Navigation
28
Φεβ
location
Αθήνα
15oC
Λίγα σύννεφα
27 Ιούλ 2015

Πως είδαν οι επιχειρήσεις τη χαλάρωση του ελέγχου κεφαλαίων

Κορκίδης Οικονομία

Θετικά αξιολογεί η ΕΣΕΕ τα μέτρα εξομάλυνσης της λειτουργίας της αγοράς και της ροής του εξωτερικού εμπορίου, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του διοικητή, υπουργών της κυβέρνησης, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και υπηρεσιακών στελεχών.

Όπως τονίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η σημαντικότερη χαλάρωση των capital controls είναι η αύξηση του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που θα εγκρίνονται από κάθε τράπεζα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ τα αιτήματα θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από την τραπεζική αργία.

Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας, φαίνεται να είναι αποδεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και αναμένεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα στοχεύει στη διευκόλυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των capital controls, σημειώνει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή χαλάρωσης των μέτρων που αποφασίστηκαν μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται από εισαγόμενες πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορές κ.α.

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, γίνονται διευκολύνσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ημερησίως για τις ναυτιλιακές εταιρείες και κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλληλα την δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.

Η ΕΣΕΕ ευελπιστεί στη συνέχιση της άρσης των περιορισμών, ενώ εκκρεμεί το αίτημα για δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς έως 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα.

Επίσης,  ζήτησε από τις υπηρεσίες της ΤτΕ να ενημερώσει εγκαίρως με εγκυκλίους τα 2.500 υποκαταστήματα για τις τραπεζικές εργασίες που είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Τέλος αναμένει τις νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα επιλύονται τα πρακτικά προβλήματα που βεβαίως συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά, στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Επιτέλους, τα νέα είναι καλά, αφού από πλευράς εγκρίσεων υπάρχει χαλάρωση και έτσι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα απαραίτητα για την εποχή ποσά των εισαγωγών, σχεδόν στα επίπεδα της περιόδου πριν τα capital controls», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ