Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
19 Νοέ 2018

Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ταμείο Χρέη Αυτιάς Νέα

Πέρασε η εποχή που οι επαγγελματίες συναντούσαν υπουργούς και τους ευχαριστούσαν για την μείωση των εισφορών τους… Ήταν μόδα και πέρασε… Άλλωστε, μόνο δύο υπουργοί δέχθηκαν τότε τις ευχαριστίες, σε δύο μεμονωμένες περιπτώσεις.

Επίσης εντύπωση είχε προκαλέσει γκάλοπ σε μόνο 200 επαγγελματίες που το 50% δήλωνε τότε ικανοποίηση από τις νέες εισφορές… Οι 200 δεν ήταν ασφαλώς όλοι οι Έλληνες επαγγελματίες που επλήγησαν σκληρά από τις ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

Σήμερα, υπό το βάρος των εισφορών, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνη… Αποφάσισε να προχωρήσει σε μειώσεις. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε με σαφήνεια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%. Ακόμη ανέφερε μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Μειώσεις εισφορών εξήγγειλε και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κάδρο των μειώσεων μπαίνουν μηχανικοί και γιατροί με μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Η εξέλιξη αυτή έχει δύο αναγνώσεις.

Η πρώτη ότι έρχεται ελάφρυνση και η δεύτερη ότι η σύνταξη θα είναι μικρότερη. Αυτό οι επαγγελματίες το σταθμίζουν…

  • Η εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).
  • Η εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Η μείωση του κύριου ασφαλίστρου κατά 6,67 ποσοστιαίες μονάδες αφορά:

• 50.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρώην ETAA, όπου το ετήσιο όφελος κυμαίνεται από 153 ευρώ έως και 12.500 ευρώ.
• Τουλάχιστον 120.000 ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. OAEE, όπου το ετήσιο όφελος κυμαίνεται από 200 έως και 4.670 ευρώ.
• 80.000 αγρότες, με το ετήσιο όφελος να κυμαίνεται από 200 έως και 2.500 ευρώ.

Επιστροφές εισφορών

Σχετική εγκύκλιος αναφέρει από τον ΕΦΚΑ τα εξής:

Αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με τις επόμενες εισφορές. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση το προς επιστροφή χρηματικό ποσό επιστρέφεται εντόκως έπειτα από αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα Νόμων περί δικών του Δημοσίου.

Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Κατ’ εξαίρεση δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

Ο συμψηφισμός ή η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αφορά σε χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ, καθώς και για ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Φέτος εισφορές «βουνό»

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω των ασφαλιστικών εισφορών τους, αφού έως το τέλος του 2018 πρέπει να ολοκληρώσουν τις εξής ενέργειες:

1. Εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τα μπλοκάκια και τους παράλληλα απασχολουμένους εντός του Οκτωβρίου.

2. Επανυπολογισμός εισφορών του 2018 με βάση του εισόδημα του 2017, έως το τέλος του έτους.

3. Υπολογισμός της ασφαλιστικής δαπάνης του 2019 και του 2018 για όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

4. Πρέπει να ρυθμιστούν οι νέες εισφορές για όλους τους επαγγελματίες με βάση το εισόδημα του 2017, αλλά χωρίς την έκπτωση 15%, στις αρχές του 2019.

5. Να υπολογισθούν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Είναι εφάπαξ πληρωμή για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά, όλα αυτά αφορούν τις εξής κατηγορίες επαγγελματιών:

1. Εργαζομένους με μπλοκάκια οι οποίοι ανήκουν σε περισσότερους από δύο εργοδότες, με παράλληλη ασφάλιση. Εδώ έχουμε εκκαθάριση εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2016. Εδώ έχουμε επανυπολογισμό των εισφορών για την κύρια ασφάλιση – υγείας για το έτος 2017, με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016. Αν εδώ υπάρξει διαφορά μεταξύ εισφορών που πληρώθηκαν και εισφορών που πρέπει να πληρωθούν, η καταβολή τους πρέπει να γίνει σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με μπλοκάκι σε περισσότερους από δύο εργοδότες, αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι. Εδώ έχουμε επανυπολογισμό εισφορών του 2018 με βάση το εισόδημα του 2017. Εδώ οι εισφορές του 2018 υπολογίζονται με βάση το 85% του εισοδήματος του 2017 συν τις εισφορές που πληρώθηκαν το 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

3. Εργαζόμενοι που πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης. Η εξέλιξη αυτή αγγίζει όσους πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης. Κυβερνητική τροπολογία ορίζει ότι «από 1/1/2018 ισχύουν εισφορές 26,9%. Δηλαδή 20% για την κύρια ασφάλιση και 6,9% για την υγεία. Αναφορικά με τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης προωθείται από πλευράς κυβέρνησης η μείωση εισφορών στο 13,3%. Αυτό θα ισχύει (αν ψηφιστεί) από 1/1/2019 για όλους τους επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 7.032 ευρώ τον χρόνο.

4. Η τέταρτη κατηγορία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, εργαζομένους με μπλοκάκια με δύο και περισσότερους εργοδότες, αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. Έχουμε, κατά τον καθηγητή φορολογίας κ. Χριστόπουλο, «υπολογισμό των τρεχουσών εισφορών του 2019, ενώ θα καταργηθεί η έκπτωση του 15%. Η εξέλιξη αυτή αφορά ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ. Σε αυτούς οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας θα υπολογίζονται από την 1/1/2019 αρχικά με βάση το εισόδημα του 2017 και κατόπιν του 2018. Ουσιαστικά καθαρό εισόδημα του 2017 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2018, οι οποίες έγιναν με βάση το 85% του εισοδήματος του 2017.

5. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί. Σε αυτούς έρχεται καταλογισμός των εισφορών επικουρικής ασφάλισης – εφάπαξ για το 2017-2019. Εδώ οι εισφορές επικουρικού – εφάπαξ θα προκύψουν κατ’ ελάχιστον ως ποσοστό 11% επί του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 586 ευρώ τον μήνα. Από 1/1/2019, και κάθε μήνα αυτοί οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού – εφάπαξ συν μία δόση (από τις 36 συνολικά) για την εξόφληση των εισφορών του 2017-2018. Μιλάμε για δύσκολο εξάμηνο το οποίο πρέπει να ξεπεράσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ