Navigation
15
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
10 Φεβ 2015

Πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο φοροδιαφυγής μέσω της HSBC

HSBC Κόσμος

Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας, της επιχείρηση SwissLeaks, δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο στην κορυφή του παγόβουνου, διαβεβαιώνει σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC αρμόδιος για θέματα πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.

Τα δημοσιεύματα δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα επέτρεπε συστηματικά στους πελάτες της να σηκώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες μετρητών (σε νομίσματα που είχαν μικρή χρήση στην ίδια την Ελβετία), διευκόλυνε πρακτικές για παράκαμψη των ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών, και συμβούλευε τους ξένους πελάτες της πώς να ξοδεύουν το μαύρο χρήμα, παρακάμπτοντας τους φορολογικούς ελέγχους των χωρών τους.

Η πιο απλή και διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιούσε η τράπεζα ήταν να τους δίνει ξένες πιστωτικές κάρτες, ώστε να ξοδεύουν το μαύρο χρήμα από το εξωτερικό, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Τα αρχεία δείχνουν ότι η τράπεζα είχε δοσοληψίες με δεκάδες φοροφυγάδες που διώκονταν ποινικώς – ανάμεσά τους εμπόριους όπλων και λαθρεμπόρους ναρκωτικών – περιέχοντας τα ονόματα, τις εθνικότητες, τις πληροφορίες του λογαριασμού, και τα τεράστια ποσά των καταθέσεων.

Στις σημειώσεις φαίνεται ότι η τράπεζα προσέφερε στους πελάτες μια ποικιλία από χρηματοπιστωτικά προϊόντα, με σκοπό την απόκρυψη της περιουσίας τους από την εφορία: εταιρείες-βιτρίνες, καταπιστεύματα, και διάφορους τρόπους για την απόκρυψη της κυριότητας των λογαριασμών.

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος” των πληροφοριών τις οποίες εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. “Η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες ακόμη», προσθέτει.

Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η εφημερίδα Le Monde λέει πως εντόπισε, ο Φαλσιανί υποστηρίζει: «Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου… Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου».

Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο κέντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, «είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες… Μιλάμε για μια βιομηχανία».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νοιμοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση Καϊζάκ και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως “οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο”.

Ο Φαλσιανί δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος» ώστε να «προχωρήσει η δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, η φοροδιαφυγή είναι «ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο ακόμη σήμερα δεν έχει επαρκώς προβληθεί».

«Κατ’ αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», προσθέτει. «Όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ