Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
4 Δεκ 2018

Ποιους εξοφλεί η κυβέρνηση και ποιοι είναι… στην απέξω

ευρώ1 Νέα

Προτεραιότητα σε επιστροφές φόρων και διορισμούς δίνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, ενώ αφήνει στο… περίμενε όσους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και περιφρονεί τις ιδιωτικές εταιρείες που προμηθεύουν το Δημόσιο!

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Προϋπολογισμού, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι αρμόδιοι φορείς δεν εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους στον βαθμό που θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυστηρή οδηγία των δανειστών για να γίνει κάτι τέτοιο έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ένα μέρος της τελευταίας δόσης που λάβαμε το καλοκαίρι πρέπει να διοχετευτεί στην εξόφληση υποχρεώσεων. Σημειωτέον ότι η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές και… αντίδωρο της κυβέρνησης προς τους δανειστές για το “πάγωμα” της περικοπής των συντάξεων από την πλευρά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την πρώτη δόση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και το επιτοκιακό μπόνους για τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει μαζικά τα οφειλόμενα προς τους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αιτήσεις απονομής, λίγο πριν από τις εκλογές (…), ενώ προς το παρόν τακτοποιεί τις οφειλές προς τους φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου και βεβαίως κρατάει… καβάτζα για διορισμούς. Στο δεκάμηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στο 1,346 δισ. ευρώ και ήταν θεαματικά αυξημένες κατά 354 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ότι… λεφτά υπάρχουν!

Ουσιαστικά, οι κινήσεις αυτές δείχνουν μια… προτίμηση εν όψει και προεκλογικής περιόδου, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές προς τους ιδιώτες και ειδικότερα εργολάβους, φαρμακοβιομηχανίες, γιατρούς, εταιρείες ιατρικού υλικού κ.λπ. Πιο χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο με τις οφειλές παρελθόντων ετών προς ιδιώτες, οι οποίες παρέμειναν «παγωμένες» στα 765 εκατ. ευρώ, καθώς δεν δόθηκε ούτε… σεντ! Επιπλέον, το ίδιο συνέβη και με το ποσό που προορίζεται για εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς εκταμιεύτηκαν 517 εκατ. ευρώ, όσα ακριβώς ήταν και στο τέλος του εννιαμήνου αλλά και του οκταμήνου! Ουσιαστικά, από τον Ιούλιο έχουν «παγώσει» όλες οι πληρωμές σε νέους συνταξιούχους, κάτι που προφανώς εντάσσεται στον σχεδιασμό για να δοθούν τα χρήματα προεκλογικά. Στόχος είναι η βελτίωση των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης σε αυτήν την κατηγορία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται δημοσκοπική κατάρρευση.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, προκύπτει ότι το υπερ-πλεόνασμα των 6,435 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,749 δισ. ευρώ) λειτουργεί ως… μαξιλάρι ασφαλείας εν όψει εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση να διοχετεύει χρήμα σε ομάδες υψηλού εκλογικού ενδιαφέροντος! Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν να βρίσκονται στην… προκρούστεια κλίνη οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΔΕ παρουσιάζει υστέρηση κατά 1,321 δισ. ευρώ καθώς οι πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 2,089 δισ. ευρώ και θα κλείσει σε νέα χαμηλά επίπεδα έτους, έναντι ετήσιου στόχου 6,75 δισ. ευρώ.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict