Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
7 Ιούν 2017

Ποιος λέει την αλήθεια για τον «θρίαμβο του ΕΣΠΑ»;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Διθυραμβική ανακοίνωση ετοιμάζεται να εκδώσει ο αναπληρωτής Υπουργός ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλατεία Συντάγματος όπου εδρεύει το Υπουργείο Οικονομίας, για να «ενημερώσει» τους έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα βγήκε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το 2016.

Την ίδια ακριβώς μέρα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, δημοσιεύει αναλυτικότατη ανακοίνωση με την οποία αποδεικνύει ότι

 • «μόλις μία (1) από τις 23 προγραμματισμένες δράσεις ΕΣΠΑ έχει προκηρυχθεί»

και ότι

 • «σε μια εποχή έντονης έλλειψης ρευστότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδεικνύεται ανίκανη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της και να προωθήσει εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ποια λοιπόν είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια αυτή τη φορά δεν βρίσκεται στη μέση. Ο Έλληνας πολίτης είναι έρμαιο των επιτηδείων στο παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας, θύμα της παραπλάνησης και της δημαγωγίας.

 • Η αλήθεια είναι ότι το 2015, οι κακοί Ευρωπαίοι δανειστές συμφώνησαν να δώσουν –προκαταβολικά- στην Ελλάδα 1 δις Ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για να χρηματοδοτηθούν τα νέα ταμεία και οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας.
 • Η εθνική συμμετοχή μηδενίσθηκε και η Ελλάδα όφειλε να «αξιοποιήσει», μέσα στο 2016, κάθε ένα ευρώ από αυτό το δισεκατομμύριο.

Την λύση έδωσε η μετάταξη προγραμμάτων από το παλιό ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όλα τα μεγάλα έργα που δεν μπόρεσε η Ελλάδα να υλοποιήσει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, πέρασαν στο νέο πρόγραμμα 2014-2020 με την διαδικασία του «phasing».

 • Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ονομάζουν αυτή την μέθοδο ως «διαδικασία ολοκλήρωσης τμηματοποιημένων έργων (phasing) περιόδου 2007-2013».

Νέα έργα, νέες προτάσεις, νέα προγράμματα που να αντιμετωπίζουν τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας δεν υπάρχουν. Ακόμη και σήμερα αξιολογούνται, «ταξινομούνται» και θάβονται στα συρτάρια των γραφείων.

Η ανακοίνωση του βουλευτή κ. Χρ. Δήμα είναι αποκαλυπτική και αναλυτική:

Σύμφωνα με την έκδοση «Οδηγός Επιχειρηµατικότητας, Χρηµατοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Μάρτιος 2017), είχε προγραμματιστεί η έναρξη 17 συνολικά δράσεων:

 1. Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.
 2. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υφιστάμενων και νεοϊδρυόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).
 3. Αναβάθμιση εταιρειών franchising.
 4. Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση).
 5. Στοχευμένη ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού Θεατρικών και Κινηματογραφικών Αιθουσών και Αιθουσών Εικαστικών Τεχνών για την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 6. Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
 7. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.
 8. Αναβάθμιση Μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
 9. Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ.
 10. Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος &διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας – Αναβάθμιση Υπηρεσιών Helpdesk Εξωστρέφειας.
 11. Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». (προκηρύχθηκε)
 12. Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομικών ιδεών” (Τεχνοβλαστοί Start up- Spin-off / Spin-out).
 13. Δημιουργία Θερμοκοιτίδων για την ενίσχυση start-up στις ΤΠΕ στον τομέα παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση.
 14. Προδημοσίευση Ειδικής Δράσης Ανοικτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό «Πολιτισμός, Πολιτιστική κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία».
 15. Βιομηχανικά και Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά.
 16. Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ.
 17. Ειδική δράση για τις υδατοκαλλιέργειες            .

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες τρεις δράσεις στις οποίες οι β’ κύκλοι είχαν προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του 2017 και δεν έχουν προχωρήσει.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β΄Κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή μέχρι σήμερα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι εντάξεις όλων των δικαιούχων του Α’ Κύκλου.
 1. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα – Β΄ Κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή που δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του Α’ Κύκλου.
 1. Αναβάθμιση πολύ μικρών &μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Σύμφωνα με το έντυπο, ο Β’ Κύκλος της δράσης θα υλοποιηθεί με διαθέσιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 140 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο). τη στιγμή που δεν έχουν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του Α’ Κύκλου.

 

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου (Ιούνιος 2017) έχουν ανακοινώσει ότι «θα» προκηρυχθούν επιπλέον άλλες τρεις δράσεις:

 1. Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας- Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα
 1. Καινοτομικές συνεργατικές συστάδες επιχειρήσεων στους τομείς της RIS3 (Innovation Clusters)
 1. Competence Centers – Κέντρα Ικανοτήτων σε τομείς προτεραιότητας της RIS3

Από τα παραπάνω στοιχεία, είναι θλιβερό ότι παρά τον προγραμματισμό, μέχρι σήμερα μόλις μία στις είκοσι τρεις (1/23) δράσεις έχει προκηρυχθεί.

Ο κ. Δήμας καταλήγει ότι :

 • «Σε μια εποχή έντονης έλλειψης ρευστότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδεικνύεται ανίκανη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της και να προωθήσει εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με την ανικανότητά της ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας και την επισφάλεια σε χιλιάδες θέσεις εργασίας…»

Οι πολίτες κρίνουν ποιος λέει την αλήθεια με βάση την κατάσταση στο ταμείο της οικογένειας.

Κάποιοι πολίτες «βολεύτηκαν» παίρνοντας επιδόματα και «μικροπροκαταβολές» για έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Η Ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει με διορισμούς ημετέρων στους φορείς που ελέγχει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ