Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
5 Μαΐ 2015

Ποιος είναι ο  Eυκλείδης που έπεσε στην παγίδα του Γιάνη…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται στην πολιτική. Η ξαφνική αθόρυβη απόσυρση, του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» και η ανάληψη της ευθύνης συντονισμού από τον υπουργό αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο ίσως κρύβει μια μεγάλη παγίδα για τον τελευταίο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρξε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο «αριστερός ιπτάμενος Ολλανδός» Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά τις λαμπρές σπουδές του και την ευνοιοκρατική οικογενειακή καριέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρξε ανέκαθεν κομματικό στέλεχος με έντονη δράση .

Γι’ αυτό άλλωστε είχε εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξελέγη βουλευτής με τον θεαματικά υψηλό αριθμό 133.500 ψήφων, εξαργυρώνοντας όλες του τις τηλεοπτικές, κοινωνικές, ακαδημαϊκές, επικοινωνιακές δραστηριότητες.

  • Όταν ο έμπειρος Γιάνης διαπίστωσε ότι η τρίμηνη εκρηκτική διαπραγμάτευση και η αρνητική κριτική των ομολόγων του, «θαμπώνει» το υπέρλαμπρο άστρο του, αποφάσισε να αφήσει ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει τη διαδρομή.

Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμενε υπομονετικά στη σκιά του θορυβώδους υπουργού Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη να συναντάται με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Σαπέν στο Παρίσι, με τον αρκετό χιούμορ -και ειρωνεία- το κιτρινόμαυρο ριγέ κασκόλ του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων …

  • Τώρα ο κ. Τσακαλώτος καλείται να ολοκληρώσει μια οδυνηρή συμφωνία την οποία όμως προετοίμασε το υπέρλαμπρο άστρο της Κυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να δικαιολογήσει τους προηγούμενους κυβερνητικούς δηλώνοντας ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη…»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήκει στους ευνοημένους της περασμένης «επονείδιστης περιόδου». Καλοζωισμένος, καλοσπουδαγμένος και με γερό κομπόδεμα από τον μπαμπά του, ο γεννημένος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, γιός του Στέφανου Τσακαλώτου δεν θα έχει πρόβλημα να συνεννοηθεί με τον Γερούν Ντάιζεμπλουμ στην μητρική τους γλώσσα.

Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος αλλά και η… Σκωτσέζα σύζυγός του, η κυρία Heather D. Gibson,   δεν ένιωσαν -ούτε για κατ’ ελάχιστο- την τεράστια οικονομική, κοινωνική κι επαγγελματική κρίση που έπληξε την Ελλάδα αφού και οι δύο εισέπρατταν κανονικά τους παχυλούς μισθούς τους, όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «σύμβουλοι» και «ερευνητές».

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο Ευκλείδης χρειάσθηκε να δώσει πολλές δημόσιες εξηγήσεις για το γεγονός ότι είναι κάτοχος μεγάλης κινητής περιουσίας (μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ) τοποθετημένης σε ξένες τράπεζες από αυτές που ο ίδιος ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως «οικονομικούς δολοφόνους». Ήταν τον Δεκέμβριο του 2013 που ο κ. Τσακαλώτος με την ιδιαίτερη ξενική προφορά προσπαθούσε από τηλεοπτικών δεκτών να εξηγήσει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές δεν είναι δικές του, αλλά πρόκειται για χαρτοφυλάκιο του πατέρα του, στο οποίο έχει οριστεί ως συνδικαιούχος.

Έλεγε και ξανάλεγε τότε ότι τα ποσά που επενδύθηκαν δεν αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών δεν αποκτήθηκε καν από εμένα. Είναι αποταμιεύσεις του πατέρα μου, στις οποίες κάποια στιγμή έγινα συνδικαιούχος». Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «ουδέποτε ασχολήθηκα προσωπικά με τη διαχείριση των εν λόγω ποσών».

Οι επενδύσεις είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ξένα funds όπως Blackrock Global Funds, JP Morgan Fund, Invesco Balanced Risk Allocation Fund κ.α. καθώς και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και ελληνικά ομόλογα του EFSF αξίας 12.127 ευρω.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσακαλώτος εμφάνισε εισοδήματα 51.985 ευρώ το 2009, 49.611 ευρώ το 2010 και 47.586 ευρώ το 2011. Η σύζυγός του Heather Denise Gibson δηλώνει εισοδήματα 124.970 ευρώ 2009, 143.177 ευρώ 2010 και 136.621 2011.

Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους περιλαμβάνει 2 οικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μια οικία στην Πρέβεζα. Φυσικά διαθέτουν και 2 πολυτελή οχήματα για να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους.

Η καταγόμενη από τη Σκωτία σύζυγος του κ. Τσακαλώτου, η κυρία Heather D. Gibson, είναι οικονομολόγος με μακρά και εντυπωσιακή επιστημονική διαδρομή. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων που επικεντρώνονται στην περιοχή των νομισματικών πολιτικών, ενώ εξαιτίας της πολύχρονης εργασίας της κυρίας Gibson στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποδίδεται ξεχωριστή έμφαση τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή οικονομία.

Το 2011, η κα Heather D. Gibson δημοσίευσε, μαζί με τους  Stephan G. Hall καιGeorge S. Tavlas, κείμενο εργασίας για λογαριασμό της ΤτΕ με τίτλο: «Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση: αυξανόμενες ανισορροπίες και κρατικά spreads».

Η ζωή είναι πιο εύκολη, ακόμη και για τους αγωνιστές της Αριστεράς, όταν οι δύο σύζυγοι της ίδιας οικογένειας απολαμβάνουν την ασφάλεια της μισθοδοσίας από το Κράτος. Ο κ. Τσακαλώτος αφού σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία, στο Κολλέγιο Ήτον και στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Oξφόρδης, ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010, μόλις ξέσπασε η κρίση…

Ο κ. Τσακαλώτος συνδέεται με στενή φιλία, με τον σημερινό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος δημοσίως και από του βήματος της Βουλής έχει πολλές φορές αναγνωρίσει τις ικανότητές του παρά τις «ιδιόρρυθμες ιδεολογικές του αποκλίσεις» τις οποίες τώρα –δυστυχώς- εφαρμόζει στην …πλάτη του ελληνικού λαού.

Με το αζημίωτο βεβαίως…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ