Navigation
13
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
17 Νοέ 2015

Ποιοι θα πληρώσουν το “μεγάλο τσεκούρι” στις συντάξεις

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Με το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα έρθει και η… λυπητερή για τους συνταξιούχους με την οριστικοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Πάντως το μαθηματικό μοντέλο που επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, βάσει του οποίου θα επαναϋπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, «δείχνει» αμελητέες διαφοροποιήσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ ενώ αντίθετα προοιωνίζει μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40% σε σχέση με το αρχικό ποσό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2011.

Μεγαλύτερες περικοπές θα υποστούν όσοι αποχώρησαν πριν από την ηλικία των 60 ετών (ρήτρα ηλικίας) με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Στο στόχαστρο μπαίνουν συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έφυγαν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ που βγήκαν στη σύνταξη συμμετέχοντας σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Στις μεσαίες συντάξεις από 800 έως 1300 ευρώ θα υπάρξει το μεγαλύτερο τσεκούρι, καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης . Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι χαμηλότερες συντάξεις που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης , με λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρή ηλικία εξόδου. Ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι αν ο επαναυπολογισμός οδηγεί σε μειώσεις χαμηλές συντάξεις θα τις διασώσει με συμπλήρωση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς όμως να αναφέρει από πιο όριο και κάτω οι συντάξεις παραμένουν στο απυρόβλητο .
Πάντως , όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρές ηλικίες δεν θα έχουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης με τους υπόλοιπους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το υπουργείο εργασίας εξακολουθεί να επιμένει στην πρόταση για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2018 προκειμένου το βάρος της εξοικονόμησης δαπανών να μην πέσει αποκλειστικά στους ώμους των συνταξιούχων.

Τα σενάρια που μελετώνται προβλέπουν αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή για τους εργαζόμενους όσον αφορά στα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ για το ενιαίο επικουρικό προτείνεται αύξηση των εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή για τους εργαζόμενους .Με δεδομένο ότι αποφασίστηκε να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου , η αύξηση των εισφορών θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος ώστε να μην πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις .Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του ταμείου αλλά το πιθανότερο είναι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης η αναπόφευκτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση είναι έωλη καθώς οι φορείς της αφοράς ( ΣΕΒ,ΕΣΕΕ) εξακολουθούν να αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών προειδοποιώντας για λουκέτα ενώ οι θεσμοί βλέπουν αρνητικά την πρόταση παρότι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ μετά την απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί το αγγελιόσημο, ενδεχόμενο που θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ταμείων.
Πάντως χθες ο ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δημήτρη Κουμπιά και Γιώργο Σαββίδη, τους διαβεβαίωσε ότι

“Δεν υπάρχει τώρα από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του αγγελιοσήμου” και ότι το μέλλον των ταμείων των εργαζομένων στην Ενημέρωση στο σύνολό της θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση του ίδιου και των αρμοδίων υπουργών με τους εκπροσώπους των Ταμείων μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για εξεύρεση ικανής και δίκαιης ρύθμισης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ