Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
4 Ιούν 2015

Πως είδαν στη Γερμανία τη συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ

Γερμανικά ΜΜΕ Οικονομία

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«”Εποικοδομητικές” συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα» τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της Die Welt.Η εφημερίδα σημειώνει πως «οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα περικοπών δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρόσφεραν καμία πρόοδο», αλλά παρόλα αυτά «οι συμμετέχοντες τις χαρακτήρισαν εποικοδομητικές».

Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, οι προτάσεις των πιστωτών ήταν αντίθετες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλά σημεία, όμως η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει την πίεση, να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων. Γίνονται διεργασίες ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση με την οποία θα συμφωνούν οι 19 χώρες μέλη και οι τρεις θεσμοί».

Σε δεύτερο άρθρο της η Welt υπογραμμίζει ότι «οι πιστωτές έφτασαν στις κόκκινες γραμμές τους», εξηγώντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι θεσμοί κινήθηκαν λίγο προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και είναι πλέον έτοιμοι να δεχθούν μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις. Όμως οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά η μία από την άλλη, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους. «Δεν πιστεύω ότι οι πιστωτές μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο. Φτάσαμε στις κόκκινες γραμμές μας», σχολίασε μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Τη δήλωση του Τσίπρα ότι απορρίπτει το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων προτάσσει η εφημερίδα Die Zeit, σύμφωνα με την οποία κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος».

«Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά σε μια λύση.

Σε ανάλογο ύφος είναι και το δημοσίευμα της οικονομικής Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα υπήρξαν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης. Πάντως η εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών μετά τη συνάντηση, οι οποίοι επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

«Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης θα παραμείνει σε ισχύ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει για τον Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε σχέση με κάποιες προεκλογικές του υποσχέσεις», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Έδωσε στους ανθρώπους πάρα πολλές ελπίδες, πάρα πολλές κενές υποσχέσεις», πρόσθεσε ο Βέμπερ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι οι πιστωτές της Αθήνας αναζητούν μια συμβιβαστική λύση. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι, εκτίμησε ο ίδιος, το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πει στους πολίτες του ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

Η Handelsblatt αναφέρεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν α υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, η οποία παρατηρεί: «Λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος». Η FAZ κάνει ειδική μνεία και στην απάντηση του Αλ. Τσίπρα όταν μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ ερωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή. «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη, σχολιάζει τέλος το περιοδικό Spiegel. «Ήταν μια καλή συνάντηση», δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «σε μερικές ημέρες».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict