Navigation
26
Ιούλ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαΐ 2020

Πώς θα σωθεί η παρτίδα σε τουρισμό – εστίαση

γερμανοιτουριστες Νέα

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα πλέγμα μέτρων στήριξης για τον τουρισμό και την εστίαση, που θα αποτελεί το φορολογικό τμήμα ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, στα αναψυκτικά και στα ροφήματα, από το 24%, στο 13% ή 11%, αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, προβλέπεται μείωση του συντελεστή από το 13% στο 11% για χρονικό διάστημα τριών ή έξι μηνών.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, από 13% που είναι σήμερα, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν «κλειδώσει».

Παράλληλα μελετάται η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δοθούν κίνητρα, τα οποία όμως θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές λόγω της κρίσης ή θα λειτουργήσουν μερικώς.

Τα αιτήματα του κλάδου εστίασης

Πάντως, ο κλάδος της εστίασης ζητά από την κυβέρνηση να μειωθεί το εμβαδόν ανά πελάτη, από τα 3 τετραγωνικά μέτρα, σε 1,5 τ.μ. Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφεραν στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» παράγοντες της αγοράς αλλά και κυβερνητικά στελέχη, η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης θα αφορά όχι μόνο εξωτερικούς χώρους αλλά και κάποιους εσωτερικούς και στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται συζητήσεις των αρμόδιων φορέων για τους όρους και τα μέτρα προστασίας.

Εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης υποστηρίζουν πως η μείωση των τετραγωνικών μέτρων στο μισό, δηλαδή στο 1,5 τ.μ. από τα 3 τ.μ, δεν δημιουργεί συνωστισμό μεταξύ των πελατών και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν περισσότερα τραπέζια, κάτι που θα αυξήσει τον τζίρο. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το εμβαδόν προ της πανδημίας όριζε 0,90 τ.μ. ανά «καθήμενο» και 1,20 τ.μ. ανά όρθιο, ενώ με το νέο πλαίσιο η μέγιστη χωρητικότητα των καταστημάτων θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι σήμερα.

Μεταξύ των προτάσεων του κλάδου περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού πελατών ανά τραπέζι, που, βάσει των ανακοινώσεων που έχουν γίνει, δεν μπορεί να ξεπερνά τα τέσσερα άτομα. Στελέχη της εστίασης επισημαίνουν πως το αίτημα προς την κυβέρνηση είναι οι οικογένειες, πενταμελείς ή εξαμελείς, να μπορούν να κάθονται μαζί.

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους, βάσει των ανακοινώσεων, για να ανοίξουν θα πρέπει να υπάρχει φυσικός εξαερισμός, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κλιματισμός επιδρά αρνητικά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κλάδος της εστίασης έχει αποστείλει επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία παρατίθεται η άποψη των τεχνικών και συντηρητών κλιματιστικών και επισημαίνεται πως οι χώροι που κλιματίζονται από κεντρικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να έχουν συνεχόμενη ροή αέρα χωρίς ανακύκλωση, οπότε θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους η κυβέρνηση και οι ειδικοί.

Στοίχημα ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Στον κλάδο του τουρισμού, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ξενοδοχείων επισημαίνουν πως τα έσοδα αλλά και οι αφίξεις θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ανακάμψουν και εκτιμούν πως ο τουρισμός θα επανέλθει στην προ κορονοϊού εποχή μετά από δύο με δυόμισι χρόνια.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει φέτος να «σώσει» μόλις οκτώ δισεκατομμύρια από τις περσινές τουριστικές εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, έχει εκτιμήσει πως για την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων τα κεφάλαια που θα πρέπει να ενισχύσουν αυτές υπολογίζονται, από 1,5 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ, με γνώμονα πάντα τη συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, με τους οποίους επικοινώνησε το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», προβλέπουν πως περί τις 2.500 ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι.

«Αρκετοί ξενοδόχοι προκειμένου να μετριάσουν τις ήδη σημαντικές ζημιές, τις οποίες έχουν καταγράψει λόγω του μπαράζ των ακυρώσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν θα ανοίξουν τα καταλύματά τους φέτος. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως με κατεβασμένα ρολά θα παραμείνει ένα 30% των ξενοδοχειακών μονάδων.

Εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς σημειώνουν πως κάποιοι ξενοδόχοι είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους προς το φθινόπωρο, με δεδομένο όμως πως η πληρότητα θα είναι σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και τις απώλειες που ήδη καταγράφουν.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση τουλάχιστον 60% σε επίπεδο αφίξεων και αντίστοιχη πτώση 60%-70% σε επίπεδο εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019, υπό την προϋπόθεση πως θα περιοριστεί η υγειονομική κρίση και ο τουρισμός θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών αλυσίδων, καθώς εάν δεν καταστεί εφικτό να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές πληρότητες σε όλες τις μονάδες τους, τότε οι ζημίες γι’ αυτούς θα είναι μεγαλύτερες, δεδομένου του υψηλού λειτουργικού κόστους που έχουν σε σχέση με τα μικρότερα καταλύματα.

Τα ξενοδοχεία που έχουν οικογενειακό χαρακτήρα ή απασχολούν περιορισμένο αριθμό ατόμων είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, καθώς το κόστος λειτουργίας τους είναι πιο περιορισμένο. Στον αντίποδα, ένας ιδιοκτήτης 2, 3 ή και περισσότερων ξενοδοχείων θα αναλάβει σημαντικό ρίσκο, στην περίπτωση που λειτουργήσει όλες τις μονάδες του χωρίς να έχει εξασφαλίσει υψηλή πληρότητα.

To μεγάλο στοίχημα

Επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού επισημαίνουν πως το πρώτο μεγάλο στοίχημα για να σωθεί ο Ιούλιος, ή έστω μέρος του, είναι να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και να ανοίξουν οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί. Στην περίπτωση που υπάρξει ταξιδιωτική ροή τον Ιούλιο, υπάρχουν προσδοκίες πως η ζημιά θα περιοριστεί, ενώ σημαντικό είναι επίσης για τον κλάδο να δοθεί η αίσθηση της κανονικότητας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με φορείς του τουριστικού κλάδου, για να ξεκινήσει η σεζόν τον Ιούλιο, θα πρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι ρεαλιστικά και να μπορέσουν χρονικά οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις λόγω της υλοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Άλλη μία προϋπόθεση για να επανεκκινήσει ο τουρισμός το Ιούλιο είναι να ξεκινήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις και οι πτήσεις τσάρτερ αλλά και να υπάρξουν νέες κρατήσεις και ένα ελάχιστο «πλαφόν» στις πληρότητες των ξενοδοχείων.

Φυσικά, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι στραμμένα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όπου παραδοσιακά αποτελεί την πιο «δυνατή» περίοδο για τον κλάδο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί φέτος το καλοκαίρι στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει σειρά μέτρων για την τόνωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η αύξηση στο κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict