Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
27 Ιούν 2016

Πώς θα σώσετε σπίτι – επιχείρηση- κατάθεση

Αυτιάς-πλειστηριασμοι Χρήμα & Πολίτης

Οδηγός για να αποφύγετε τις εκπλήξεις

Οι απαντήσεις αν έχετε χρέη σε τράπεζα, δήμο, Ασφαλιστικό, Ταμείο, Εφορία

του Γιώργου Αυτιά

Το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί σήμερα στην κοινή γνώμη είναι το εξής: «Υπάρχει πιθανότητα να χάσω το σπίτι μου;»«Μπορεί λόγω οφειλής σε τράπεζα, δήμο ή Δημόσιο να βρεθώ εκτός σπιτιού»;«Πώς μπορώ να το σώσω;».

Κατ’ αρχάς, η νέα εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς είναι ότι «ψηφίστηκε πλέον η δυνατότητα πώλησης δανείων σε ξένα funds…».

Πώς,όμως, ένα σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό; «Έχουμε πολλά στάδια», εξηγεί στο «Π»η ειδική νομικός επί των ακινήτων, Ολυμπία Νικολοπούλου.«Όταν μία οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη–δηλαδή με 3μηνη καθυστέρηση πληρωμής–,η τράπεζα στέλνει εξώδικη δήλωση-καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Αμέσως προχωράει στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Κατόπιν, τη σκυτάλη παίρνει μετά ο δικαστικός επιμελητής. Αυτός παραδίδει στον δανειολήπτη το σχετικό έγγραφο…».

Τι κάνουμε, όμως, όταν ο δικαστικός επιμελητής φέρνει στο σπίτι το έγγραφο της κατάσχεσης;

«Εδώ απαιτείται προσοχή και μάλιστα μεγάλη…Ο δανειολήπτης»,τονίζει η κα Νικολοπούλου,«πρέπει να ενημερώνει τον δικηγόρο και τον λογιστή του.Η άμεση κίνηση είναι να ασκηθούν εντός 15νθημέρου ανακοπή και αναστολή.Αν δεν συμβούν αυτά, ή αν απορριφθούν, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκθεση κατάσχεσης της περιουσίας. Μετά ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού».

Ο νόμος λέει ότι μπορεί να κινηθεί ως εξής. Η πρώτη κίνηση είναι να ζητήσει ακυρότητα του πλειστηριασμού. Ο δικηγόρος αναλύει γιατί δεν πρέπει νομικά να γίνει ο πλειστηριασμός. Το δεύτερο στάδιο,κατά την κα Νικολοπούλου, είναι η άσκηση ανακοπής για πλημμέλειες οι οποίες υπήρξαν από τον πλειστηριασμό έως την κατακύρωση.

Υπάρχει,όμως, ένας ακόμη δρόμος!Η ένταξη στον νόμο Κατσέλη! Ποιοι όμως έχουν δυνατότητα ένταξης;

Κατ’ αρχάς, όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και ελεύθεροι επαγγελματίες, πλην εμπόρων!Όμως,κατά την κα Νικολοπούλου, μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν χαρακτηρίζονται έμποροι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, εισοδηματίες και οι άνεργοι. Στον νόμο Κατσέλη υπάγονται όσοι είχαν την εμπορική ιδιότητα κατά το παρελθόν,άλλα έχασαν την ιδιότητα αυτή, ενώ έχουν συνέχεια πληρωμών.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη είναι πολλές!

Υπάρχουν προϋποθέσεις;

Από την Πρωτοχρονιά του 2016 έχουμε εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια. Για τον άγαμο,μηνιαίο εισόδημα 1.159 ευρώ. Για ζευγάρι, 1.972 ευρώ. Με ένα παιδί,2.448 ευρώ. Με δύο παιδιά, 2.924 ευρώ. Όμως, προσοχή μεγάλη! Αυτά τα κριτήρια συνδέονται με την αξία του ακινήτου, η οποία είναι: Για τον άγαμο, 180.000 ευρώ. Για τον έγγαμο, 220.000 ευρώ. Ισχύει και προσαύξηση 20.000 ευρώ ανά παιδί,έως τα 3 παιδιά.

 

Αρκεί αυτό μόνο; Όχι, λένε οι νόμοι!

Ο δανειολήπτης,σύμφωνα με τον νόμο,όπως τονίζει η κα Νικολοπούλου, πρέπει να κριθεί συνεργάσιμος με βάση τον κώδικα δεοντολογίας. Δηλαδή,όσων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση του κώδικα δεοντολογίας, μπορούν να υποβάλουν κανονικά αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

Οι υπόλοιποι, που το δάνειό τους δεν είχε καταγγελθεί πριν από την εφαρμογή του κώδικα, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση του κώδικα δεοντολογίας προς τις τράπεζες και αν κριθούν συνεργάσιμοι, αλλά δεν ρυθμίσουν χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στο Ειρηνοδικείο για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

1.Ο δανειολήπτης ευθύνεται με το σύνολο της περιουσίας του για τις οφειλές του και όχι μόνο με το ακίνητο στο οποίο υπάρχει υποθήκη.

2.Ο εγγυητής ευθύνεται όπως ο πρωτοφειλέτης και, μάλιστα,με το σύνολο της περιουσίας του.

3.Αν ο πρωτοφειλέτης υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ο εγγυητής δεν καλύπτεται!

4.Αν εκδοθεί διαταγή πληρωμής και δεν γίνουν ανακοπή και αίτηση η αναστολής,η τράπεζα μπορεί να εγγράψει προσημείωση υποθήκης στην περιουσία του δανειολήπτη, χωρίς να τον ενημερώσει.

5.Αν ο δανειολήπτης έχει μεταβιβάσει ακίνητα την τελευταία τριετία, σε περίπτωση που έχει υποβάλει αίτηση του νόμου Κατσέλη θα έχει συνέπειες, όπως η μη ένταξή του στη ρύθμιση.

6. Τα δάνεια μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφόσον δεν εξυπηρετούνται σε 90 μέρες.

7.Μπορούν να μεταβιβαστούν τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα «κόκκινα» στεγαστικά ή μη καταναλωτικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην πρώτη κατοικία, αλλά σε άλλο ακίνητο του δανειολήπτη.

8.Εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Ακόμη,δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην πρώτη κατοικία.Επίσης,τα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

9.Αν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες Εφορία, δήμους ασφαλιστικά ταμεία, μπορείτε να μπείτε στον νόμο Κατσέλη.

10.Αν δανειολήπτες αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο ότι δεν έχουν εισοδήματα, μπορούν να πετύχουν μερική ή ολική διαγραφή των οφειλών τους ή εξόφληση του υπολοίπου σε τρία χρόνια.

11. Δανειολήπτης μπορεί να εντάξει στην αίτησή του ακόμη και βεβαιωμένες οφειλές του στην Εφορία. Ακόμη και όσες είναι ενταγμένες στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων.

12.Διαγραφή δανείου μπορεί να γίνει αν ο οφειλέτης έχει μηδενικά εισοδήματα, αν δεν έχει ακίνητη περιουσία,αν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και αν οι καταθέσεις του στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των 1.000 ευρώ. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις,έχουμε τη διαγραφή έως αυτού του ποσού.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 25/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ