Navigation
31
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Λίγα σύννεφα
7 Μαΐ 2015

Πως γύρισε το κλίμα και φτάσαμε σε συμφωνία με τους δανειστές

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Το δημοσίευμα-βόμβα των Financial Times για διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ ακολούθησε ένα δραματικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, όπου γινόταν λόγος για αδιέξοδο με ευθύνη των θεσμών, ενώ, το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έστειλε τελεσίγραφο μέσω της «Αυγής».

Τελικά, από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά παρατηρείται μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος με τους Θεσμούς και την Αθήνα να δείχνουν πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Το μεσημέρι, κι ενώ τα μηνύματα που έρχονταν από τις Βρυξέλλες καλούσαν τον πρωθυπουργό να διαβεί τις «κόκκινες γραμμές» του για να επέλθει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιδόταν σε μπαράζ επαφών.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ, δεν αποκλείεται άμεσα να επικοινωνήσει τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον είναι η κοινή δήλωση που υπογράφει ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν και στην οποία γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά σε όλες, σχεδόν, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και (πιο ήπια) στα εργασιακά, ενώ, για πρώτη φορά αναγράφεται η λέξη-ταμπού «αξιολόγηση».

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλεγε… κουβέντα μέχρι πρότινος για την αξιολόγηση και την ολοκλήρωσή της, καθώς, δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αναλυτικά το κείμενο:
«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Εκεί τα βρίσκουν Ελλάδα και δανειστές:

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε μπαράζ επαφών οι πληροφορίες από το Brussels Group ανέφεραν ότι δανειστές και Αθήνα κάνουν σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα-αγκάθια των προηγούμενων ημερών

Ειδικότερα φέρεται να υπάρχει σύγκλιση σε:

  • ΦΠΑ
  • Ιδιωτικοποιήσεις
  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • «Κόκκινα» δάνεια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict