Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
22 Ιαν 2018

Πώς θα γλυτώσετε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Αυτιάς-πλειστηριασμοι Χρήμα & Πολίτης

Σφίγγουν τα λουριά της νομοθεσίας για όσους οφείλουν στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής Βασίλης Σπανάκης δηλώνει ότι «750.000 Έλληνες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να υποστούν κατάσχεση ή πλειστηριασμό, καθώς οφείλουν και δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους».

Ο νόμος σκληρός… Κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, η νομοθεσία δεν κάνει αστεία. «Ορίζει κατάσχεση σε ακίνητο για οφειλή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, άνω των 501 ευρώ. Αν δεν έχει έσοδα ούτε κατάθεση στην τράπεζα, εκδίδεται εντολή κατάσχεσης του σπιτιού του ή Ι.Χ. που έχει».

Οι εξελίξεις με τις κατασχέσεις θα ενταθούν, λέει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο, άνω των 30 ευρώ, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση».

Επί των κατασχέσεων η κα Νικολοπούλου διευκρινίζει ότι «κατάσχεται το 50% κατάθεσης από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα μπορεί να γίνει κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, ή της Εφορίας, του συνόλου των 1.500 ευρώ. Ακόμη, το ¼ κάθε ασφαλιστικού βοηθήματος άνω των 1.000 ευρώ. Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων. Το ½ του εφάπαξ. Το 100% των ενοικίων. Το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων. Το 100% των εισπράξεων από πωλήσεις ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών και όλα τα έσοδα των οικογενειακών επιδομάτων. Ακόμη, η Εφορία μπορεί να κατάσχει καταθέσεις στις τράπεζες, πλην του κοινωνικού επιδόματος και ποσών κάτω των 1.200 ευρώ».

Οι λύσεις που υπάρχουν

Το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορώ να βρω λύση στο πρόβλημα; Νομικοί φοροτεχνικοί και ειδικοί προτείνουν.

1. Ρύθμιση των 12 δόσεων.

Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, στη ρύθμιση έως και 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5% για το κράτος. Αν προέρχονται, όπως τονίζει η κα Νικολοπούλου, από έκτακτη φορολογία, μπορεί να γίνει ρύθμιση έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος 4152/2013. Εδώ υπάρχουν προϋποθέσεις. Δηλαδή ο φορολογούμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στην οποία θα καταγράφει την εισοδηματική και την περιουσιακή του θέση. Παράλληλα θα εμφαίνεται η πραγματική αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, εξέλιξη που διαφαίνεται από το μηνιαίο εισόδημά του. Η ένταξη γίνεται είτε αυτοπροσώπως στον έφορο ή μέσω του ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Για όλα αυτά, τονίζει ο πρόεδρος των εφοριακών Βασίλης Σπανάκης, «υπάρχουν και πρόσθετα, όπως αν δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να θέσει και αυτές στην ίδια ρύθμιση. Ακόμη ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας και περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ την τελευταία πενταετία».

Κι αν νομίσατε ότι τελειώσατε, ακόμη έχουμε πολύ δρόμο… Για να ξεκινήσουν όλα αυτά, επισημαίνει η κα Νικολοπούλου «ο πολίτης πρέπει να καταβάλει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης».

2. Μερική τμηματική πληρωμή

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο… Ο κ. Σπανάκης τονίζει ότι «τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου μπορεί να γίνει αν είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε “πάγια ρύθμιση” και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων».

«Με πληρωμή λοιπόν σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των διαφόρων ποσών», τονίζει η κα Νικολοπούλου, ο φορολογούμενος που οφείλει φτάνει στον στόχο να μειώνει κάθε τόσο και από λίγο το υπόλοιπο της οφειλής του και να το κρατάει κάτω των 501 ευρώ της κατάσχεσης. Έτσι αντιμετωπίζεται έστω και σταδιακά η έκθεση σε κατάσχεση».

3. Πώληση περιουσίας 

Γενικώς πάντα οι πωλήσεις ακινήτων ή κινητών βοηθούσαν τον πολίτη να βγει από το αδιέξοδο. Έτσι, λοιπόν, η ρευστότητα που δημιουργείται βοηθάει τα μέγιστα στην αποπληρωμή της οφειλής. Εδώ η Εφορία εισπράττει απευθείας το ποσό.

4. Ακατάσχετο 1.250 ευρώ

Ο νόμος ορίζει, κατά τον κ. Σπανάκη, ότι «ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό σε μία και μόνο τράπεζα. Ο πολίτης οφείλει να ενημερώσει την ΑΑΔΕ για τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό, με ηλεκτρονική δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Έτσι δεν θα κατάσχονται ποσά κάτω των 1.250 ευρώ».

Για όλα αυτά ρωτάμε πάντα τους ειδικούς.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/1

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict