Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
8 Μαρ 2016

Πως ο αναπτυξιακός νόμος αλλάζει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Deals Επενδύσεις Συμφωνίες Επιχειρησεις Επιχειρήσεις | Οικονομία

 

Ο Αναπτυξιακός Νόμος, μέσω του οποίου σε βάθος τετραετίας αναμένεται να «πέσουν» στην ελληνική οικονομία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτόν 4,8 δις. ευρώ, έχει σταλεί στο Κουαρτέτο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί παράλληλα με το συνολικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας που θα κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών για έγκριση έως τα τέλη του μήνα, αν και υπάρχουν πιέσεις να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την εκπόνηση του Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Ζημιογόνες επιχειρήσεις

Επίσης εταιρίες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξη στον νέο Αναπτυξιακό νόμο αν και με βάση τις τελευταίες μελέτες που υπάρχουν το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες. Σε ότι αφορά το σκέλος των φοροαπαλλαγών αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ενώ θα σχηματίζεται και ειδικό αποθεματικό. Η ιδία συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική και  θα μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε θα μπορεί ο επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει και αφορολόγητα αποθεματικά.

Πλαφόν στην ενίσχυση

Τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει το επενδυτικό σχέδιο το οποίο είναι: έως 5 εκατ. ευρώ για επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο, ενώ οι δύο κλάδοι στους οποίους θα εστιαστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα είναι: Software Engineering made in Greece προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων ΤΠΕ,και αγροδιατροφική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι τον τουρισμό

Tα 8 καθεστώτα ενίσχυσης

  1.  Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού: Αφορά μηχανολογικό εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα και θα δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές, αλλά έχουν πολύ γρήγορες διαδικασίες.
  2. Γενική Επιχειρηματικότητα: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και μισθολογικό κόστος, για το σύνολο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 70% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
  3. Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ: Η επιχορήγηση είναι 70%, 100% οι φοροαπαλλαγές, leasing και μισθολογικό κόστος. Για την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
  4. Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ: Για μηχανήματα –εγκαταστάσεις η επιχορήγηση φθάνει 70%, προβλέπονται φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύεται το leasing και το μισθολογικό κόστος. Για την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να πάρουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
  5. Συνέργειες και δικτυώσεις clusters: Κοινές υποδομές 100% επιχορήγησης, φοροαπαλλαγές + leasing + μισθολογικό κόστος + εάν καινοτόμες και λειτουργικά.
  6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών: Προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.
  7. Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας: Θα γίνει προκήρυξη προκείμενου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην οποία βρίσκονται ή κάποιο Πανεπιστήμιο να καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός είναι να εγκριθεί μια τέτοια ομάδα ανά περιφέρεια.
  8.  Επενδύσεις μείζονος σημασίας (πάνω από 20 εκατ. ευρώ): Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ. Αφορά επενδύσεις για πάνω από 20 εκατ. ευρώ ενώ η προϋπόθεση είναι για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.

Επιπλέον θα κατατεθούν τρείς τροπολογίες για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, οι οποίες αφορούν στην εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, στη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα και στη μείωση των ορίων για στρατηγικές επενδύσεις (fast track)

Γεωγραφικά κριτήρια

Ορεινές περιοχές, περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης (πάνω από 30% από το 2001-2011), παραμεθόριες περιοχές, μικρά νησιά (429 Δημοτικές ενότητες, 42% του συνόλου μόλις 16% του πληθυσμού και 3% της χώρας) και τα 9 νησιά που δέχονται πίεση από την έλευση προσφύγων και επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε οργανωμένους υποδοχείς ΒΙΠΕ, χώροι καινοτομίας, κ.α.

Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται: Εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές σε όρους αύξησης της απασχόλησης, έχουν προκύψει από συγχώνευση (όχι από εξαγορές), ανήκουν στους κλάδους ΤΠΕ ή αγροδιατροφικό τομέα, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι συνεταιρισμοί – ΚΟΙΝΣΕΠ.

Είδη ενίσχυσης: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση, χρηματοδοτική μίσθωσης, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ταχεία αδειοδότηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress