φάρμακο” σωτηρίας την εκτίναξη των επενδύσεων και του ΑΕΠ, προκαλεί θυμηδία στους ξένους και αποτροπιασμό στους… ιθαγενείς του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιστάν!

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict