Navigation
15
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
19 Φεβ 2015

Πως είδαν τα ΜΜΕ την αίτηση παράτασης του προγράμματος

Κυβέρνηση Κόσμος

Οι εξελίξεις στη μαραθώνια διαπραγμάτευση Ελλάδας – εταίρων απασχολούν τον διεθνή Τύπο. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Süddeutsche Zeitung: Η κυβέρνηση θέλει να δείξει οτι διαπραγματεύεται σκληρά

«Η Αθήνα χρειάζεται μία μέρα επιπλέον» προκειμένου να υποβάλει το πολυαναμενόμενο «αίτημα για παράταση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung.
Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στέκεται στη δημοσίευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των εγγράφων από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στο πλαίσιο των δύο Eurogroup που προηγήθηκαν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για μία «ασυνήθιστη κίνηση», η οποία προκάλεσε ενόχληση σε διπλωματικούς εκπροσώπους των Βρυξελλών. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι:

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα και αριθμητικά δεδομένα».

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος αναφέρει ότι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δημοσίευσε τα εμπιστευτικά έγγραφα για εσωπολιτικούς λόγους. «Θέλει να δείξει στους πολίτες ότι “η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά” και ταυτόχρονα να τους προετοιμάσει για το ότι πρέπει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις».

FAZ: Η Ελλάδα πιστεύει οτι μπορεί να κοροϊδεύει τους εταίρους

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκεί σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι προκαλεί με τη στάση της αβεβαιότητα στους ευρωπαίους εταίρους της. Στο σχόλιό της επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να εμπαίζει τους εταίρους της. Άλλοτε κάνει κατάχρηση της σκηνής των Βρυξελλών για θεατρικές εμφανίσεις, άλλοτε δίνει δείγματα για αλλαγή προγράμματος και μετά αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή. Αυτό δεν είναι σοβαρό».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει στις οικονομικές της σελίδες ότι η Ελλάδα «προκαλεί νευρικότητα σε κεντρικούς τραπεζίτες». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «σε κύκλους κεντρικών τραπεζών ένα Grexit θεωρείται στο μεταξύ πιθανό».

Die Zeit: Δεν είναι διέξοδος το Grexit

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «δεν είναι διέξοδος», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Το Grexit δεν θα απέφερε πολλά – εκτός από ανυπολόγιστους κινδύνους για τους υπόλοιπους (σ.σ. εταίρους της Ελλάδας). Οι μονομάχοι – η Ευρωζώνη και η Αθήνα – το γνωρίζουν», γράφει. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα είναι η πρώτη που θα υποχωρήσει και σχολιάζει ότι ο πιο έξυπνος χειρισμός θα είναι «να συνδυαστεί η βοήθεια (σ.σ. προς την Ελλάδα) με σκληρότητα».

Handelsblatt: Ελλάδα, μια χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Για «μία χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και σε αυτό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία «σιωπηρή έφοδος», υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες αποσύρουν καθημερινά εκατομμύρια από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».

Jyllands-Posten: Οι Έλληνες συνεχώς υπενθυμίζουν πως γέννησαν την δημοκρατία
Άκρως επικριτικό το σχόλιο της Jyllands-Posten από τη Δανία, η οποία υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες σπάνια χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίσουν ότι η χώρα τους είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, «γεγονός είναι ότι σήμερα κυριαρχεί στην Ευρώπη ιδιαίτερη κόπωση, εξαιτίας του ότι 11 εκατομμύρια Έλληνες μπόρεσαν να κυριεύσουν για τόσο μεγάλο διάστημα την πολιτική ημερήσια διάταξη σε μία ένωση (σ.σ. Ε.Ε.) με περισσότερους από 500 εκατομμύρια κατοίκους. (…) Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο, αποτελεί ελπίδα ότι αυτή η μακρά πολιτική φάρσα θα λάβει σύντομα τέλος».

El Pais: Μπορεί να υπάρξουν οφέλη για όλους
Η ισπανική El Pais εκτιμά ότι η γενναιοδωρία των εταίρων προς την Αθήνα μπορεί να έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει: «Αν η Ελλάδα συγκεκριμενοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια, η Ε.Ε. θα όφειλε να φανεί ελαστική. Η Αθήνα έχει κάνει ευρείες παραχωρήσεις, αλλά πρέπει ακόμη να εξηγήσει πως θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία ή να εκσυγχρονίσει τη δικαιοσύνη. Αν συμβεί αυτό, τότε το Eurogroup θα όφειλε να απαντήσει σε φιλικό τόνο».

Bloomberg: Καταστροφική ενδεχόμενη άρνηση της Γερμανίας

‘Οσον αφορά το  Bloomberg εκτιμά πως η άρνηση της Ε.Ε. να συμφωνήσει με την Αθήνα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Όπως σημειώνει, αν το αδιέξοδο καταλήξει σε καταστροφή, θα ευθύνονται περισσότερο η Γερμανία και οι υποστηρικτές της παρά η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτε», το Bloomberg επισημαίνει τη βλακώδη αυστηρότητα της Γερμανίας που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει απροκάλυπτα όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της και σημειώνει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «φαίνεται ότι νομίζει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για την έλλειψη κρίσης τους».

«Ακόμη και με τα απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, είναι εντυπωσιακή η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Ως προς την ουσία, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν σε τίποτε – παρά ταύτα, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μίας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται, ως εάν η διαφορά να ήταν τεράστια. Η Ε.Ε. δεν στηρίζει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της σε αρχές, αλλά στη σημασιολογία», γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

Όπως σημειώνει, αρχικά, η ευθύνη ήταν της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έδωσε παρακινδυνευμένες προεκλογικές υποσχέσεις και τις παρουσίασε στους εταίρους της στην Ε.Ε. ως μη διαπραγματεύσιμες. Έκτοτε, έχει υποχωρήσει πολύ, ιδιαίτερα με την άρση της απαίτησης για μεγάλες διαγραφές του χρέους, παρατηρεί το Bloomberg και σημειώνει πως η κυβέρνηση ζητεί πλέον ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με πιο ήπιους όρους και μία προσωρινή συμφωνία για να γεφυρώσει το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της σημερινής και της νέας συμφωνίας.

Με τη γερμανική κυβέρνηση να ηγείται της απαίτησης για αυστηρή συμμόρφωση, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως με κάποια ευελιξία, πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο. Εδώ είναι, λοιπόν, το παζλ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μίας παράτασης που θα αποτελεί γέφυρα σε ένα νέο πρόγραμμα και μίας παράτασης με ευελιξία, με την εκκρεμότητα της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα; Για έναν λογικό παρατηρητή, είναι πολύ μικρή για να ενδιαφερθεί. Εξαιτίας, ωστόσο, της διαφοράς αυτής, ό,τι και να μπορεί να είναι αυτή, το σύστημα του ευρώ απειλείται με διάσπαση. Είναι περίεργο ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράζουν όλο και περισσότερο απογοήτευση με το όλο σχέδιο;»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο παράλογη, επειδή οι λεπτομέρειες των όποιων προσωρινών όρων δεν ενδιαφέρουν, ούτως ή άλλως, πολύ. Αυτό που έχει σημασία είναι οι όροι της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, την οποία η Ε.Ε. αρνείται να συζητήσει έως ότου η Ελλάδα συνθηκολογήσει. «Η ανάγκη μίας νέας συμφωνίας δεν αμφισβητείται σοβαρά. Το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης επέβαλε με υπερβολική αυστηρότητα μία δημοσιονομική σύνθλιψη, η οποία δεν επέτρεψε την ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, το βάρος του χρέους της Ελλάδας δεν ήταν δυνατό να μειωθεί, όπως ήταν ο στόχος, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το λάθος αυτό έχει αναγνωρισθεί ευρύτερα, μεταξύ άλλων και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ενός από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου) και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.»

Όπως τονίζεται στο άρθρο, η διαμόρφωση των νέων όρων δεν θα είναι εύκολη, αλλά το επιχείρημα για ένα πιο ήπιο πρόγραμμα είναι συντριπτικό. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη υποφέρει πολύ. Το ΑΕΠ είναι 25% χαμηλότερο από το υψηλό του επίπεδο πριν την κρίση και η ανεργία βρίσκεται στο 25%. Η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος, αν και απέχει πολύ από το να είναι πλήρης, ήταν εντυπωσιακή, γράφει το πρακτορείο.

«Η Ελλάδα κατάφερε να έχει την ισχυρότερη κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση στην Ευρωζώνη, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχε την ασθενέστερη. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα», ανέφερε το ΔΝΤ το περασμένο καλοκαίρι. Εξαιρετική για ένα λάθος. Και μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος χωρίς τροποποίηση θα υποχρέωνε την Ελλάδα να κάνει ακόμη πιο σφιχτή τη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα δύο έτη, παρατηρεί το Bloomberg και σημειώνει: Στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, οι ψηφοφόροι απέρριψαν σωστά αυτή τη ζοφερή προοπτική – εκλέγοντας την αριστερή κυβέρνηση που η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ βρίσκουν τώρα τόσο ενοχλητική.

«Η βλακώδης γερμανική αυστηρότητα απαιτεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει απροκάλυπτα όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Αυτό είναι καλό για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να νομίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για την έλλειψη κρίσης τους. Εάν αυτοί και η δημοφιλής νέα κυβέρνησή τους ταπεινωθούν, ένα ακροδεξιό κόμμα, ακόμη λιγότερο αποδεκτό στην υπόλοιπη Ε.Ε., είναι έτοιμο να επιχειρήσει», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Και καταλήγει, εκτιμώντας πως παραμένει ο κίνδυνος μία οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, που μπορεί να αποφευχθεί, θα θέσει σε νέα δοκιμασία τις άλλες χώρες του ευρώ. «Η άρνηση της Ε.Ε. να συμφωνήσει με την Ελλάδα – να δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις αντί να ζητά μία χωρίς όρους παράδοση – δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν υπάρχει ανάγκη το αδιέξοδο να καταλήξει σε καταστροφή. Εάν αυτό συμβεί, η Γερμανία και οι υποστηρικτές της θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από την Ελλάδα.»

Wall Street Journal: Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict