Navigation
25
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Αραιή συννεφιά
11 Φεβ 2015

Πως εφαρμόζει τη θεωρία των παιγνίων ο Βαρουφάκης και το Eurogroup

θεωρία παιγνίων Οικονομία

Στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, εκτός από τις εντυπώσεις, (αφού οι αποφάσεις θα ληφθούν από το τακτικό), αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές, είναι εάν η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχισθεί με τον ίδιο σκληρό τρόπο που υποδεικνύουν οι κανόνες της Θεωρίας των Παιγνίων.

Πρώτη η EKT ενεργοποίησε το «game of chicken»

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή έγιναν στη βάση της θεωρίας των παιγνίων. Αυτό φάνηκε περισσότερο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “άνοιξε τις θύρες των συνομιλιών” και ότι είχε να πει, δεν το έλεγε στις κλειστές αίθουσες, αλλά στους δημοσιογράφους και στις κάμερες.

Ενεργοποίησε έτσι, έναν απροσδόκητο για τους “αντιπάλους” της παίχτη, και αυτός είναι το ευρύ κοινό, σε διεθνή, μάλιστα, κλίμακα.

Στις έως τώρα κινήσεις στρατιγηκής, η πρώτη “σπασμωδική” κίνηση, εκδηλώθηκε από την ΕΚΤ τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης.

Η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης ήρξατο χειρών αδίκων, στοχεύοντας στον αιφνιδιασμό του αντίπαλου.

Ωστόσο, ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει αυτή την ενέργεια σε συνέντευξή του στον Αnt1 στις 9 Δεκεμβρίου, όπου έκανε ειδική αναφορά στον πιεστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΚΤ, με μοχλό τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η ενέργεια της ΕΚΤ, σηματοδότησε το μέρος εκείνο, του παιχνιδιού (εντός του επιστημονικού πεδίου του Γ. Βαρουφάκη που θεωρείται σήμερα “μέτρ” της θεωρίας των παιγνίων) που λέγεται: game of chicken.

«Το παιχνίδι του δειλού» ξεκίνησε.

Σ’ αυτό το σημείο απαιτείται, κυρίως ψυχραιμία, καθαρή σκέψη και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές.

Όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την υπεύθυνη αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, τους ίδιους τους πολίτες και κυρίως τους αντιπάλους οι οποίοι θα έχουν τον κύριο λόγο στο σημερινό Eurogroup.

Στο game of chicken, οι παίκτες δεν θα ήθελαν να κάνουν υποχώρηση, όμως το χειρότερο αποτέλεσμα επέρχεται αν κανένας από τους δύο δεν δεχτεί να υποχωρήσει.

Η ονομασία οφείλεται σε ένα αμερικάνικο παιχνίδι «κόντρας» με δύο αυτοκίνητα που κινούνται αντιμέτωπα κι έχει παρουσιαστεί πολλάκις στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Αν κανένας δεν στρίψει το τιμόνι, θα υπάρξει σύγκρουση με ολέθρια αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, όποιος στρίψει πρώτος, θεωρείται δειλός.

Είναι δηλαδή η «κότα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Στο τέλος όμως και οι δύο έχουν γλυτώσει…

H θεωρία παιγνίων ξεκίνησε ουσιαστικά το 1928, όταν ο ουγγρικής καταγωγής μεγάλος μαθηματικός John von Neumann δημοσίευσε το θεμελιώδες θεώρημα «μηδενικού αθροίσματος» στο οποίο η απώλεια ενός παίκτη είναι ίση με το κέρδος ενός δεύτερου.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον von Neumann σε συνεργασία με τον Oskar Morgenstern, όταν το 1944 δημοσίευσαν τη «Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά» για να μελετήσουν ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, όπου το καλύτερο που μπορεί να πετύχει κανείς εξαρτάται από το τι θα κάνει ο αντίπαλος.

Έκτοτε η θεωρία παιγνίων εφαρμόστηκε σε ένα μεγάλο εύρος πεδίων (ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δύο μείζονες «παίκτες»), που εκτείνεται από τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πολιτική και την οικονομία ως τη βιολογία, την κοινωνική ψυχολογία και τη φιλοσοφία, χωρίς να παραλείπονται τα διαδικτυακά παιχνίδια στον κυβερνοχώρο και τις συνέπειές τους.

Ισορροπία Nash

Ένα μέγεθος που θα προσδιόριζε τον σκοπό ενός παίκτη είναι η λεγόμενη «ισορροπία Nash», μια έννοια που οφείλεται στον νομπελίστα μαθηματικό και οικονομολόγο John Nash, η τυραννισμένη ζωή του οποίου αποτέλεσε το θέμα της γνωστής ταινίας «Ένας υπέροχος άνθρωπος»

«Οι δύο κρατούμενοι και το… χαμένο όφελος»

Αυτό φαίνεται στο φημισμένο «δίλημμα του κρατούμενου».

Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για κάποια παράβαση που έκαναν από κοινού.

Οι δύο ύποπτοι κρατούνται σε διαφορετικά δωμάτια για ανάκριση, χωρίς να είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αν ο ένας εξ αυτών ομολογήσει, ενώ ο άλλος κρατήσει το στόμα του κλειστό, τότε αυτός που ομολόγησε θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο άλλος που κράτησε το στόμα του κλειστό θα καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Αν και οι δύο ομολογήσουν (προδίδοντας έτσι ο ένας τον άλλον), τότε θα καταδικαστούν σε φυλάκιση δύο χρόνων ο καθένας.

Αν, τέλος, και οι δύο κρατήσουν το στόμα τους κλειστό (ουσιαστικά συνεργαζόμενοι), τότε θα καταδικαστούν σε φυλάκιση ενός χρόνου ο καθένας.

H ισορροπία Nash υπάρχει όταν και οι δύο ύποπτοι ομολογούν, αν και η περίπτωση που συνεργάζονται κρατώντας το στόμα τους κλειστό έχει καλύτερη ανταπόδοση για τον καθέναν τους.

Ο master της θεωρίας δοκιμάζεται στην… πίστα των παιγνίων

Το businessinsider χαρακτήρισε τον Βαρουφάκη «γκουρού» της θεωρίας των παιγνίων. Όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέχει τον τίτλο από το 2007 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο: «Θεωρία παιγνίων», η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες.

Συνοψίζοντας την Οικονομική Θεωρία ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε:

«Η οικονομική επιστήμη παίζει τον ρόλο σήμερα που στον Μεσαίωνα έπαιζε η μελέτη των Γραφών. Γιατί όπως στον Μεσαίωνα δεν μπορούσες να συμμετάσχεις στον δημόσιο διάλογο για τα τεκταινόμενα αν δεν ήξερες “τας Γραφάς”, έτσι και σήμερα πρέπει να ξέρουμε κάποιες βασικές αρχές Οικονομικής Θεωρίας, και βασικά να αναγνωρίζουμε τα τρωτά της, ώστε να μπορούμε να συμμετάσχουμε στον διάλογο που αφορά τις ζωές μας».

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ