Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
9 Οκτ 2015

Ποιόν εξυπηρετεί άραγε ο υψηλός ΕΦΚ στην Ενέργεια;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Όπως σωστά διαπίστωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, το Μνημόνιο ΙΙΙ περιλαμβάνει –εκτός από υφεσιακά μέτρα- πολλές θετικές ενέργειες για την Ελληνική Οικονομία.

Μία από αυτές τις θετικές προβλέψεις είναι η αναγκαία μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα και ειδικότερα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ειδική έρευνα του ΙΟΒΕ η οποία, με στοιχεία, στατιστικές και αριθμούς, καταλήγει στο αυτονόητο συμπέρασμα:

  • Αν το Κράτος μειώσει τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στα ελάχιστα όρια που προβλέπει η οδηγία της Κομισιόν, θα εισπράξει πολύ περισσότερα έσοδα αφού θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, κατά 754 εκατ. Ευρώ, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι μειώνοντας τον ΕΦΚ, το Κράτος θα δημιουργήσει 12.500 νέες, υγιείς και σταθερές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Kάθε μέρα, 12.500 περισσότεροι Έλληνες θα σηκώνονται το πρωί να πάνε στη δουλειά τους, θα φορούν καθαρά ρούχα, θα κυκλοφορούν με τα ΜΜΜ, θα ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, θα καταναλώνουν και θα επενδύουν στο αύριο αυτής της χώρας. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα εισπράττουν επιπλέον εισφορές και οι Εφορίες περισσότερους φόρους.

Ενώ λοιπόν το Κράτος θα εισπράττει 143 εκατ. Ευρώ λιγότερα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο, στην πράξη θα εισπράττει πολλαπλάσια από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών και της απασχόλησης.

Ο παράλογος και πρωτότυπος τρόπος που φορολογεί σήμερα το Ελληνικό Κράτος, την Ενέργεια από φυσικό αέριο όχι μόνο υπονομεύει τον ανταγωνισμό αλλά κυρίως δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καταλήγουν να είναι 33% υψηλότερες από το μέσο όρο της Ενωμένης Ευρώπης. Αν μάλιστα συγκριθούν οι τιμές Φυσικού Αερίου με τις αντίστοιχες σε γειτονικές οικονομίες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, τα συμπεράσματα είναι θλιβερά.

  • Στην Ελλάδα, μια βιομηχανική μονάδα πληρώνει το φυσικό αέριο για τη λειτουργία της, κατά 42% ακριβότερα από τη Βουλγαρία και 72% ακριβότερα από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες εισάγουν φυσικό αέριο σχεδόν στην ίδια τιμή.

Η …ελληνική φορολογική παράνοια επιβάλλει τον ίδιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για ..όλες τις χρήσεις! Είτε δηλαδή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για οικιακές ανάγκες είτε ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία, ο ΕΦΚ είναι ακριβώς ο ίδιος. Φυσικά αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική Οδηγία της ΕΕ.

Αντιθέτως, η Ευρωπαïκή Επιτροπή προτρέπει την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων εντάσεως ενέργειας, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις της φορολογίας στην ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν εφαρμόζουν την προβλεπόμενη απαλλαγή στις περιπτώσεις ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελικό συμπέρασμα είναι απλό:

  • Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της για να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η μείωση του ΕΦΚ στην Ενέργεια ενώ φαινομενικά περιορίζει τα φορολογικά έσοδα, στην πραγματικότητα ενισχύει την παραγωγή, τις εξαγωγές, την απασχόληση και κατά συνέπεια πολλαπλασιάζει τα έσοδα του Κράτους.

Οι μόνοι που δεν καταλαβαίνουν αυτή την απλή εξίσωση είναι όσοι έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων, κυρίως εισαγωγικών συμφερόντων…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ