Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
15 Σεπ 2015

Πoλ Καζάριαν: “Αξιοκρατία και όχι νεποτισμός”

japonica Οικονομία
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη της Japonica Partners με συμμετοχή προσωπικοτήτων της διεθνούς οικονομίας και δικών της στελεχών, με στόχο, «να ανακοινώσει επίσημα την υποστήριξή της για τον διορισμό ενός Υπουργού Οικονομικών “5-αστέρων” για την Ελλάδα». H Japonica είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων στον κόσμο.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο ιδρυτής της εταιρείας Πoλ Καζάριαν δήλωσε ότι το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι «η αξιοκρατία και όχι ο νεποτισμός» . Ο ίδιος σχολίασε ότι η επιλογή ενός «υπουργούς Οικονομικών πέντε αστέρων είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα». 
Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης ο αναπληρωτής καθηγητής του Harvard Γιώργος Σεραφείμ τόνισε τη σημασία ενός Υπουργού που θα μπορεί να αναλύει τα οικονομικά δεδομένα και να λαμβάνει αποφάσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να μπορεί να μετράει και να αναλύει το έλλειμμα και το χρέος με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τους διεθνείς Θεσμούς με τους οποίους συνεργάζεται η Ελλάδα.
O οικονομικός διευθυντής της Japonica  Κρίστοφερ Μαγκάριαν κάλεσε το κοινό να συμμετέχει στην εκστρατεία πολυμέσων, η οποία επικεντρώνεται στην παρουσίαση ενός πίνακα για την αξιολόγηση του βαθμού εξειδίκευσης και των ικανοτήτων των υποψηφίων, για την θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος, στη βάση μιας κλίμακας από 1 ως 5 αστερια.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει ολοσέλιδες ανακοινώσεις σε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες (FinacialTimes, New York Times,  Wall Street Journal, κλπ) καθώς και στα κορυφαία ελληνικά μέσα ενημέρωσης.. Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τρεις τομείς εξειδίκευσης (Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Μάνατζμεντ) και τέσσερις τομείς ικανοτήτων, γνωστούς ως «MACC» (μέτρηση, ανάλυση, δημιουργία πλούτου, επικοινωνία). Μπορείτε να βρείτε τον εν λόγω πίνακα κατάταξης στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.MostImportantReform.info.

 «Είναι σοκαριστικό να μαθαίνουμε ότι ύστερα από 15 χρόνια στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν ελεγμένο ισολογισμό. Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναφέρει αριθμούς, που από άποψη διαφάνειας και διακυβέρνησης, είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που παράγονται με τη χρήση λογιστικών συστημάτων σύμφωνα με την απλογραφική μέθοδο, τα οποία συστήματα όπως είναι γνωστό δημιουργούν υψηλά επίπεδα διαφθοράσ και είναι αναποτελεσματικά» δήλωσε εκπρόσωπος της Japonica Partners.

Η εταιρεία σημειώνει επίσης τα εξής:

«Με την απλογραφική λογιστική, σε αντίθεση με την διπλογραφική λογιστική, οι ακόλουθες ενέργειες μπορεί να μην έχουν την πραγματική και ακριβή επίπτωση στις οικονομικές καταστάσεις της κυβέρνησης: μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, υπερκοστολογήσεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή παραγραφή χρεών που οφείλονται στο Δημόσιο. Με τη μέθοδο λογιστικής σε βάση ταμειακών συναλλαγών, σε αντίθεση με τη μέθοδο λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση, δημιουργούνται δημοσιονομικές ψευδαισθήσεις δια της υποκριτικής χειραγώγησης των ταμειακών ροών, ιδιαίτερα όταν δεν αναγνωρίζονται μελλοντικές δεσμεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση με βάση μια απόφαση ή συγκριτικά από περίοδο σε περίοδο, αν δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός της μεταβολής της καθαρής αξίας στον ισολογισμό.

Η παγκοσμίως αναπαραγόμενη λύση είναι η χρήση των διεθνών λογιστικών προτύπων με διπλογραφική και δεδουλευμένη βάση (IPSAS/ IFRS). Tα πρότυπα IPSAS/ IFRS αποτελούν το θεμέλιο για τις ανεξάρτητα ελεγχόμενες οικονομικές καταστάσεις που ανιχνεύουν την διαφθορά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και παραθέτουν διεθνώς συγκρίσιμες και αξιόπιστες χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

 

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον έξι σχέδια για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, και κάθε φορά καταστρατηγούν την εφαρμογή τους με τον διορισμό μη ικανών  υπουργών οικονομικών με πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στον πίνακα αποτελεσμάτων. Για την αναδιάρθρωση ενός μη επιτυχημένο κράτους απαιτείται η ανασυγκρότηση του Δημοσίου, και η ιστορία έχει δείξει ότι για να υπάρξει θετική αλλαγή σε μια καταστροφική χρηματοδοτική κουλτούρα απαιτείται ο διορισμός ενός υπουργού Οικονομικών( «5-αστέρων») διεθνούς αναγνώρισης που θα συνδυάζει δυναμικά την εξειδίκευση στα xρηματοοικονομικά, τη λογιστική, και τη μάνατζμεντ, καθώς και να διαθέτει τις αναγκαίες ικανότητες «MACC».

 

Η Ευρώπη έχει να επιδείξει εντυπωσιακή ιστορία επί αιώνες στη χρήση της μεθόδου λογιστικής με διπλογραφική και δεδουλευμένη βάση που διαδόθηκε από υπουργούς Οικονομικών «5-αστέρων», ανεξαρτήτως εθνικότητας ()και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει το ειλικρινές ενδιαφέρον της στο να είναι ένα μέλος της Ευρωζώνης που συνεισφέρει επάξια , με το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών 5-«αστέρων», που θα χαίρει σεβασμού διεθνώς για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict