Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
16 Φεβ 2021

Πώς θα βάλετε με επιδότηση φυσικό αέριο

λέβητας φυσικού αερίου Νέα

Τεράστια ευκαιρία έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 22 Δήμους της Αττικής, προκειμένου να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 100%!

Η μείωση των εξόδων θέρμανσης και η χρήση ενός πιο… φιλικού περιβαλλοντικά συστήματος θέρμανσης αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για απαλλαγή από την… ψυχοφθόρο διαδικασία των κοινοχρήστων του πετρελαίου, ενώ αυξάνεται και η αξία του ακινήτου, αφού αναβαθμίζεται ενεργειακά. «Κλειδί» αποτελεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά 22 Δήμους της Αττικής, όπου κατοικούν τουλάχιστον 1.500.000 πολίτες-καταναλωτές. Βεβαίως, η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η ύπαρξη αγωγού φυσικού αερίου στα… πόδια του ιδιοκτήτη, γιατί αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Η εύρεση της διαθεσιμότητας γίνεται μέσα από τον ψηφιακό χάρτη της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής.

Από τη στιγμή που υπάρχει διαθεσιμότητα, τότε ακολουθεί το επόμενο στάδιο:

1. Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης αναζητεί μία από τις πιστοποιημένες εταιρείες εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και καταρτίζει από κοινού τον φάκελο με τα δικαιολογητικά.

2. Για να είναι πλήρης ο φάκελος, στο αρχικό στάδιο απαιτούνται η οικοδομική άδεια, αποδεικτικό τακτοποίησης αυθαίρετων χώρων (αν υπάρχουν και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία), εκκαθαριστικό της Εφορίας, το έντυπο φορολογίας εισοδήματος Ε1 και ακίνητης περιουσίας Ε9. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης (π.χ., από τον γονιό στο παιδί), απαιτείται και η κατάθεση του εντύπου Ε2 με τα μισθώματα ή την ιδιοκατοίκηση, για να είναι έγκυρος ο φάκελος. Όλα τα χαρτιά γίνονται από τον κύριο του διαμερίσματος ή τον έχοντα την επικαρπία. Αν υπάρχει περίπτωση υψηλής κυριότητας, τότε ενσωματώνονται στον φάκελο και τα σχετικά στοιχεία, όπως παραπάνω. Επιπλέον, απαιτείται η κατάθεση και των έξι τελευταίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Ο ιδιοκτήτης συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότησης προς την εταιρεία για τη συλλογή των στοιχείων που θα αποστείλει στην ΕΔΑ Αττικής.

4. Η εταιρεία μπορεί να διαθέσει και τον απαραίτητο Ενεργειακό Επιθεωρητή, προκειμένου να πιστοποιήσει την ύπαρξη συστήματος κεντρικής ή αυτόνομης θέρμανσης με πετρέλαιο. Καταρτίζεται μελέτη ενεργειακής απόδοσης, ώστε να φανεί η διαφορά σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

5. Όταν ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται ηλεκτρονικά για έλεγχο στην ΕΔΑ Αττικής, η οποία θα ενημερώνει για το ενδεχόμενο πρόσθετων πληροφοριών τόσο την εταιρεία όσο και τον ιδιοκτήτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

6. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων για την κατοικία, τότε γίνεται ο έλεγχος, από την ΕΔΑ Αττικής, της μελέτης της εταιρείας που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος.

7. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, τότε γίνεται και επόμενος έλεγχος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα είναι έτοιμα για σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου, το οποίο θα τροφοδοτεί το διαμέρισμα, με ξεχωριστό ρολόι.

Οι ενέργειες του ιδιοκτήτη

Η εγκατάσταση του αυτόνομου συστήματος αερίου προϋποθέτει μια σειρά κινήσεων του ιδιοκτήτη, ώστε να ενημερωθούν οι υπόλοιποι ένοικοι.

Ειδικότερα, οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί είναι οι εξής:

1. Κοινοποίηση πρόθεσης εγκατάστασης αερίου στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας.

2. Προσκόμιση στον διαχειριστή της πολυκατοικίας αντιγράφου της μελέτης ενεργειακής απόδοσης και αίτημα για σύγκληση γενικής συνέλευσης μέσα σε 30 μέρες.

3. Αν δεν πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, τότε ο ένοικος μέσα σε 10 μέρες μπορεί να τη συγκαλέσει με δική του πρωτοβουλία, τοιχοκολλώντας τη σχετική πρόσκληση σε ευκρινές σημείο.

4. Ο ένοικος θέτει υπόψη των υπόλοιπων ενοίκων τη μελέτη και εάν δεν εξασφαλίσει την έγκριση της πλειοψηφίας, τότε μπορεί να προχωρήσει από μόνος του στην εγκατάσταση.

5. Για την εγκατάσταση του συστήματος απαιτείται «έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας» από τον οικείο δήμο.

Όροι χρηματοδότησης και ύψος επιδότησης

Από τη στιγμή που όλα είναι έτοιμα για την εγκατάσταση, ορίζεται και το ποσό της πληρωμής από τον ιδιώτη προς την εταιρεία, η οποία θα λάβει το υπόλοιπο ποσό μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Το κόστος καλύπτει δαπάνες εγκατάστασης έως 6.450 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και περιλαμβάνει όλο το σετ, δηλαδή σωληνώσεις, λέβητα, μετρητή, διακόπτες κ.λπ. Αν αφορά το σύνολο της πολυκατοικίας, τότε το επιδοτούμενο μέρος της δαπάνης φτάνει τα 21.500 ευρώ, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ.

Οι ωφελούμενοι από το «πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας» πρέπει να είναι κάτοικοι σε έναν από τους 22 Δήμους της Αττικής, που αναφέρονται παρακάτω. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της επιδότησης, ισχύουν τα εξής:

α) Για ατομική εισόδημα έως 20.000 ευρώ, παρέχεται ποσοστό επιδότησης 65%.

β) Για οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι επίσης 65%.

γ) Για δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, η επιδότηση φτάνει το 100%.

Το κόστος του συστήματος αυτόνομης θέρμανσης με αέριο κοστίζει από 3.200 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη μάρκα. Έτσι, για ένα καλό σύστημα που κοστίζει 4.000 ευρώ, ο ένοικος θα καταβάλει τη συμμετοχή του 35%, δηλαδή 1.400 ευρώ στην εταιρεία που θα εγκαταστήσει το σύστημα, η οποία θα λάβει τα υπόλοιπα 2.600 ευρώ από την ΕΔΑ Αττικής, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αντίστοιχα, ένας δικαιούχος του ΚΕΑ δεν θα πληρώσει απολύτως τίποτα!

Οι 22 Δήμοι της Αττικής που καλύπτει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση αερίου θέρμανσης

Πειραιώς, Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πετρουπόλεως, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Φυλής, Ασπροπύργου, Κρωπίας, Νικαίας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Δάφνης-Υμηττού, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Παλλήνης, Διονύσου, Μοσχάτου-Ταύρου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ