Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
30 Νοέ 2020

Πώς οι τράπεζες μειώνουν το λειτουργικό κόστος

Καταθέσεις-Σλάιντερ Τράπεζες

Σε νέα μοντέλα εργασίας και προγράμματα εθελουσίας εξόδου προχωρούν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα νέο εργασιακό τοπίο για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Παράλληλα, ο κορονοϊός και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγούν τα τραπεζικά ιδρύματα στη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων τους. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τους επόμενους μήνες το συνολικό δίκτυο θα είναι μειωμένο κατά 20%-30% σε σχέση με σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των τραπεζοϋπαλλήλων εργάζεται εξ αποστάσεως και μόνο το 30% έχει φυσική παρουσία στο γραφείο.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα κλείσει 45 καταστήματά της σε διάφορες περιοχές της χώρας μέχρι τέλος του μήνα, που αποτελεί το 8% του συνολικού της δικτύου. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» σε 41 καταστήματα, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι απομακρυσμένες περιοχές.

Η νέα, δραστική συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας (ποσοστιαία είναι πάνω από το 8% του συνόλου) εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση και ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο, που ειδικά για τους εργαζομένους των καταστημάτων τα οποία κλείνουν, τείνει να καταστεί υποχρεωτική.

Για την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού τους κόστους, οι τράπεζες σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν, με συγκέντρωση υπηρεσιών και εργασιών και, φυσικά, μείωση ενοικίων.

Παράταση από την Τράπεζα Πειραιώς

Αναφορικά με τις εθελούσιες εξόδους, παράταση έως το τέλος του μήνα δόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στο σχετικό πρόγραμμα για τους εργαζομένους σε καταστήματα του δικτύου, που πρόκειται να κλείσουν. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι. Η μέση αποζημίωση προσδιορίζεται στους 27 μήνες και στα 78.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο της αποζημίωσης αυτής προσδιορίζεται στα 180.000 ευρώ.

Η εθελουσία αναμενόταν να διενεργηθεί νωρίτερα, ωστόσο ο κορονοϊός μετέβαλε χρονικά τα σχέδια. Η τράπεζα έχει μελετήσει σε βάθος το προφίλ του προσωπικού της και υλοποιεί ένα δομημένο project, που δίνει σημαντικά κίνητρα στους χώρους όπου επιδιώκεται η αποχώρηση προσωπικού.

Κάποια από τα κίνητρα στοχεύουν σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, όπως το δίκτυο. Με στόχο τη διατήρηση του αρχικού κόστους, έχει εφαρμοστεί μια κατανομή που είναι αντιπροσωπευτική του στόχου της εθελουσίας. Η τράπεζα δίνει επιπλέον κίνητρα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ένας επιπλέον μεικτός μισθός για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που θα θελήσουν να αποχωρήσουν.

Επίσης, η τράπεζα αυξάνει το μπόνους σε όσους εργαζομένους έχουν εργαστεί στο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι δέκα χρόνια, ενώ το όριο για πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης πλασματικών ετών μέχρι του ανώτατου των τριών χρόνων διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ. Θα δοθούν δύο μεικτοί μισθοί για όσους εργαζομένους απασχολούνται σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν. Το ίδιο θα γίνει και για τα καταστήματα συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, ενώ πρόκειται να δοθούν επίσης δύο μηνιαίοι μεικτοί μισθοί σε εργαζόμενους σε καταστήματα, σε συγκεκριμένες περιφέρειες και περιοχές. Τέλος αναμένεται να δοθεί ένας επιπλέον μισθός για τους αναπληρωτές διευθυντές του δικτύου λιανικής των καταστημάτων.

Εθνική Τράπεζα

Σε ισχύ έθεσε από 10 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, που έχει στόχο την αποχώρηση 1.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 4 Δεκεμβρίου, τίθεται προϋπόθεση συμμετοχής κατ’ ελάχιστο τα επτά χρόνια υπηρεσίας και τα 30 έτη ηλικιακά, ενώ το οικονομικό κίνητρο έχει πλαφόν τα 150.000 ευρώ, από 10 έως 35 μηνιαίους μισθούς, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία και ορισμένες προσαυξήσεις. Επίσης, προβλέπεται και η επιλογή άδειας μετ’ αποδοχών.

Στην εγκύκλιο με τα αναλυτικά στοιχεία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο του προσωπικού της τράπεζας, υπαγόμενο και μη στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας, που παρέχει υπηρεσίες στην τράπεζα βάσει σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, στους απασχολούμενους με σύμβαση έμμισθης εντολής, δικηγόρους καθώς και στο προσωπικό καθαριότητας μερικής απασχόλησης.

Καθορίζεται: α) η συμπλήρωση του 30ού έτους ως ελάχιστου ορίου ηλικίας και β) τα επτά έτη ως ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας στην Τράπεζα. Ως ημερομηνία αναφοράς για τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας και ετών υπηρεσίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως τον «χορό» στις εθελούσιες εξόδους άνοιξε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στις αρχές Οκτωβρίου. Η τράπεζα μείωσε το προσωπικό της κατά 10%, ενώ το πρόγραμμα αποδέχτηκαν πάνω από 750 εργαζόμενοι.

Οι τράπεζες «ποντάρουν» και στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σημαντικό ρόλο για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα διαδραματίσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, ο οποίος θα ενισχυθεί λόγω των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βάσει των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως η χρηματοδότηση του επιχειρείν δεν θα γίνει αδιακρίτως, αλλά θα τηρηθούν τα πιστοδοτικά κριτήρια, έτσι ώστε οι τράπεζες να μη βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπες με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στις τράπεζες σχέδια που θα είναι βιώσιμα και θα στηρίζονται σε ορθολογικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιάννη Χαντζηνικολάου, πως ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος είναι του διαμεσολαβητή για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ωστόσο τα δάνεια που χορηγεί πρέπει να είναι εισπράξιμα, γιατί αλλιώς υπονομεύεται η ικανότητα των τραπεζών να ξεπληρώσουν τους καταθέτες. «Ελπίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως στο πλαίσιο της εποπτείας και της επιχειρηματικής μας κρίσης, και αντιλαμβανόμενες τον κοινωνικό μας ρόλο, οι τράπεζες θα δίνουμε μεν δάνεια, αλλά όχι προς όλους. Μόνο στις οικονομικές μονάδες που έχουν πιστοληπτική ικανότητα», ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε πως «το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διοχέτευση των πόρων αυτών στην οικονομία και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην πρόκληση για να δημιουργήσει την Ελλάδα τού αύριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τράπεζες δίνουν επιστρεπτέα κεφάλαια. «Έρχονται σε εμάς επενδυτικά σχέδια για να λάβουν ίδια κεφάλαια. Θέλουμε να βλέπουμε επιχειρήσεις με προτάσεις που ζητούν χρηματοδότηση, αλλά έχουν και συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Πανταλάκης υπογράμμισε ότι «οι εξασφαλίσεις είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των σχεδίων που ζητούν τραπεζική χρηματοδότηση, σε περίπτωση ανατροπής των δεδομένων ή αποτυχίας».

Από την πλευρά της, η ανώτερη γενική διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένη Βρεττού, επεσήμανε πως οι τράπεζες δίνουν δάνεια, αλλά πρέπει να δανειοδοτούν με πιστοδοτικά κριτήρια. Σύμφωνα με την κα Βρεττού, τα business plans των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαίο να προστατευθεί ο κλάδος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Είναι σκόπιμο να αντιληφθούμε ότι ο ρόλος πελάτη – τράπεζας πρέπει να είναι συνεργατικός. Και ότι είναι διακριτός ο ρόλος μας: Είμαστε δανειστές και όχι μέτοχοι. Οι τράπεζες θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας για να γίνουμε καλύτερες, αλλά να είστε ρεαλιστές όταν έρχεστε να ζητήσετε δάνειο. Να στρεσάρετε τα επιχειρηματικά σας σχέδια, να μην έχετε ως πρώτο το αισιόδοξο σενάριο, αφήστε το καλύτερο να μας εκπλήξει όλους θετικά στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βρεττού, επισημαίνοντας ουσιαστικά στις επιχειρήσεις ότι έχουν υποχρέωση να συντάσσουν ρεαλιστικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, όταν ζητούν χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ