Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
16 Ιούλ 2018

Πολιτική ρήξη για τις συντάξεις!

Συντάξεις-Αυτιάς Νέα

Σε πολιτική διελκυστίνδα εξελίσσεται το θέμα των συντάξεων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έβγαλαν ξίφη, ενώ Μητσοτάκης, Γεννηματά και Κουτσούμπας «πέταξαν το γάντι» στην κυβέρνηση με «ρελάνς» τροπολογιών και νόμου για να μην μειωθούν, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε ευσχήμως… Η φράση του πρωθυπουργού ήταν «όλα στην ώρα τους!».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης τονίζει: «Ο κ. Τσίπρας μιλούσε επί 41 λεπτά στη Βουλή εναντίον της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ και μέσα σε αυτά δεν βρήκε 20 δευτερόλεπτα να πει αν θα την ψηφίσει. Δεν βρήκε 20 δευτερόλεπτα να κοιτάξει τους συνταξιούχους στα μάτια και να τους πει αν κόβεται ή όχι η σύνταξή τους. Αν φτάσουμε στις 15 Οκτωβρίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μοσκοβισί, ανακοινώσει ότι δεν κόβονται οι συντάξεις, προλαβαίνουν οι συνταξιούχοι να κάνουν επανυπολογισμό και ένσταση; Ο κ. Τσίπρας, με την άδεια του κ. Μοσκοβισί, κοροϊδεύει 2 εκατομμύρια συνταξιούχους».

Η Φ. Γεννηματά κάνει λόγο για «μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία, με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα και συμπρωταγωνιστή τον κ. Καμμένο, σε πλήρη συνεννόηση και εναλλασσόμενους ρόλους. Όμως δεν μπορούν να σκηνοθετήσουν ούτε την αποχώρησή τους με αξιοπρέπεια».

Αλλά και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει: «Αν θέλει η κυβέρνηση και μπορεί, ας κάνει πράξη την πρόταση της ΝΔ να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν τις μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε την ανακούφιση του λαού και των εργαζομένων, μπορεί να ψηφίσει τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».

Η κυβέρνηση

Να επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός για το θέμα των συντάξεων είχε πει στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα: Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα να μην εφαρμόστε. Αποδείξατε σε κάθε συνταξιούχο τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία. Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: Όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για μας».

«Το θέμα των συντάξεων δεν λύνεται ανάμεσα σε ένα τσιγάρο κι έναν καφέ, θέλει σοβαρή μελέτη και, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όλα θα γίνουν στην ώρα τους», απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Αλλά και ο Ν. Παππάς τονίζει ότι «σε περίοδο προγραμμάτων έχει οικοδομηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αφορά 700.000 συμπολίτες μας, 80% των αυτοαπασχολούμενων πληρώνουν λιγότερο εισφορά απ’ ό,τι συνέβαινε πριν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες». «Στην πορεία της διακυβέρνησής μας η ανεργία έπεσε 7 μονάδες και στην επόμενη τετραετία αισιοδοξούμε ότι θα πέσει κάτω από το 10%», ανέφερε. «Από τα τέλη του 2016 το ΔΝΤ ζητούσε επίμονα περικοπή 1% από τις συντάξεις και 1% από το αφορολόγητο. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΝΔ μας εγκαλεί ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια και ότι πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση. Ωστόσο, όταν κερδίσαμε τα αντίμετρα, προσπάθησαν να τα μηδενίσουν», συμπλήρωσε.

Απώλειες 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, οι πραγματικές απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις μνημονιακές πολιτικές κατά την περίοδο 2010-2016 ανέρχονται σε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ.

Ως βασικές αιτίες στη μελέτη αυτή αναφέρονται οι εξής:

1. Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 26 δισ. ευρώ. Από τα 31 δισ. ευρώ των αποθεματικών προ PSI, εκτιμάται ότι σήμερα έχουν απομείνει μόνο 5-6 δισ. ευρώ!

2. Η αύξηση της ανεργίας κατά 12 μονάδες (παλιότερα μέχρι και 17!), με κάθε μία μονάδα να στερεί κατ’ έτος τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ σε εισφορές από το σύστημα.

3. Η ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 28 μονάδες, με κάθε μία από τις οποίες να στερεί 150 εκατ. ευρώ σε εισφορές κατ’ έτος από το σύστημα.

4. Η μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ (μεικτά) για τους πάνω από 25 ετών εργατοϋπαλλήλους.

5. Η μείωση του κατώτατου μισθού στα 510 ευρώ (μεικτά) για τους κάτω των 25 ετών εργατοϋπαλλήλους.

6. Οι προσωρινές μορφές απασχόλησης της νεανικής ευελιξίας και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ των 490 και 427 ευρώ (μεικτά) αντίστοιχα, οι συμβάσεις voucher, επιταγές εργασίας και youth guarantee.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 629.000 εργατοϋπάλληλοι σε σύνολο 2.071.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται σήμερα με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, ακριβέστερα με 385 ευρώ μεικτά.

7. Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 900 εκατ. ευρώ για το έτος 2010, κατά 1,1 εκατ. ευρώ για το έτος 2011, κατά 1,3 δισ. ευρώ για το έτος 2012, κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2013, κατά 2,1 δισ. ευρώ για το 2014, κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, κατά 1,3 δισ. ευρώ για το 2016, κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2017 και κατά 1 δισ. ευρώ το 2018.

8. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, με απώλειες για τα Ταμεία που ανέρχονται ετησίως περίπου στα 250 εκατ. ευρώ (Ν. 4046/2012 και Ν. 4093/2012, σελ. 5.608).

9. Η μείωση των εργοδοτικών και των εργατικών εισφορών κατά 3,9% (Ν. 4254/2014, παρ. ΙΑ.3, σελ. 1.427), που –σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 (Ν. 4263/2014, σελ. 42, Πίνακας 3.7)– στερεί περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα.

10. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικούρησης, που στερεί πόρους τουλάχιστον 400-700 εκατ. ευρώ ετησίως από το σύστημα (Ν. 4254/2014, σελ. 1.427).

11. Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, που στερεί κατ’ έτος από το σύστημα 2 δισ. ευρώ.

12. Η εκτίναξη όλων των μορφών της μερικής απασχόλησης, που στερεί από τα Ταμεία 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

13. Η απώλεια πάνω από 1 δισ. ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση-αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, με την πρωτοφανή μείωση της αξίας των μετοχών τους.

14. Η δραματική απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς ανέρχεται στα 7-10 δισ. ευρώ! Η τριαρχία των δανειστών τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι διεκδικεί την περιουσία των Ταμείων.

Όλες οι παραπάνω συνέπειες του μνημονίου, συναθροιζόμενες, έχουν στερήσει από το ασφαλιστικό μας σύστημα, για τα έτη 2010-2016, πόρους ύψους πάνω από 80 δισ. ευρώ!

Δείτε τι έχασαν, όπως προβλέπεται στην Έκθεση του ΓΛΚ:

του Γιώργου Αυτιά

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict