Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
21 Οκτ 2019

Πώς θα γλιτώσετε λεφτά από τις προμήθειες των τραπεζών!

atm Νέα

Η ανάγκη βελτίωσης των τραπεζικών ισολογισμών και η εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, το μόνο που δεν θα χρεώνεται από τις τράπεζες είναι η… καλημέρα, ενώ όσο πιο συχνές είναι οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους συναλλασσόμενους, οι οποίοι μπορεί να χάσουν ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε ένα μικρό διαμέρισμα! Οι αλλαγές στις χρεώσεις προκαλούν σοκ, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των νέων συναλλακτικών… ηθών, τότε οι πελάτες των τραπεζών θα δοκιμάσουν άλλη μια οδυνηρή έκπληξη μετά το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες το οποίο πληρώνουν ως καταναλωτές!

Η εξομοίωση των προμηθειών στο εξωτερικό και το εσωτερικό σηματοδοτεί την ίδια επιβάρυνση για τον Έλληνα πελάτη σε σχέση με τον τουρίστα. Οι νέες επιβαρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ σε λίγες μέρες (από τις 31 Οκτωβρίου αλλά και την 31η Δεκεμβρίου) έρχονται σε συνέχεια των επιβαρύνσεων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιουλίου στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων οι τράπεζες θα χρεώνουν προμήθειες αυξάνεται σημαντικά και στη σχετική λίστα προβλέπεται χρέωση ακόμη και για την αλλαγή του ΡΙΝ των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών!

Το νέο τοπίο στις τραπεζικές συναλλαγές έχει ως προφανή λόγο την αύξηση των εσόδων για τις τράπεζες, ώστε να βελτιωθούν οι προβληματικοί ισολογισμοί τους. Ταυτόχρονα, θέλουν να στρέψουν τους πελάτες στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, δηλαδή του e-banking, με απώτερο στόχο να μην… πατάνε το πόδι τους ούτε έξω από τραπεζικό υποκατάστημα. Άλλωστε, σταδιακά οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα δραστική μείωση του προσωπικού τους και μάλιστα σχεδιάζεται και η κατάργηση των ταμείων.

Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί ότι, ενόψει των αυξημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτηθούν για τη «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να εξοικειωθούν όλοι με τη νέα πραγματικότητα, κερδίζοντας διπλά. Από τη μία δεν θα πληρώνουν προμήθειες και από την άλλη θα «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο ή ένα ποσό κοντά σε αυτό, γλιτώνοντας την επιπλέον φορολόγηση της διαφοράς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο από τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και από μια σειρά υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν. Τέτοιες είναι η επανέκδοση ή ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, η έκδοση ΡΙΝ ή ακόμη και η ενημέρωση και οι κινήσεις του λογαριασμού. Τα ποσά των χρεώσεων, όπως φαίνονται από τον σχετικό πίνακα, κυμαίνονται μεταξύ €1,00 και €1,20, για όσους επιλέξουν να πληρώσουν με χρέωση λογαριασμού, και φτάνουν έως τα €2,00 για όσους πληρώσουν με μετρητά.

Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, η πληρωμή φόρων στο γκισέ, οι συχνές αναλήψεις μετρητών, οι ερωτήσεις υπολοίπου και η μη χρήση του e-banking μπορούν να στοιχίσουν αρκετά… αλμυρά στην τσέπη των συναλλασσόμενων, και μάλιστα σε εποχές όπου ακόμη και τα… σεντς είναι πολύτιμα!

Χρέωση πιστωτικών καρτών

Σημαντικές είναι και οι χρεώσεις των πιστωτικών καρτών, και μάλιστα για κάποιες κατηγορίες «πλαστικού» χρήματος, δεν υπήρχαν μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν!

Το κόστος για τον κάτοχο μιας πιστωτικής κάρτας διαμορφώνεται μεταξύ €25,00 και €30,00 για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για 6 μήνες ή έναν χρόνο. Η ετήσια συνδρομή διαμορφώνεται στα €15,00-€20,000 για κάθε πρόσθετη κάρτα, κάτι που έχουν υιοθετήσει όλες οι τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Η Alpha Bank χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με €3,00 τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με €5,00 εάν η πληρωμή γίνει με καταβολή μετρητών. Η Eurobank εφαρμόζει προμήθεια €5,00 ή €6,00 για ανανέωση της χρεωστικής κάρτας ανά πενταετία, αλλά και στην ανανέωση ύστερα από απώλεια ή κλοπή. Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict